fbpx

Auto vam je na rezervi? Doznajte koliko još možete voziti

auto-na-rezervi91% muškaraca točno zna koliko njihov automobil troši goriva. No, znate li koliko kilometara još možete voziti ‘na rezervi’? Prema podacima nekih auto kuća, većina automobila, u prosjeku može odvoziti još 50 kilometara.

Što pokazuju konkretna istraživanja

Postoje dvije vrste vozača. Jedni toče gorivo čim se isprazni pola rezervoara dok se drugi voze još dugo nakon što se upali lampica goriva. Koliko koji automobil može prijeći na rezervi ovisi o mnogim faktorima; od starosti vozila, i veličine rezervoara, preko načina vožnje i vrste goriva.

Oryx asistencija napravila je testiranje automobila. Niže pročitajte koliko kilometara su vozili nakon što je pokazivač upozorio da je gorivo na nuli.

Sva testirana vozila, osim Renault Clia, bili su dizelaši. Najslabije rezultate pokazala je Kia, koja je prešla svega 28 kilometara ‘na rezervi’. Renault Clio je odvozio 30 kilometara, a s VW Passatom su uspjeli odvoziti 49 kilometara. Samo kilometar više, 50, prešla je Opel Insignia. Na vrhu liste našli su se VW Golf s 54 kilometra i Audi sa 60 prijeđenih kilometara.

Spomenuti rezultati, naravno, vrijede samo za uvjete u kojima su se vozila testirala, a to je poligon. U gradskoj vožnji situacija bi vjerojatno bila drugačija. Također, ovi rezultati nikako nisu poticaj niti razlog da se vi vozite na rezervi, no nije loše imati na umu nađete li se u situaciji da vam benzinska pumpa nije u blizini.

Točite prije ili čim se upali pokazivač goriva

Vožnja na rezervi nije dobra za vaš automobil jer šteti motoru i pumpi goriva te si stvarate nepotrebne troškove. Stručnjaci uvjeravaju kako je najbolje da četvrtina spremnika uvijek bude puna.

Uštedite gorivo ugovarajući automobilsko osiguranje online, bez odlaska u poslovnice. Javite nam se! 

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →