Automatski mjenjač – sve prednosti i mane

Vožnja automobila koji ima automatski mjenjač u Hrvatskoj još uvijek je više izuzetak nego pravilo, iako ima svoje prednosti. Saznajte koje su to.

automatski mjenjač ili ručni mjenjač

Od vozila s ručnim mjenjačem, automatici se najviše razlikuju po nedostatku kvačila, pa vozač može stiskati samo gas i kočnicu. Dok u ostatku Europe vozači ne zaziru previše od nedostatka kvačila, automobili s ručnim mjenjačem u Americi predstavljaju čudo kojim malo tko zna upravljati.

Kako voziti auto koji ima automatski mjenjač?

Tek svako dvadeseto novo vozilo koje se proda u Hrvatskoj nema ručni mjenjač. Globalni trendovi ipak govore da sve veći broj kupaca želi imati automatski mjenjač.

Za razliku od ručnih mjenjača koji imaju pet ili šest brzina te položaj za vožnju unazad, kod automatskih mjenjača dovoljno je ručicu prebaciti iz „N” (neutralni položaj) u „D” (drive – položaj za vožnju).

Za vožnju unazad potrebno je prebaciti ručicu u „R” (reverse – unatrag). S obzirom na to da postoji više vrsta automatskih mjenjača, na nekima od njih postoje i dodatne mogućnosti.

S automatika na ručni mjenjač? Vrlo teško

Vozačima koji nisu vozili automatik ti položaji mogu zvučati komplicirano, ali priviknut će se već nakon desetak minuta vožnje.

S druge strane, vozač koji iz automatika sjeda u vozilo s ručnim mjenjačem, imat će mnogo veći problem jer nije navikao na koncept mijenjanja brzine u vožnji, a pogotovo ne na stiskanje kvačila.

Jedna od osnovnih značajki ručnog mjenjača je to što vozaču pruža bolje upravljanje vozilom. Brzina se mijenja upravo u onom trenutku kada to želi vozač, a iskusniji vozači promjenom brzine često se koriste i kao kočnicom.

Mijenjanje brzina – muka ili užitak?

Tu je i osjećaj kontrole, kao i sama navika mijenjanja brzina koja će nekim vozačima prirasti srcu. S druge strane, sasvim je normalno da postoje i vozači kojima stiskanje kvačila i mijenjanje brzina predstavlja muku koje bi se rado riješili.

Svakako ćete se manje umoriti ako vozite automatik. Oni koji imaju bolove u nogama ili rukama više će cijeniti vožnju bez kvačila i ručice koju bi inače svako malo morali natezati.

Manja potrošnja goriva

Smatra se i da vozila s ručnim mjenjačem u pravilu troše manje goriva od automatskih, ali ta je razlika sve manja. Napredak tehnologije zaslužan je i za razbijanje mita o tomu da se automatski mjenjači češće kvare od ručnih.

Naprednija tehnologija, viša cijena

Jedna od prednosti vozila s ručnim mjenjačem je niža cijena. Automobili koji imaju automatski mjenjač ipak se prodaju manje od onih s ručnim, a i automatika ima svoju cijenu. Automatski mjenjači tako će se češće naći u luksuznijim vozilima.

Za kraj vrijedi napomenuti da su vozila s automatskim mjenjačem pogodnija za vožnju u urbanim sredinama, tamo gdje su česta kretanja i zaustavljanja, a vozi se polako pa svako malo treba mijenjati brzinu. Samim tim ručni mjenjači pogodniji su ako često putujete na duljim relacijama.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber