Što je EORI broj i kako vam štedi novce kad kupujete online

Naručujete li robu iz država koje nisu članice Europske Unije, a najčešće je riječ o Kini, preporučamo vam da izvadite svoj EORI broj. Riječ je o proceduri koja vam može uštedjeti čak 35 i više kuna dnevno – i koja vas ništa neće koštati.

Online_kupovina

Skupa ležarina

Zamislite sljedeći scenarij – vaš dugoočekivani mobitel napokon je stigao u Hrvatsku. No, umjesto poruke s carine, pristiže vam poruka dostavljača koji traži uobičajeni podatak o cijeni robe koju ste naručili, ali i vaš EORI broj. I to uz napomenu da, ako ga ne dostavite u roku od 3 radna dana, počinje naplaćivati fiksnu ležarinu od 35 kuna po danu. Uz nju ide i dodatna naknada koja se računa po težini pošiljke.

Kao da nije dovoljno što na robu skuplju od 160 kuna morate plaćati PDV (ponekad i carinu), troškove dostave i troškove obrade, pojavljuje se i EORI broj. Točnije, penali ako ga nemate.

Preduhitrite birokraciju

Protiv birokracije se ne isplati boriti, no u ovom slučaju možete je preduhitriti. Naime, EORI broj jedinstven je broj potreban za one koji posluju s državama koje nisu članice Europske Unije, bez obzira na to je li riječ o pravnim ili fizičkim osobama. EORI broj se, što se Hrvatske tiče, sastoji od oznake države (HR) i OIB-a. Na žalost, EU ga ne dodjeljuje automatski. Potrebno ga je zatražiti u nadležnoj carinskoj ispostavi i to osobno ili poštom. Digitalna opcija još uvijek nije omogućena.

Jednostavna procedura

Sama procedura prilično je jednostavna. Potrebno je samo ispuniti, potpisati i predati zahtjev koji je dostupan na internetskim stranicama Carinske uprave. Carinski službenici vaš zahtjev će proslijediti u Bruxelless, a vi biste trebali postati ponosni vlasnik EORI broja najkasnije tri radna dana nakon predaje zahtjeva.

Iako je u praksi od predaje zahtjeva do ishođenja EORI broja od strane Europe potrebno tek nekoliko sati (ako zahtjev predate u ponedjeljak ujutro, najvjerojatnije ćete ga imati već popodne istog dana ili u utorak ujutro), nije zgorega ne čekati zadnji čas i izvaditi ga preventivno.

Pronađite se u javnoj bazi podataka

Vrijedi napomenuti i da će vam, kada dobijete EORI broj, na e-mail adresu koju ste naveli u zahtjevu pristići potvrda. Međutim, dostavna služba priznat će ga tek nakon što bude dostupan u javnoj bazi podataka na razini EU-a. To se može provjeriti na sljedećem linku.

EORI broj moguće je ishoditi unutar jednog dana, no procedura se može rastegnuti i na više od tri radna dana. Tada počinju teći penali. Upravo iz tog razloga, kao što smo već naveli, preporučamo preventivno uzimanje EORI broja.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38