fbpx

Automatski mjenjač – sve prednosti i mane

Vožnja automobila koji ima automatski mjenjač u Hrvatskoj još uvijek je više izuzetak nego pravilo, iako ima svoje prednosti. Saznajte koje su to.

automatski mjenjač ili ručni mjenjač

Od vozila s ručnim mjenjačem, automatici se najviše razlikuju po nedostatku kvačila, pa vozač može stiskati samo gas i kočnicu. Dok u ostatku Europe vozači ne zaziru previše od nedostatka kvačila, automobili s ručnim mjenjačem u Americi predstavljaju čudo kojim malo tko zna upravljati.

Kako voziti auto koji ima automatski mjenjač?

Tek svako dvadeseto novo vozilo koje se proda u Hrvatskoj nema ručni mjenjač. Globalni trendovi ipak govore da sve veći broj kupaca želi imati automatski mjenjač.

Za razliku od ručnih mjenjača koji imaju pet ili šest brzina te položaj za vožnju unazad, kod automatskih mjenjača dovoljno je ručicu prebaciti iz „N” (neutralni položaj) u „D” (drive – položaj za vožnju).

Za vožnju unazad potrebno je prebaciti ručicu u „R” (reverse – unatrag). S obzirom na to da postoji više vrsta automatskih mjenjača, na nekima od njih postoje i dodatne mogućnosti.

S automatika na ručni mjenjač? Vrlo teško

Vozačima koji nisu vozili automatik ti položaji mogu zvučati komplicirano, ali priviknut će se već nakon desetak minuta vožnje.

S druge strane, vozač koji iz automatika sjeda u vozilo s ručnim mjenjačem, imat će mnogo veći problem jer nije navikao na koncept mijenjanja brzine u vožnji, a pogotovo ne na stiskanje kvačila.

Jedna od osnovnih značajki ručnog mjenjača je to što vozaču pruža bolje upravljanje vozilom. Brzina se mijenja upravo u onom trenutku kada to želi vozač, a iskusniji vozači promjenom brzine često se koriste i kao kočnicom.

Mijenjanje brzina – muka ili užitak?

Tu je i osjećaj kontrole, kao i sama navika mijenjanja brzina koja će nekim vozačima prirasti srcu. S druge strane, sasvim je normalno da postoje i vozači kojima stiskanje kvačila i mijenjanje brzina predstavlja muku koje bi se rado riješili.

Svakako ćete se manje umoriti ako vozite automatik. Oni koji imaju bolove u nogama ili rukama više će cijeniti vožnju bez kvačila i ručice koju bi inače svako malo morali natezati.

Manja potrošnja goriva

Smatra se i da vozila s ručnim mjenjačem u pravilu troše manje goriva od automatskih, ali ta je razlika sve manja. Napredak tehnologije zaslužan je i za razbijanje mita o tomu da se automatski mjenjači češće kvare od ručnih.

Naprednija tehnologija, viša cijena

Jedna od prednosti vozila s ručnim mjenjačem je niža cijena. Automobili koji imaju automatski mjenjač ipak se prodaju manje od onih s ručnim, a i automatika ima svoju cijenu. Automatski mjenjači tako će se češće naći u luksuznijim vozilima.

Za kraj vrijedi napomenuti da su vozila s automatskim mjenjačem pogodnija za vožnju u urbanim sredinama, tamo gdje su česta kretanja i zaustavljanja, a vozi se polako pa svako malo treba mijenjati brzinu. Samim tim ručni mjenjači pogodniji su ako često putujete na duljim relacijama.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →