Kad ona uđe u minuse…

Novac je jedan od najčešćih razloga svađa i prekida veza. Naravno, kad ga imamo sve je cvijeće i proljeće. A što kad ga više nema? Što kad otkrijete njene minuse na karticama, tekućim računima, kad otkrijete da par mjeseci nije platila životno osiguranje i da joj prijeti raskid ugovora? Onda slijedi – svađa… pa vi spavate u dnevnom boravku… pa još jedna svađa… pa se iselite iz stana… pa prekinete vezu. Ne mora biti tako. Razgovorom riješite ovakve situacije i pobrinite se zajednički da do njih više nikada ne dođe.

Prvo krenite od sebe
Nitko nije savršen. No, nitko to i ne voli čuti. Nitko ne voli čuti da je rastrošan i neodgovoran, pa tako ni vaša partnerica. Ako ste naumili razgovor započeti optužbama i na način da joj predstavite sve njene greške – krivo, zaboravite! Ona će se osjećati još gore, osjećati će se napadnuto i poniženo. Umjesto toga, steknite njeno povjerenje time što ćete krenuti od svojih grešaka. Na taj način ćete joj pokazati da ju razumijete i steći njeno povjerenje. Prisjetite se neke svoje slične situacije, ispričajte joj kako ste pogriješili i kako ste se na kraju izvukli iz toga. Potaknite ju da sama dođe do zaključka kako je ovakva financijska situacija neodrživa, vjerojatno će sama predložiti neko rješenje. Na ovaj način, dokazat ćete joj da ste i u teškim situacijama partner, a ne neprijatelj.

Fokusirajte se na afirmativno i pozitivno
Mnogi znanstvenici tvrde da je ljudskoj svijesti sasvim stran pojam ‘ne’. Mozak jednostavno ne prepoznaje negaciju. Najočiti dokaz toj tvrdnji su primjerice, hrpe smeća odbačene kod tabli na kojima piše: ‘Ne odlaži otpad! Privatno!’ Ili, kad kažemo sebi: ‘Neću više jesti čokoladu’. Cijeli dan nam se mota po glavi ta rečenica i naravno da cijeli dan mislimo samo na čokoladu… Tako je i s financijama. Umjesto popisa na kojem ćete napisati zabrane, napravite popis na kojem će stajati vaše pozitivne odluke za spas kućnog budžeta (a u ovom slučaju i vaše veze).

Pokažite da ju razumijete i pokušajte steći njezino povjerenje.

Držite se zadane teme
Tema je jasna: problemi s dugovima i financijama. Držite se teme i doći ćete do cilja. Skrenete li s puta i počnete spominjati rodbinu, prijatelje, neke stare grijehe i svađe, samo ćete produbiti problem, a i sukob. Posebno je zabranjeno vraćanje u prošlost i izjave kao što su: ‘To su te tvoji roditelji naučili…’ ili ‘Misliš ako Petra može potrošiti 5.000 kuna na cipele, da i ti moraš tako?’ Jednom kad je šteta učinjena valja se usmjeriti na rješenje problema i budućnost. Jer, prošlost ionako ne možemo promijeniti.

Riješite sve nedoumice
Satima se s njom bakćete oko financija i ne dolazite do rješenja, a da se pritom uopće niste upitali – shvaća li ona samu bit problema? Svatko je talentiran za nešto. Tako vaša partnerica može biti obrazovana znanstvenica, uspješna lingvistkinja, najbolja plesačica ili sportašica… no, financije i matematiku oduvijek je mrzila i zapravo nikad nije išla proučavati opće uvjete korištenja svoje kreditne kartice. Tako joj, možda, uopće nije poznato da joj kamata na nedopušteni minus iznosi 14%, da dizanje gotovine na drugim bankomatima plaća barem 20 kuna ili da ratu životnog osiguranja mora plaćati redovito inače će joj ugovor biti raskinut. Utvrdite kako stvari stoje i zajednički proučite moguće propuste u njenom znanju. Ukoliko ju brojke i dalje ne zanimaju, a vama idu dobro, predložite joj da vi preuzmete na sebe brigu o financijama.

Sve je to za ljude…
Ako i svi ovi savjeti i vaši brojni razgovori ne dovedu do pozitivnih promjena, budite iskreni prema sebi – vjerojatno ćete i dalje u budućnosti imati ovakvih problema. Dovedu li razgovori do svađa, a svađe do prekida, možda je i bolje da se to desilo sada, a ne u budućnosti, kada bi se problemi još više nagomilali.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber