NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Mobilni internet: Treba li vam 2GB, 5GB ili više?

Muči vas mobilni internet i često vam se događa da ostanete bez podataka prije isteka mjeseca? Ili se pak mislite da svoju mobilnu tarifu plaćate previše i pokušavate utvrditi koliko vam interneta stvarno treba?

Ovaj vodič će vam pomoći u tome. Doznajte kako se računa i prati mjesečna potrošnja interneta, koliko podataka trošite na pojedine aplikacije i kako odabrati dobru mobilnu tarifu za sebe.

Pametni telefon na čijem se ekranu vide ikonice aplikacija za društvene mreže

Koliko vam mobilnog interneta treba?

Krenimo od osnova: kako uopće utvrditi koliko vam mobilnog interneta treba?

Kako biste to učinili, potrebno je:

 • Izračunati kolika vam je prosječna potrošnja interneta, tako da pratite svoju mjesečnu potrošnju interneta i zatim izračunate prosjek dijeleći ukupno potrošene podatke s brojem mjeseci (npr. 35 GB / 5 mjeseci = 7 GB po mjesecu)
 • Ustanoviti na što sve trošite internet na mobitelu te biste li mogli optimizirati potrošnju izbjegavajući neekonomične aplikacije i radnje

Ostatak ovog vodiča će vam pomoći s obje stavke.

Prema nekim istraživanjima, u 2021. godini je prosječna potrošnja interneta putem mobitela u svijetu iznosila je 11.4 GB po mjesecu, a za očekivati je da ovaj broj u međuvremenu narastao. 
Ipak, to ne znači da vam nužno treba mobilna tarifa od 10+ GB, budući da ovaj broj uključuje i potrošnju mobilnih podataka i korištenje Wi-Fija. Stoga je utvrđivanje svoje prosječne potrošnje još uvijek najsigurniji način za odabir dobre mobilne tarife!

Kako se računa mjesečna potrošnja interneta na mobitelu?

Mjesečnu potrošnju interneta na mobitelu je teško izračunati “ručno”, pa vam većina mobilnih operatera omogućava jednostavno praćenje potrošnje unutar njihovih aplikacija

Ako ne želite koristiti njihove aplikacije ili jednostavno tražite alternativu, možete i nazvati službu za korisnike svog mobilnog operatera i zatražiti agenta da vam očita potrošnju.

Neki smartfoni također omogućavaju i praćenje potrošnje u postavkama uređaja.

Međutim, ipak je korisno znati – barem odokativno – koliko mobilnog interneta mjesečno trošimo na razne aplikacije i online radnje kako bismo mogli optimizirati potrošnju, a više o tome govorit ćemo u nastavku.

Tri načina za praćenje mjesečne potrošnje mobilnog interneta

Gigabajti, megabajti… kako se to sve računa?

Budući da ćemo u ovom članku spominjati megabajte (MB) i o gigabajte (GB), bilo bi poželjno znati preračunavati jednu jedinicu u drugu. Stoga evo kratkog vodiča:

 • 1 megabajt (MB) = 1,024 kilobajta (KB) = 1,000,000 bajta
 • 1 gigabajt (GB) = 1,024 megabajta (MB)

Dakle, budući da je 1 GB interneta ekvivalentno 1,024 MB, 5 GB interneta, za primjer, bilo bi ekvivalentno 5,120 MB. 

Prema tome, ako neka aplikacija troši 500 MB u sat vremena, to znači da bi vam mobilna tarifa sa 1GB mobilnih podataka “kupila” nešto više od dva sata na toj aplikaciji (jer je 500 MB * 2h = 1000 MB, odnosno malo manje od 1 GB). 

Što “jede” najviše mobilnog interneta?

Potrošnja interneta najviše ovisi o radnjama koje izvršavamo pomoću mobitela.

Što kompleksniji online zadatak zadajemo svome smartfonu, to on sve više nalikuje gladnom Pac Manu koji “jede” megabajte i gigabajte – a “najgladnija” aktivnost je pritom svakako gledanje videa. 

Što je veća rezolucija videa, to će se više mobilnog interneta i trošiti.

 • Kvaliteta videa od 240/320p troši 100-160 MB u sat vremena
 • Kvaliteta videa od 480p troši oko 240 MB u sat vremena
 • Srednja kvaliteta videa (1280 x 720) troši do 500 MB u sat vremena
 • Visoka kvaliteta videa (1920 x 1080)  troši 1-1,5 GB u sat vremena
 • 4K rezolucija troši 5-8 GB u sat vremena

Iza videa, drugi najveći potrošači su audio zapisi. Oni također dolaze u različitoj kvaliteti koja se mjeri brojem bitratea u sekundi koji se prenose digitalno, a potrošnja prema tome izgleda otprilike ovako:

 • Niska kvaliteta (do 96 kpbs) troši oko 43.2 MB u sat vremena
 • Normalna kvaliteta (oko 160 kbps) troši oko 72 MB u sat vremena
 • HQ kvaliteta (320 kbps) troši oko 115 MB u sat vremena

Videofilima i audiofilima stoga bi 1 GB prometa mjesečno vjerojatno bilo premalo. No, prije nego donesemo ishitrene zaključke, proučimo koliko mobilnog interneta zaista trošite na svoje najdraže aplikacije.

Mobilni internet i popularne aplikacije

Kako bismo vam olakšali računanje mjesečne potrošnje interneta, u nastavku donosimo točne podatke o potrošnji sljedećih aplikacija:

 • Aplikacije za društvene mreže (Instagram, Facebook, TikTok)
 • IM servisi (WhatsApp, Viber, Telegram)
 • Streaming servisi (Netflix, HBO, Disney Plus) 
 • Glazbene aplikacije (YouTube, Spotify)

Mobilni internet: Društvene mreže (Instagram, Facebook, TikTok)

Različite social aplikacije prioritiziraju različit format sadržaja, pa potrošnja mobilnog interneta značajno ovisi o aplikaciji koju koristite. 

U pravilu će aplikacije bazirane na fotografijama i videozapisima trošiti više podataka od onih koje prioritiziraju tekst. Pa, evo kako potrošnja interneta otprilike izgleda za tri najpopularnije društvene mreže kod nas:

 • Facebook troši otprilike 80 MB podataka po satu, no potrošnja se može popeti na do  160 MB podataka ako ga koristite i za pregledavanje videa. 
 • Instagram troši nešto više podataka od Facebooka budući da prioritizira fotografiju i video, pa će tijekom jednog sata potrošiti oko 720 MB podataka.
 • Najveći potrošač je TikTok kojem treba čak 840 MB podataka za sat vremena prikazivanja sadržaja.
Ako želite smanjiti potrošnju interneta, izbjegavajte aplikacije bazirane na videu ili u postavkama onemogućite automatsko prikazivanje videa tijekom pregledavanja.

Mobilni internet: IM servisi (WhatsApp, Viber, Telegram)

I u slučaju IM servisa potrošnja mobilnog interneta značajno ovisi o tome kako ih koristimo – za slanje poruka, glasovne ili video pozive – te na kojoj mreži. No, evo okvirnih brojki prema jednom istraživanju

 • Telegram troši vrlo malo mobilnih podataka u usporedbi s drugim aplikacijama za trenutne poruke. “Jede” otprilike 0.42 MB to 3.75 MB podataka po satu. 
 • WhatsApp, pak, troši oko 0.62 – 6.23 MB podataka na sat. Tijekom video poziva se potrošnja povećava na oko čak 5 MB po minuti na 4G mreži, 3,75 MB na 3G mreži i 3 MB na 2G mreži. Glasovni pozivi, pak, troše oko 280 KB po minuti za pozive unutar iste zemlje i 330 KB za pozive prema različitim zemljama.
 • Što se tiče Vibera, potrošnja se kreće između 1.56 MB i 15.26 MB po satu, što ga čini najvećim potrošačem od ovih triju servisa.
Prema nekim procjenama, 1 MB će vam “kupiti” tri minute razgovora putem Vibera i 4.5 minute putem WhatsAppa.
Poredak IM servisa po najmanjoj potrošnji, s Telegramom na vrhu kao najmanjim potrošačem te Skypeom na dnu kao najvećim

Mobilni internet: Streaming servisi (Netflix, HBO, Disney Plus)

Streaming servisi troše iznimno puno podataka, a dodatan problem je što vam neki niti ne dopuštaju smanjiti rezoluciju kako biste optimizirali potrošnju. Stoga se generalno preporučuje izbjegavati korištenje Netflixa, HBO-a i sličnih servisa putem mobilnog interneta.

Svi takvi servisi troše nešto više od 1 GB podataka po satu kad se video pregledava u srednjoj rezoluciji.

Kao što smo spomenuli, na nekim od ovih servisa nećete moći smanjiti rezoluciju pa bi se potrošnja mogla značajno povećati – na primjer, za Disney Plus, na čak do 4.2 GB po satu pri gledanju videa u HD rezoluciji.

Mobilni internet: Glazbene aplikacije (YouTube, Spotify)

Aplikacije specijalizirane za streaming glazbe, poput Spotifyja, troše manje podataka od platformi poput YouTubea koje uz audio zapis reproduciraju i video. 

Primjerice, dok će vas preslušavanje audio zapisa na Spotifyju “koštati” između 43.2 i 144 MB po satu, na preslušavanje glazbe uz popratni video na YouTubeu ćete utrošiti puno više – od 100 MB do čak 8 GB po satu.

Spotify i YouTube vam, na sreću, dopuštaju da sami podesite kvalitetu i tako smanjite potrošnju. YouTube to dodatno čini i sam ovisno o vašoj mreži.
Poredak omiljenih aplikacija prema potrošnji, sa streaming servisima na vrhu i IM servisima na dnu ljestvice

Što još “jede” gigabajte?

Ne zaboravimo da, osim popularnih aplikacija, gigabajte jedu i druge online radnje kao što su: 

 • Pregledavanje web stranica, posebno onih s bogatim multimedijskim sadržajem (velikim brojem slika, videozapisa ili interaktivnih elemenata) 
 • (Video)pozivi putem komunikacijskih platformi, kao što su Zoom, Microsoft Teams, ili Skype
 • Ažuriranja aplikacija i operativnog sustava, osobito kad se radi o velikim updateima
 • Korištenje navigacije putem aplikacija kao što su Google Maps, Apple Maps ili Waze također može trošiti mobilni internet, posebno kada ih koristite u pokretu za prikazivanje detaljnih karata i uputa
 • Slanje i primanje e-pošte, posebno one s velikim prilozima poput fotografija i dokumenata
 • Igranje online igara, a osobito onih s visokom rezolucijom i zahtjevnim funkcijama

Pa, koja vam mobilna tarifa treba?

Nažalost, ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, no možda vam pomogne znati da prosječan korisnik mjesečno potroši između 3 i 4 GB mobilnog interneta.

Ipak, kao što smo rekli, konačna odluka je na vama pa se valja malo pobliže upoznati s dostupnim mobilnim tarifama.

Oprez: cijene mobilnih tarifa značajno ovise o tome koristite li tarife na bonove ili pretplatu. Obično su tarife na pretplatu nešto povoljnije, a u nastavku smo naveli cijene prema mobilnim tarifama na bonove raznih mobilnih operatera. 
Također, ovisno o mobilnom operateru, neke od ovih tarifa uključuju i dodatne pogodnosti, poput određenog broja SMS-ova ili minuta poziva.

Mobilna tarifa 1-2 GB

 • Okvirna cijena mjesečne mobilne tarife: 4+€

Mnogi mobilni operateri više niti ne nude mobilne tarife s uključenih 1 do 2 GB mobilnog interneta budući da je većini korisnika ovo premalo. 

Ipak, ovakva mobilna tarifa može biti pravi izbor za vas ako koristite mobilni internet samo za osnovne radnje poput slanja e-pošte i pregledavanja tekstualnog web sadržaja ili ako većinu dana možete provesti spojeni na Wi-Fi.

Mobilna tarifa 3-4 GB

 • Okvirna cijena mjesečne mobilne tarife: 6+€


Mobilna tarifa od 3 do 4 GB je, kako smo već rekli, dovoljna većini prosječnih korisnika. Ona vam omogućava pregledavanje oko 2,400 web stranica (otprilike 48 sati korištenja), 2 sata videa u HD rezoluciji ili preslušavanje oko 800 pjesama.

Naravno, bilo bi poželjno barem jedan dio dana mobitel “odmoriti” na Wi-Fiju.

Mobilna tarifa 5-7 GB

 • Okvirna cijena mjesečne mobilne tarife: 7€ – 10€

Ova tarifa je idealna za korisnike koji često koriste mobilni internet, a omogućava vam slobodno korištenje većine aplikacija bez straha od brzog trošenja podataka. 

Kako svi sve više koristimo mobilni internet, za očekivati je da će upravo mobilna tarifa u ovom rangu uskoro odgovarati potrebama prosječnog korisnika.

Mobilna tarifa 7+ GB

 • Okvirna cijena mjesečne mobilne tarife: 11€ – 15€

Mjesečna mobilna tarifa veća od 7 GB trebala bi vam pružiti potpunu slobodu bez prevelikog opterećivanja potrošnjom. Primjerice, 8 GB mjesečno omogućit će vam otprilike: 

 • 6 sati dnevno pregledavanja web sadržaja, ili
 • Najmanje 3 sata dnevno na društvenim mrežama, ili
 • Ukupno 32 sata pregledavanja videa srednje kvalitete, ili
 • Dovoljnu količinu podataka za kombinaciju pregledavanja web sadržaja, preslušavanja glazbe i pregledavanja videa.

Maksimalna veličina interneta u sklopu mobilne tarife ovisit će o mobilnom operateru, pa tako kod nekih ona iznosi 13, 16 i 17 GB.

Četiri mobilne tarife za različite tipove korisnika

Želite brže (i besplatno) usporediti ponude mobilnih operatera? Kompare vam može pomoći!

Računanje mjesečne potrošnje je samo dio posla koji vam predstoji prije pronalaženja i ugovaranja odgovarajuće mobilne tarife. Preostaje vam još usporediti mobilne operatere, njihove pakete i posavjetovati se s agentima nakon čekanja “na slušalici”. 

Dopustite da naši agenti odrade sav taj posao za vas. Stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana i subotom, a naša usluga je potpuno besplatna – proviziju plaća mobilni operater.

Odaberi i aktiviraj najbolji mobilni internet u samo nekoliko klikova
Usporedi ponude mobilnog interneta
Besplatno usporedi sve mobilne tarife na jednom mjestu
Usporedi tarife