NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Što napraviti u slučaju sudara s vozilom stranih registracija?

Prema zadnjim podacima, oko 71% turista u Hrvatsku dolazi automobilom. K tome, automobilima stranih tablica često dolaze i “naši” iseljenici iz Irske, Njemačke i drugih zemalja u posjet obitelji — što znači i da su šanse za sudar s vozilom stranih registracija poprilično velike. 

U nastavku donosimo kako postupiti u tom slučaju te kako naplatiti štetu od osiguranja.

Dva automobila u sudaru

Postupak u slučaju sudara s vozilom stranih registracija

Ako ste sudjelovali u prometnoj nezgodi s vozilom stranih registarskih oznaka, pratite ove upute:

  1. Ako je u prometnoj nezgodi nastala samo manja materijalna šteta, uklonite vozilo s kolnika te pritom pripazite da se ne oštete ili unište eventualni dokazi, poput tragova kočenja. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozači sudionici u prometnoj nesreći su dužni osigurati neometano odvijanje prometa uklanjanjem vozila s kolnika. U suprotnom mogu biti kažnjeni novčanim iznosom do 60,00€. Međutim, ako je prometna nesreća uzrokovala veću materijalnu štetu, ozlijedila ili usmrtila sudionike, vozila se ne smiju pomicati!
  2. Ako vozilo ne možete pomaknuti, osigurajte okolinu. Dakle, u slučaju veće materijalne štete ili ozlijeđenih osoba, nećete pomjerati vozilo, no i dalje trebate otkloniti opasnosti koje bi mogle uzrokovati daljnje prometne nezgode. Upalite sve pokazivače smjera i postavite sigurnosni trokut najmanje 50 metara od mjesta prometne nesreće.
  3. Pozovite liječnika ako je potrebno. Ako su sudionici prometne nesreće ozlijeđeni, odmah pozovite hitnu pomoć (broj 194).
  4. Pozovite policiju. Prema već spomenutom Zakonu policija nije dužna izlaziti na sve očevide prometnih nezgoda s manjom materijalnom štetom niti ste ju vi dužni pozvati. No, ipak preporučujemo da to učinite u slučaju sudara s vozilom stranih registracija (broj 192).
  5. Popunite i potpišite Europsko izvješće o nezgodi. Prema Zakonu, osobne podatke i podatke o vozilima možete razmijeniti i na drugi način, no to je ipak najlakše učiniti popunjavanjem Europskog izvješća. U svakom slučaju, vozač koji drugom sudioniku ne dostavi svoje podatke, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 390,00€ do 920,00€.
  6. Po mogućnosti prikupite kontakte svjedoka. Ovo će biti važno za kasnije utvrđivanje krivnje i činjeničnog stanja.
  7. Ako ste se sudarili s vozilom registranim izvan EU, zatražite kopiju zelene karte od drugog vozača. Zelenu kartu (međunarodnu kartu osiguranja) u Hrvatskoj mora imati svaki vozač s vozilom registriranim u trećoj zemlji koja je istovremeno članica Sustava zelene karte osiguranja, kao što je Sjeverna Makedonija. Popis zemalja u ovom sustavu pronađite ovdje.
  8. Fotografirajte oštećenja i mjesto nezgode. Hrvatski ured za osiguranje preporučuje iz neposredne (ali sigurne) udaljenosti fotografirati oštećenja na vozilima, eventualne tragove kočenja i zanašanja, otpalih krhotina na kolniku i drugih vidljivih dokaza. 
? Iako fotografiranje i prikupljanje kontakata svjedoka nije obvezno, ono vam može pomoći izbjeći komplikacije pri naplati od osiguranja.

Nakon toga vam predstoji pričekati policiju i eventualno podnošenje odštetnog zahtjeva osiguravajućoj kući. Ako je potrebno, pročitajte više informacija o postupku nakon prometne nesreće.

8 koraka u slučaju sudara s vozilom stranih registracija

Možete li se udaljiti s mjesta nesreće?

Ako ste pozvali policiju, ne smijete se udaljiti s mjesta nesreće osim kako biste pomogli ozlijeđenim osobama ili ako vam je samima potrebna liječnička pomoć. I tada se smijete udaljiti samo privremeno.

Kako ispuniti Europsko izvješće o nezgodi?

Popunjavanje Europskog izvješća o nesreći je vrlo lako, a detaljnije upute o istom možete pronaći ovdje. K tome, dovoljno je popuniti samo jedan komplet Europskog izvješća o nezgodi (original + kopija) ako su u njoj sudjelovala dva vozila. 

Ako su sudjelovala tri, popunjavate dva kompleta Europskog izvješća i tako dalje, dok svaki sudionik nema svoj primjerak.

Također, nije važno čiji se primjerak popunjava, niti koji sudionik prometne nezgode ga popunjava. Europsko izvješće o prometnoj nesreći ionako služi samo za utvrđivanje činjeničnog stanja. Ispunjavanje ne znači da je među vozačima postignut sporazum glede krivnje za nezgodu, niti itko njime priznaje krivnju.

Pri popunjavanju je potrebno koristiti kemijsku olovku.

Postupak prijave štete osiguranju i pravo na odštetu

Dogodila vam se prometna nesreća sa stranim vozilom i napravili ste sve prethodno opisane korake — što sada? Kako se naplatiti od osiguranja? Imate li uopće pravo na odštetu? 

Odgovor ovisi o tome tko je kriv za nezgodu te koji tip osiguranja imate.

Objašnjenje kada imate, a kad nemate pravo na odštetu ovisno o krivcu za nesreću i tipu ugovorenog osiguranja

Ako ste krivi na nezgodu…

Ako ste vi krivi za nezgodu, štetu trećoj osobi (oštećenom) pokriva vaše osiguranje. Štetu na vlastitom vozilu, pak, morat ćete podmiriti sami osim ako prethodno ugovorili kasko osiguranje
Čak i tada osiguranje nije uvijek obvezno pokriti vašu materijalnu ili nematerijalnu štetu; npr. u slučaju da je alkotestom utvrđeno da ste imali “višak” promila u krvi.

Ako je stranac kriv za nezgodu…

Ako je drugi vozač, u ovom slučaju stranac, uzrokovao prometnu nesreću, tad njegovo osiguranje pokriva vašu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Prijava štete

Odštetni zahtjev podnosi oštećena osoba. Dakle, u slučaju da je stranac skrivio nezgodu, vi ćete predati svoj zahtjev i to: 

  • Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO) ili
  • Osigurateljima koji su ovlašteni da u ime HUO-a obrađuju takve odštetne zahtjeve.

Ako znate naziv društva kod kojeg je osigurano vozilo stranca i njegovu državu, obratite se tzv. korespondentima u Hrvatskoj. Korespondenti su osiguravajuće kuće u Hrvatskoj koje djeluju kao posrednici za osiguravajuće kuće u drugim državama. 
Njih možete pronaći putem forme na dnu stranice Hrvatskog ureda za osiguranje. Jednostavno odaberite državu stranog vozila i prikazat će vam se popis svih korespondenata u Hrvatskoj za osiguravajuće kuće u toj državi.

Forma na stranici Hrvatskog ureda za Osiguranje za pronalaženje korespondenata

Primjerice, odabirom Italije dobivamo sljedeći popis korespondenata:

Popis korespondenata u Hrvatskoj za talijanska osiguravajuća društva

Prema ovome,  ako strano vozilo osigurava na primjer Allstate Insurance, tad predajete odštetni zahtjev Croatia osiguranju u Hrvatskoj.
Alternativno, moguće je da strano vozilo ima policu graničnog osiguranja izdatu od nekog od hrvatskih društava za osiguranje. U tom slučaju odštetni zahtjev podnosite tom društvu ili HUO-u.

Pametnije i sigurnije uz kasko

Život je jednostavniji uz kasko. 

Čak i ako ste vi skrivili prometnu nesreću, kasko će pokriti štetu na vašem automobilu. Ako ništa drugo, imat ćete barem brigu manje. Odnosno, uz već ionako lošu situaciju, bar nećete morati razmišljati o financijama.
Stoga uvijek savjetujemo ugovaranje kaska. Za besplatno savjetovanje i usporedbu ponuda 10+ osiguravajućih kuća u Hrvatskoj obratite se našim agentima.

Česta pitanja

Što ako stranac pokuša napustiti Hrvatsku?

Ako stranac pokuša napustiti Hrvatsku prije dovršetka postupka utvrđivanja krivnje, može su me oduzeti putna ispravna (npr. putovnica, putni list) na do 8 dana.

Koliko ću čekati na dovršenje policijskog zapisnika?

Iako policijski zapisnik ponekad može biti gotov istog dana, u pravilu ćete na dovršenje čekati do dva tjedna.

Smiju li se uopće “voziti” strane registracije u Hrvatskoj?

Vozila stranih registracija se, naravno, mogu voziti u Hrvatskoj. Međutim, ako vozilom upravlja netko drugi (odnosno, ne vlasnik vozila), tad bi on trebao imati i punomoć te službenu dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

Što je točno zelena karta?

Zelena karta je međunarodna isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti. Ona vrijedi za cijelo područje država članica Europskog gospodarskog prostora (države članice EU + Island, Liechtenstein i Norveška) i Švicarsku.
Zelenu kartu moraju imati sva vozila registrirana u zemljama članicama Sustava zelene karte osiguranja. Druge države, poput SAD-a, umjesto tog ugovaraju granično osiguranje ili eventualno mogu dobiti zelenu kartu po ovlasti nacionalnog Ureda za osiguranje neke od država članica Europskog gospodarskog prostora, piše HUO.

Kupi direktno na kompare.hr
Usporedi ponude osiguranja vozila