NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Auto vam je na rezervi? Doznajte koliko još možete voziti

Postoje dvije vrste vozača. Jedni toče gorivo čim se isprazni pola rezervoara dok se drugi voze još dugo nakon što se upali lampica goriva. 

U ovom članku ćemo jednom zasvagda utvrditi tko je u pravu i zašto, odnosno je li opasno voziti na rezervi, a i vidjeti koliko točno kilometara možete prijeći kad vam lampica zasvijetli.

Pokazatelj stanja goriva u automobilu

Što je uopće rezerva i kako na njoj automobil radi?

Naziv ‘rezerva’ odnosi se na rezervni kapacitet goriva koji ima ulogu sigurnosne margine. Njena svrha je vozaču dati dovoljno vremena da pronađe benzinsku stanicu prije nego se motor ugasi. 

Pritom se ne radi o posebnom spremniku, pa automobil na rezervi funkcionira isto kao i kad koristi glavni kapacitet goriva.

Koliko rezerva ‘ima’ litara goriva? 

Lampica za rezervu se u pravilu pali kad u spremniku ostane još oko 5 litara goriva. No, točniji bismo izračun mogli dobiti ako u obzir uzmemo ukupnu zapremninu rezervoara. 

Smatra se da se pokazivač goriva u prosjeku pali kad ostanemo na 10% goriva od ukupne moguće količine u rezervoaru. Dakle, ako u spremnik stane 40 litara goriva, lampica se pali kad u njemu ostane oko 4 litre.

Pokazivač goriva se pali kad u spremniku ostane oko 5 litara goriva, odnosno oko 10% ukupne zapremnine rezervoara

Koliko kilometara mogu prijeći s rezervom?

Koliko koji automobil može prijeći na rezervi ovisi o mnogim faktorima; od starosti vozila i veličine rezervoara do načina vožnje i vrste goriva.

Najvažniji kriterij je ipak potrošnja goriva vašeg automobila, koja i sama ovisi o brojnim faktorima. No, prosječna potrošnja za ‘standardne’ osobne automobile iznosi oko 6-7 litara na 100 km.

Prema tome, ako vaš automobil troši 6 litara na 100 km, a na rezervi vam ostaje 4 l, s njom ćete moći prijeći oko 66 km u idealnim uvjetima.

Ovisi i o vrsti modela

Kao što smo rekli, kilometri koje možete prijeći na rezervi ovise i o modelu vašeg limenog ljubimca. 

Britanski portal Compare the Market je proveo istraživanje na 25 popularnih modela u Ujedinjenom Kraljevstvu te utvrdio da brojni od njih mogu prijeći znatno više kilometara na rezervi nego njihovi vlasnici pretpostavljaju.

Ovo su top 10 modela u njihovom istraživanju po broju kilometara koje mogu prijeći na rezervi:

ModelKilometraža na rezervi
1.Toyota Prius~159 km
2.Mercedes Benz E-Class ~136 km
3.Land Rover Range Rover~117 km
4.Honda CR-V~112 km
5.​​Jaguar F-Pace~112 km
6.Volvo C30~99 km
7.BMW 3 Series-91 km
8.Audi A3~90 km
9.Land Rover Discovery~90 km
10.Citroen DS3~90 km

Kao što vidimo, radi se o zaista velikim udaljenostima. Važno je naglasiti da je pobjednik – Toyota Prius – hibrid, pa ima logike da mu treba manje goriva nego ne-hibridnim modelima.

No, ruku na srce, gore navedene modele najčešće ne viđamo na našim cestama. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, lista popularnih modela u Hrvatskoj izgleda poprilično drukčije, a najprodavanije marke su Volkswagen i Škoda.

Ovdje izdvajamo koliko otprilike dva modela VW-a i Škode mogu ‘povući’ na rezervi:

ModelKilometraža na rezervi
VW Golf 2,0 TDI 126 km
Škoda Fabia 1,4 131 km

Napravite vlastiti izračun

Kako biste sami utvrdili koliko možete voziti na rezervi, napravite ovo idući put kad vam se upali lampica:

  • Odmah se uputite prema benzinskoj stanice.
  • Natočite gorivo do vrha rezervoara. 
  • Oduzmite količinu goriva koju ste tenkirali od ukupne količine goriva koja stane u spremnik. 

Za primjer, recimo da smo natočili 37 litara, a u naš spremnik stane ukupno 40. 

40 – 37 = 3 l

U ovom slučaju možemo zaključiti da nam se lampica upalila kad je ostalo 3l u spremniku.

Zatim, ako želite izračunati koliko kilometara možete prijeći na rezervi, trebali biste znati svoju prosječnu potrošnju. Recimo da ona iznosi 6l/100 km:
6 litre/100 kilometara = 0.06 (količina goriva potrošenog na 1km)
3 litre /0.06 l/km = 50 (ukupan broj kilometara koje možete prijeći s 3 litre)

Točenje goriva u automobil

Drugi faktori koji mogu utjecati na odnos goriva i kilometara

Naravno, ne zaboravite da na potrošnju goriva utječu brojni faktori, poput toga gdje vozite (npr. u gradu ili na autocesti), u kakvim vremenskim uvjetima (hladnije vrijeme povećava potrošnju) i slično. 

Stoga, nemojte računati da ćete s rezervom 100% sigurno moći prijeći broj kilometara koji ste izračunali. Usto, postoji puno razloga zašto biste općenito trebali izbjegavati voziti na rezervi 👇

Je li loše voziti na rezervi?

Vožnja na rezervi nije dobra za vaš automobil jer šteti motoru i pumpi goriva. U novijim modelima, gorivo često ima i ulogu hlađenja pumpe goriva, pa bez njega može doći do pregrijavanja. Nečistoće iz goriva na dnu također mogu skratiti njen životni vijek.

💡 Stručnjaci smatraju da je najbolje da četvrtina spremnika uvijek bude puna.

Što učiniti kad se upali lampica za rezervu goriva?

Kad se upali lampica, najpametnija stvar koju možete napraviti jest uputiti se pravac do najbliže benzinske stanice i dotočiti gorivo. Najbolje bi, međutim, bilo da ne čekate da se to uopće dogodi te da natočite gorivo na vrijeme.

No, ako ne napravite ni jedno ni drugo, već nastavite voziti na rezervi, imamo par savjeta koji će vam pomoći uštedjeti gorivo: 

  • Isključite klimu – prema istraživanjima njemačkog ADAC-a, upaljena klima povećava potrošnju goriva za čak 10-15%.
  • Izbjegavajte nagla kočenja i ubrzanja – ako možete, općenito izbjegavajte vožnju po gradu i druge ‘stani-idi’ situacije (npr. kolone).
  • Lagano usporavajte umjesto da kočite – maknite stopalo s papučice gasa na vrijeme i tako lagano usporavajte.
  • Izbacite teret – naposljetku, ako u automobilu imate bespotreban teret, poput alata koji možete negdje ostaviti ili otpadaka koje možete baciti, odmah ih izvadite iz auta; također, izbjegavajte prevoziti druge putnike dok ne tenkirate.
4 savjeta za smanjenje potrošnje goriva

Što ako ostanem bez goriva?

Naposljetku, ako dođe do najgoreg i ostanete bez goriva na putu, pokušajte automobil sigurno odvesti sa strane ceste i upalite sve pokazivače smjera. 

Tad je vrijeme da nazovete prijatelja koji bi vam mogao donijeti gorivo ili, u najgorem slučaju, vučnu službu. Jasno je da će troškovi u ovom scenariju biti visoki, jer ćete morati platiti i dostavu, pa ga je zaista najbolje izbjegavati.

Osigurajte svoj automobil uz kompare.hr

U proteklih smo 12 godina već 321.889 puta pomogli vozačima ugovoriti osiguranje za svoje limene ljubimce. Možemo pomoći i vama!

Naša usluga je za vas potpuno besplatna jer proviziju plaća osiguratelj, a uključuje usporedbu ponuda različitih osiguravajućih društava za vaš automobil te savjetovanje. Napravite svoju usporedbu već danas!

Naši agenti će vas naknadno kontaktirati i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila