Što napraviti u slučaju sudara sa vozilom stranih registracija

Gotovo 80% turista u Hrvatsku dolazi automobilom. Znate li kako postupiti u slučaju prometne nezgode s vozilom stranih registarskih oznaka?

Ako ste sudjelovali u nezgodi s vozilom stranih registarskih oznaka, ako je moguće, prvo uklonite vozila s kolnika kako biste omogućili nesmetano odvijanje prometa. Zatim popunite i potpišite Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijenite osobne podatke i podatke o vozilima. Nije loše, za svaki slučaj, fotografirati mjesto nezgode, kako biste izbjegli eventualne komplikacije.

Ako ste vi krivi za nezgodu, naravno, štetu pokriva vaše osiguranje, ali ako je stranac kriv, procedura je malo drugačija. Trebate se javiti u neku od hrvatskih osiguravajućih kuća koja je korespodent sa osiguravajućom kućom iz strane države. Primjerice, sudjelujete li u nezgodi s nekime iz Italije osiguranim kod Axa Asssicurazioni, neovisno o tome koja je vaša osiguravajuća kuća, trebate otići u Croatia osiguranje jer su oni korespodenti s tom talijanskom osiguravajućom kućom.

Dovoljno je da znate strano društvo za osiguranje kod kojeg je vozilo inozemne registracijske oznake osigurano i na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje možete saznati tko je u Hrvatskoj korespondent tog stranog društva.

Kako ispravno popuniti Europsko izvješće o nezgodi

Europsko izvješće o prometnoj nesreći služi samo za utvrđivanje činjeničnog stanja, i njegovo ispunjavanje ne znači da je među vozačima postignut sporazum glede krivnje za nezgodu, niti itko njime priznaje krivnju.

Popunjavate samo jedan komplet Europskog izvješća o nezgodi, za sva vozila koja su sudjelovala, čak i ako ih je 3 ili više. Nije važno čiji se primjerak popunjava, niti koji sudionik prometne nezgode ga popunjava. Pri popunjavanju potrebno je koristiti kemijsku olovku.

Obratite pozornost na sljedeće podatke u pitanjima:

–  pod točkom 6 i 8 prepišite podate iz svojih isprava o osiguranju (police osiguranja ili zelene karte)

pod točkom 9 prepišite podatke iz vozačke dozvole

pod točkom 10 točno označite mjesto udara

– križićem označite one varijante (1-17) koje se odnose na nezgodu (točka 12) i na kraju navedite ukupan zbroj križićem označenih polja

– nacrtajte skicu prometne nezgode (točka 13)

Navedite imena i adrese eventualnih očevidaca osobito u slučaju ako se mišljenja sudionika nezgode ne podudaraju. Ako je na uviđaju sudjelovala i prometna policija, svakako navedite naziv policijske postaje. Na kraju, potpišite Izvješće o prometnoj nezgodi, a zatim ga dajte drugom vozaču na potpis. Jedan primjerak ostaje njemu, a drugi primjerak zadržite za sebe.

Ugovorite auto osiguranje odmah – online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
kompare.hr stranica zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možete pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber