fbpx

Što je EORI broj i kako vam štedi novce kad kupujete online

Naručujete li robu iz država koje nisu članice Europske Unije, a najčešće je riječ o Kini, preporučamo vam da izvadite svoj EORI broj. Riječ je o proceduri koja vam može uštedjeti čak 35 i više kuna dnevno – i koja vas ništa neće koštati.

Online_kupovina

Skupa ležarina

Zamislite sljedeći scenarij – vaš dugoočekivani mobitel napokon je stigao u Hrvatsku. No, umjesto poruke s carine, pristiže vam poruka dostavljača koji traži uobičajeni podatak o cijeni robe koju ste naručili, ali i vaš EORI broj. I to uz napomenu da, ako ga ne dostavite u roku od 3 radna dana, počinje naplaćivati fiksnu ležarinu od 35 kuna po danu. Uz nju ide i dodatna naknada koja se računa po težini pošiljke.

Kao da nije dovoljno što na robu skuplju od 160 kuna morate plaćati PDV (ponekad i carinu), troškove dostave i troškove obrade, pojavljuje se i EORI broj. Točnije, penali ako ga nemate.

Preduhitrite birokraciju

Protiv birokracije se ne isplati boriti, no u ovom slučaju možete je preduhitriti. Naime, EORI broj jedinstven je broj potreban za one koji posluju s državama koje nisu članice Europske Unije, bez obzira na to je li riječ o pravnim ili fizičkim osobama. EORI broj se, što se Hrvatske tiče, sastoji od oznake države (HR) i OIB-a. Na žalost, EU ga ne dodjeljuje automatski. Potrebno ga je zatražiti u nadležnoj carinskoj ispostavi i to osobno ili poštom. Digitalna opcija još uvijek nije omogućena.

Jednostavna procedura

Sama procedura prilično je jednostavna. Potrebno je samo ispuniti, potpisati i predati zahtjev koji je dostupan na internetskim stranicama Carinske uprave. Carinski službenici vaš zahtjev će proslijediti u Bruxelless, a vi biste trebali postati ponosni vlasnik EORI broja najkasnije tri radna dana nakon predaje zahtjeva.

Iako je u praksi od predaje zahtjeva do ishođenja EORI broja od strane Europe potrebno tek nekoliko sati (ako zahtjev predate u ponedjeljak ujutro, najvjerojatnije ćete ga imati već popodne istog dana ili u utorak ujutro), nije zgorega ne čekati zadnji čas i izvaditi ga preventivno.

Pronađite se u javnoj bazi podataka

Vrijedi napomenuti i da će vam, kada dobijete EORI broj, na e-mail adresu koju ste naveli u zahtjevu pristići potvrda. Međutim, dostavna služba priznat će ga tek nakon što bude dostupan u javnoj bazi podataka na razini EU-a. To se može provjeriti na sljedećem linku.

EORI broj moguće je ishoditi unutar jednog dana, no procedura se može rastegnuti i na više od tri radna dana. Tada počinju teći penali. Upravo iz tog razloga, kao što smo već naveli, preporučamo preventivno uzimanje EORI broja.

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →