NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje u 2023. godini?

Uz visoke troškove života, ne morate još plaćati nešto što ne trebate. S druge strane, često je isplativije ugovoriti (pa i uz plaćanje) dopunsko ili dodatno zdravstveno osiguranje jer bi ste se, u suprotnom, mogli naći u financijskim problemima u slučaju zdravstvenih poteškoća. 

U ovom članku ćete saznati tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj u 2023. godini, ali i kako odabrati osiguranje koje vam štedi novac i osigurava adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Doktorica upućuje pacijenta na prijavu dopunskog zdravstvenog osiguranja

Tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje? 

Prvo razjasnimo da u Republici Hrvatskoj pravo na besplatno osnovno, odnosno obvezno zdravstveno osiguranje imaju gotovo svi. Konkretno, ovo pravo imaju: 

 • sve osobe s prebivalištem u RH
 • stranci s odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj
 • stranci s odobrenim privremenim boravkom u Hrvatskoj ako međunarodnim ugovorom, odnosno posebnim zakonom nije drukčije određeno
 • državljani drugih država članica EU i državljani države koja nije država članica s odobrenim privremenim boravkom u Hrvatskoj, a na temelju radnog odnosa kod poslodavca sa sjedištem u Hrvatskoj, odnosno na temelju obavljanja gospodarske, odnosno profesionalne djelatnosti, ako su ispunjeni uvjeti prema posebnim propisima koji uređuju pitanje boravka i rada stranaca u Hrvatskoj i ako propisima EU-a, odnosno međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.
⚠️ Podsjećamo da sve ove kategorije nemaju samo pravo na obvezno zdravstveno osiguranje, već su i dužni prijaviti se na njega.

Međutim, pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, dakle ne osnovno, ima tek manji dio građana.

Tko ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Kako stoji na službenoj stranici HZZO-a, u 2023. godini pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje imaju iste kategorije kao i zadnjih godina: 

 • osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima, osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi
 • osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja
 • osigurane osobe dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene)
 • osigurane osobe redoviti učenici i studenti stariji od 18 godina

No, novost je da se u 2023. godini promijenio prihodovni cenzus za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna. 

Prema tome, trenutno na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje imaju pravo osobe čiji ukupan prihod u protekloj kalendarskoj godini nije bio viši od 331,81 EUR (2.500,02 kn) mjesečno iskazan po članu obitelji, odnosno 415,42 EUR (3.129,98 kn) za osiguranike-samce.

Infografika prikazuje nove uvjete za besplatno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj

Podsjećamo da je u prethodnom razdoblju prihodovni cenzus iznosio 2.251,71 kunu (298.85 EUR) za osiguranike s obitelji, dok je za osigurane osobe-samce iznosio 2.814,64 kune (373.57 EUR).

No, treba li vam uopće dopunsko zdravstveno osiguranje?

Obvezno vs dopunsko zdravstveno osiguranje

Ako nemate pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, vjerojatno vas zanima po čemu se ono uopće razlikuje od obveznog i koje povlastice dobivate.

Pogledajte kako vam dopunsko zdravstveno, uz obvezno zdravstveno osiguranje, olakšava liječenje i participaciju.

Obvezno zdravstveno osiguranjeDopunsko zdravstveno osiguranje
UključujeDva osnovna prava: pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na novčane naknade. 
Pravo na zdravstvenu zaštitu uključuje:
– pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu
– pravo na bolničku zdravstvenu zaštitu
– pravo na specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu
– pravo na lijekove koji su utvrđeni osnovnom i dopunskom listom lijekova HZZO-a
– pravo na dentalna pomagala koja su utvrđena osnovnom i dopunskom listom dentalnih pomagala HZZO-a
– pravo na ortopedska i druga pomagala koja su utvrđena osnovnom i dopunskom listom ortopedskih i sličnih pomagala HZZO-a
– pravo na zdravstvenu zaštitu u drugim državama članicama i trećim državama

Pravo na novčanu naknadu uključuje:
– naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad zbog korištenja zdravstvene zaštite
– novčanu naknadu zbog nemogućnosti obavljanja poslova na temelju kojih se ostvaruju drugi primici od kojih se utvrđuju drugi dohoci, sukladno propisima o doprinosima za obvezna osiguranja
– naknadu za troškove prijevoza u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja
– naknadu za troškove smještaja jednom od roditelja ili osobi koja se skrbi o djetetu za vrijeme bolničkog liječenja djeteta
– pravo na pokrivanje troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (privatne osiguravajuće kuće imaju opcije koje pokrivaju i doplate za lijekove s dopunske listepravo na preglede i izdane recepte za lijekove u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez plaćanja participacije
– pravo na pokrivene troškove: bolničkog liječenja,specijalističkih pregleda i dijagnostike
– ortopedskih i drugih pomagaladentalne zdravstvene zaštite i protetikefizikalne rehabilitacije, kad tu zdravstvenu zaštitu koristite temeljem uputnice HZZO-a i u ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om
UvjetiPrebivalište u RH ili udovoljavanje nekim od gore navedenih uvjeta za stranceNavršenih 18 godina te postojeće obvezno zdravstveno osiguranje (za maloljetne građane dopunsko zdravstveno vrijedi automatski) – ova točka vrijedi SAMO za HZZO (kod privatnih osiguravajućih kuća mogu se osigurati i osobe od 0 do 17 godina starosti.
Obveza ugovaranjaObvezno za sve osobe koje spadaju u gore navedene kategorijeDobrovoljno 
OsiguravateljHZZOHZZO i osiguravajuće kuće
PrimjenaVrijedi samo za javne (državne) ustanove i kod doktora koji imaju ugovor s HZZO-omVrijedi samo za javne (državne) ustanove i kod doktora koji imaju ugovor s HZZO-om
CijenaBesplatno (za osobe koje odgovaraju gore navedenim uvjetima)U 2023. godini, 111,49 EUR (840,00 kn) godišnje za HZZO, no jeftinije kod privatnih osiguravajućih kuća
? Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva troškove nastale korištenjem zdravstvenih usluga prema uputnicama izdanim od strane liječnika. Ako imate samo obvezno zdravstveno osiguranje, a ne i dopunsko, morat ćete platiti participaciju u visini do čak 20% pune cijene zdravstvene usluge.

Nemate pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje? 

Ako nemate pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, preostaju vam sljedeće opcije.

 1. Samostalno plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja (ugovaranje s HZZO-m ili osiguravajućim kućama)
 2. Ugovaranje dodatnog osiguranja
 3. Ne ugovaranje dodatnog ili dopunskog osiguranja

Ukratko ćemo vas provesti kroz sve tri opcije.

1. Ugovaranje s HZZO-m ili osiguravajućim kućama

Dopunsko zdravstveno osiguranje možete ugovoriti i s osiguravajućim kućama, a ne samo HZZO-m. Pa, što odabrati?

Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke: 

 • HZZO ne pokriva lijekove s B liste
 • HZZO dopunsko osiguranje je često skuplje od privatnih dopunskih osiguranja za sve mlađe od 65 godina 
 • HZZO ima istu premiju i isto pokriće za sve – nudi iste povlastice te nema dodatnih mogućnosti
 • HZZO nema popust za plaćanje odjednom, za razliku od većine privatnih osiguravajućih kuća.
 • HZZO ima samo fizičku iskaznicu, dok većina osiguravajućih kuća ima i digitalnu iskaznicu, a račune šalju i e-mailom
 • HZZO ne šalje uplatnice niti poštom niti e-mailom, samo ćete jednom godišnje dobiti papir s podacima o plaćanju 

VAŽNA napomena:

Većina osiguranika ne čita sitna slova iz uvjeta ugovaranja, zato je kompare.hr tu. Osoba može zatražiti raskid HZZO police ili može dati izjavu za neproduljenje police.

Ako osoba traži raskid ugovora, HZZO će ga raskinuti 3 mjeseca od dana slanja zahtjeva, ali može naplatiti razliku između štete i premije za vrijeme otkaznog roka.

Ako osoba traži neproduljenje, polica će se raskinuti s datumom skadence (jedan dan prije datuma koji je na polici naznačen kao početak osiguranja). Osoba će do tog datuma moći koristiti policu, imat će sva prava po njoj i morat će je plaćati do tog datuma te neće imati penala za raskid.

Za primjer, ako se vodimo trenutnom godišnjom cijenom HZZO dopunskog osiguranja (111.49 EUR), po mjesecu će vas koštati oko 9.30 EUR. Usporedimo to s cijenama dopunskog zdravstvenog osiguranja kod nekih osiguravajućih kuća za osobu od 26 godina:

Prikaz usporedbe cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja na kompare.hr.
Informativne cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja kod različitih osiguravajućih kuća, izračunate putem našeg kalkulatora.

Obratite pažnju i na to da neka od ovih osiguranja nude dodatne pogodnosti, poput osiguranja kućne njege, koje nećete dobiti uz HZZO-ovo osiguranje.

2. Ugovaranje dodatnog zdravstvenog osiguranja

Osim dopunskog osiguranja, možete ugovoriti i treći tip zdravstvenog osiguranja – tzv. dodatno zdravstveno osiguranje (ZO). 

Za razliku od dopunskog, viši standard zdravstvene zaštite vrijedi za privatne doktore i ustanove te vam pruža potencijalno bržu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Osim sistematskih pregleda, polica dodatnog osiguranja može uključivati pokrića za određene specijalističke preglede, dijagnostiku i laboratorij. Uz to, ovisno o polici osiguranja koju ugovorite, mogu vam biti pokriveni čak i mali operativni zahvati i ambulantna fizikalna terapija.
Naši agenti vam mogu pomoći pronaći policu dodatnog zdravstvenog osiguranja za sebe. Zatražite info račun ovdje – naša usluga je besplatna za vas.

Infografika prikazuje usporedbu dopunskog zdravstvenog osiguranja i dodatnog zdravstvenog osiguranja

3. Život bez dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja

Naposljetku vam preostaje ne tako atraktivna opcija: ne ugovaranje dopunskog ili dodatnog zdravstvenog osiguranja

Ne preporučujemo ovu opciju jer, ako se nađete u situaciji da vam zaista zatreba bolničko liječenje, pregledi ili nešto slično, troškovi bi vas mogli baciti u gadne financijske probleme. 

Posebice ne savjetujemo to ukoliko u obitelji imate ili sami jeste osoba s tjelesnim ili mentalnim poteškoćama ili invaliditetom. Tad bi ne ugovaranje dopunskog ZO moglo biti manje isplativo od ugovaranja, posebice kad uzmemo u obzir relativno niske mjesečne rate. 

Ipak, ako se na to odlučite, imajte na umu da ćete iz “vlastitog džepa” morati izdvojiti nešto novca za participaciju.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi cijene svih dopunskih osiguranja