Što je EORI broj i kako vam štedi novce kad kupujete online

Naručujete li robu iz država koje nisu članice Europske Unije, a najčešće je riječ o Kini, preporučamo vam da izvadite svoj EORI broj. Riječ je o proceduri koja vam može uštedjeti čak 35 i više kuna dnevno – i koja vas ništa neće koštati.

Online_kupovina

Skupa ležarina

Zamislite sljedeći scenarij – vaš dugoočekivani mobitel napokon je stigao u Hrvatsku. No, umjesto poruke s carine, pristiže vam poruka dostavljača koji traži uobičajeni podatak o cijeni robe koju ste naručili, ali i vaš EORI broj. I to uz napomenu da, ako ga ne dostavite u roku od 3 radna dana, počinje naplaćivati fiksnu ležarinu od 35 kuna po danu. Uz nju ide i dodatna naknada koja se računa po težini pošiljke.

Kao da nije dovoljno što na robu skuplju od 160 kuna morate plaćati PDV (ponekad i carinu), troškove dostave i troškove obrade, pojavljuje se i EORI broj. Točnije, penali ako ga nemate.

Preduhitrite birokraciju

Protiv birokracije se ne isplati boriti, no u ovom slučaju možete je preduhitriti. Naime, EORI broj jedinstven je broj potreban za one koji posluju s državama koje nisu članice Europske Unije, bez obzira na to je li riječ o pravnim ili fizičkim osobama. EORI broj se, što se Hrvatske tiče, sastoji od oznake države (HR) i OIB-a. Na žalost, EU ga ne dodjeljuje automatski. Potrebno ga je zatražiti u nadležnoj carinskoj ispostavi i to osobno ili poštom. Digitalna opcija još uvijek nije omogućena.

Jednostavna procedura

Sama procedura prilično je jednostavna. Potrebno je samo ispuniti, potpisati i predati zahtjev koji je dostupan na internetskim stranicama Carinske uprave. Carinski službenici vaš zahtjev će proslijediti u Bruxelless, a vi biste trebali postati ponosni vlasnik EORI broja najkasnije tri radna dana nakon predaje zahtjeva.

Iako je u praksi od predaje zahtjeva do ishođenja EORI broja od strane Europe potrebno tek nekoliko sati (ako zahtjev predate u ponedjeljak ujutro, najvjerojatnije ćete ga imati već popodne istog dana ili u utorak ujutro), nije zgorega ne čekati zadnji čas i izvaditi ga preventivno.

Pronađite se u javnoj bazi podataka

Vrijedi napomenuti i da će vam, kada dobijete EORI broj, na e-mail adresu koju ste naveli u zahtjevu pristići potvrda. Međutim, dostavna služba priznat će ga tek nakon što bude dostupan u javnoj bazi podataka na razini EU-a. To se može provjeriti na sljedećem linku.

EORI broj moguće je ishoditi unutar jednog dana, no procedura se može rastegnuti i na više od tri radna dana. Tada počinju teći penali. Upravo iz tog razloga, kao što smo već naveli, preporučamo preventivno uzimanje EORI broja.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber