fbpx

Što napraviti u slučaju sudara sa vozilom stranih registracija

Gotovo 80% turista u Hrvatsku dolazi automobilom. Znate li kako postupiti u slučaju prometne nezgode s vozilom stranih registarskih oznaka?

Ako ste sudjelovali u nezgodi s vozilom stranih registarskih oznaka, ako je moguće, prvo uklonite vozila s kolnika kako biste omogućili nesmetano odvijanje prometa. Zatim popunite i potpišite Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijenite osobne podatke i podatke o vozilima. Nije loše, za svaki slučaj, fotografirati mjesto nezgode, kako biste izbjegli eventualne komplikacije.

Ako ste vi krivi za nezgodu, naravno, štetu pokriva vaše osiguranje, ali ako je stranac kriv, procedura je malo drugačija. Trebate se javiti u neku od hrvatskih osiguravajućih kuća koja je korespodent sa osiguravajućom kućom iz strane države. Primjerice, sudjelujete li u nezgodi s nekime iz Italije osiguranim kod Axa Asssicurazioni, neovisno o tome koja je vaša osiguravajuća kuća, trebate otići u Croatia osiguranje jer su oni korespodenti s tom talijanskom osiguravajućom kućom.

Dovoljno je da znate strano društvo za osiguranje kod kojeg je vozilo inozemne registracijske oznake osigurano i na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje možete saznati tko je u Hrvatskoj korespondent tog stranog društva.

Kako ispravno popuniti Europsko izvješće o nezgodi

Europsko izvješće o prometnoj nesreći služi samo za utvrđivanje činjeničnog stanja, i njegovo ispunjavanje ne znači da je među vozačima postignut sporazum glede krivnje za nezgodu, niti itko njime priznaje krivnju.

Popunjavate samo jedan komplet Europskog izvješća o nezgodi, za sva vozila koja su sudjelovala, čak i ako ih je 3 ili više. Nije važno čiji se primjerak popunjava, niti koji sudionik prometne nezgode ga popunjava. Pri popunjavanju potrebno je koristiti kemijsku olovku.

Obratite pozornost na sljedeće podatke u pitanjima:

–  pod točkom 6 i 8 prepišite podate iz svojih isprava o osiguranju (police osiguranja ili zelene karte)

pod točkom 9 prepišite podatke iz vozačke dozvole

pod točkom 10 točno označite mjesto udara

– križićem označite one varijante (1-17) koje se odnose na nezgodu (točka 12) i na kraju navedite ukupan zbroj križićem označenih polja

– nacrtajte skicu prometne nezgode (točka 13)

Navedite imena i adrese eventualnih očevidaca osobito u slučaju ako se mišljenja sudionika nezgode ne podudaraju. Ako je na uviđaju sudjelovala i prometna policija, svakako navedite naziv policijske postaje. Na kraju, potpišite Izvješće o prometnoj nezgodi, a zatim ga dajte drugom vozaču na potpis. Jedan primjerak ostaje njemu, a drugi primjerak zadržite za sebe.

Ugovorite auto osiguranje odmah – online! →