Prometna nezgoda s vozilom inozemne registarske oznake

U Hrvatskoj je u ljetnim mjesecima, ali i okolnostima krize uzrokovane ratom u Ukrajini, u prometu sve više automobila inozemnih registarskih oznaka. Prosječno, čak 80 % turista u Hrvatsku dolazi automobilom. Slično je i s raseljenim stanovništvom koje je u posljednjih nekoliko mjeseci ušlo u Hrvatsku. Istražili smo što učiniti u slučaju sudara s vozilom inozemne registarske oznake.

Prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu u navedenom slučaju oštećena osoba svoj odštetni zahtjev podnosi Hrvatskom uredu za osiguranje. Hrvatski ured za osiguranje je, međutim, ovlastio i sve svoje članove koji se bave osiguranjem od automobilske odgovornosti da pod određenim uvjetima u njegovo ime obrađuju takve odštetne zahtjeve, tako da svoj odštetni zahtjev možete podnijeti i bilo kojem društvu za osiguranje koje će zaprimiti vaš odštetni zahtjev ili vas uputiti na drugo društvo za osiguranje koje je temeljem međunarodnih sporazuma nadležno za rješavanje vašeg odštetnog zahtjeva.

Ukoliko je strano vozilo imalo policu graničnog osiguranja izdanu od jednog od hrvatskih društava za osiguranje, vaš odštetni zahtjev podnosite tom društvu ili Hrvatskom uredu za osiguranje.

Kretski sporazum, međunarodni sporazum sklopljen između nacionalnih Ureda zemalja članica Sustava zelene karte koji regulira odnose između Ureda potpisnika, predviđa mogućnost imenovanja korespondenta stranog osiguratelja od automobilske odgovornosti za rješavanje šteta koje u državi u kojoj se dogodila prometna nesreća prouzroče njegovi osiguranici. Ako vam je poznato strano društvo za osiguranje kod kojeg je vozilo inozemne registarske oznake osigurano i želite saznati koje je društvo za osiguranje u Republici Hrvatskoj korespondent tog stranog društva za osiguranje za rješavanje šteta koje u Republici Hrvatskoj prouzroče njegovi osiguranici, informaciju možete dobiti na stranici Hrvatskog ureda za osiguranje.

Naposljetku, kao i u svakoj prometnoj nezgodi, važno je, ako do iste dođe, ostati pribran i staložen te postupiti po proceduri koju propisuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber