Što sve mogu sa 1GB interneta?


Događa li vam se da prekoračite internet potrošnju na vašem mobilnom uređaju? Zbog straha od dodatne potrošnje izbjegavate pristup internetu? Vaša mobilna tarifa omogućuje 1GB prometa,  no što to znači za vas? Koliko mailova možete pročitati, koliko videa s Youtubea pogledati, koliko boraviti na Facebooku? Donosimo vam odgovore na sva pitanja koja ste ikad imali o internet potrošnji na vašem mobilnom uređaju.

Ustaljeno je mišljenje da se naplaćuje vrijeme provedeno na internetu. Međutim, to nije ispravno mišljenje je se zapravo naplaćuje količina prenesenih podataka.

Ukoliko imate mobilni uređaj koji omogućuje korištenje interneta onda je preporučljivo biti upoznat sa podatkovnom potrošnjom pojedinih internet servisa kao što je pregledavanje web sadržaja, slanje i primanje e-mailova, korištenje društvenih mreža i slično.

Za početak, razjasnimo osnovne podatkovne mjerne jedinice. Jedan GB (gigabajt) sadrži 1024 MB (megabajta), a 1 MB sadrži 1024 KB (kilobajta). Sasvim dovoljno za peticu iz informatike u osnovnoj školi, no analizirajmo što sve s 1GB podatkovnog prometa možete raditi. Tablica prikazuje neke od osnovnih aktivnosti na internetu i njihovu podatkovnu potrošnju. Tako primjerice jedan sat pregledavanja web stranica prosječno troši 10MB što znači da sa 1GB prometa možete ukupno 102 sata surfati webom.

Zaključno, vrijeme provedeno na internetu ne određuje trošak, već količina prenesenih podataka. Što više podataka koristite i što su složenije aplikacije i servisi to je veća potrošnja podatkovnog prometa.

Kako mogu kontrolirati potrošnju interneta?

  • Za početak, proučite ponudu internet tarifa kod vašeg operatora i izaberite optimalnu za vaše potrebe
  • Pratite potrošnju interneta putem online servisa koje vam vaši operatori nude, putem sms kodova ili pozivom na službu za korisnike
  • Koristite li pametan telefon (smartphone), savjetujemo da internet povezivanje postavite na ručno budući da se takvi uređaji automatski spajaju na internet radi nadogradnje (update-a) sustava što vam može stvoriti neplanirane troškove
  • Također, provjerite omogućuje li vaš telekom operator limit potrošnje podatkovnog prometa te razmislite o njegovoj aktivaciji

Ukoliko vas zanima više o paketima na tržištu provjerite kompare.hr!

 

Usporedite teleoperatere i uštedite! →