Vožnja neosiguranim vozilom je skupa vožnja

Vozači neosiguranog motornog vozila koji skrive prometnu nezgodu odgovaraju za štetu bez ikakvih limita, ukupnom svojom imovinom.

U ovom slučaju, ograničenja štete ne postoje kako je to uobičajeno kod ugovornih osiguranja gdje je potraživanje limitirano na 12 prosječnih osobnih dohodaka.  Vozač neosiguranog vozila odgovara za puni iznos isplaćene odštete koja može doseći milijunske iznose. Iskustva govore da u takvim slučajevima dužnici najčešće ostaju bez svih pokretnina i nekretnina u svom vlasništvu.

Podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) govore da je broj neosiguranih motornih vozila na hrvatskim cestama prevelik. Najviše je neosiguranih osobnih automobila, a potom slijede traktori i motocikli. Korisno je i razlučiti vozila koja su neregistrirana od onih koja su i neosigurana – vozilo koje je neregistrirano ne mora nužno biti i neosigurano. Praksa je da se polica od automobilske odgovornosti ne može dobiti ukoliko vozilo nije prošlo tehnički pregled i nije registrirano. Mjere kažnjavanja za vlasnike neregistriranih vozila pri redovitim kontrolama prometa MUP-a određene su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Za neosigurano vozilo kazne su predviđene Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu i kreću se od 5.000 do 20.000 kuna.

Oštećene strane u prometnoj nezgodi s vozačem neosiguranog vozila ne trebaju brinuti da njihova šteta neće biti naplaćena. Prilikom takve nezgode najvažnije je pozvati policiju da izvrši uviđaj. Postupak nakon nezgode jednak je kao i kod sudara s osiguranim vozilom, osim u likvidaciji i isplati štete. Slučaj je potrebno prijaviti svojoj osiguravajućoj kući, koja kompletni odštetni zahtjev s izvidom štete i pripadajućim fotografijama dostavlja Hrvatskom uredu za osiguranje. Garancijski fond koji garantira naplatu štete po neosiguranom vozilu obraditi će pristiglu dokumentaciju i isplatiti štetu ukoliko za to postoji osnova. Rješavanje ovakvih predmeta kreće se u zakonskim rokovima. Ukoliko im je proslijeđena sva potrebna dokumentacija, imovinski predmet rješava se u roku 15 dana. Neimovinski predmeti biti će riješeni u zakonskom roku od 30 dana, pod uvjetom da je dostavljena sva potrebna medicinska dokumentacija.

Jeste li znali?
Osiguranici koji uredno i na vrijeme osiguraju svoja vozila plaćaju skuplju premiju osiguranja upravo zbog nesavjesnih vlasnika neosiguranih vozila. Naime, što je veći broj neosiguranih vozila, veći je i iznos isplaćenih šteta po toj osnovi. To povisuje i iznos premije osiguranja automobilske odgovornosti. Kako god okrenuli, vožnja neosiguranog vozila je skupa vožnja. Na vrijeme obnovite svoju policu osiguranja od automobilske odgovornosti i sudjelujte u prometu bezbrižno i sigurno.