Početkom proljeća novi propisi u prometu

Prema zakonu, zimske gume mogu se zamijeniti ljetnima od sredine travnja, točnije od 15. travnja, dok je većina drugih članica Europske unije odredila rok za zamjenu sredinom prošlog mjeseca.

Dolaskom proljetnih temperatura vozači su krenuli sa zamjenama zimskih guma. Iz struke javljaju da je to itekako nužno zbog konstrukcije same gume. Zimske gume mekanije su gume te se koriste zimi, a na visokim temperaturama (20, 25, 30 stupnjeva Celzijusa) koje upravo nastupaju, zimske gume vrlo brzo bi se potrošile. Ljetne gume imaju manje kanale za izbacivanje vode i snijega te su optimalne za više temperature.


Korištenje zimskih guma u ljetnom periodu može stvoriti slične probleme kao i korištenje ljetnih guma u zimskim danima. Ako na vozilu imate zimske gume, pri temperaturi od 20 stupnjeva i brzini od 80 kilometara na sat, zaustavit ćete se nakon 72 metra. Ako u tim istim uvjetima vozite na ljetnim gumama, zaustavit ćete se nakon 60 metara. To znači da vožnjom sa zimskim gumama u ljetnom periodu, u slučaju nagle potrebe za kočenjem, može doći do katastrofalnih posljedica jer vozač nije u stanju na vrijeme zaustaviti svoje vozilo.

Zamijenjene gume bitno je pohraniti na tamno, hladno i suho mjesto, nikako ih izložiti suncu ili ostaviti u dodiru s naftnim derivatima ili kiselinama. Ukoliko nemate adekvatan prostor za gume, a možete izdvojiti financijsku naknadu za  čuvanje, možete zamijenjene gume ostaviti u ‘hotelima za gume’ gdje se one skladište do iduće sezone.

Montaža guma također je vrlo bitna te se preporuča da ih montiraju samo stručne osobe. Uvijek tražite račun za montažu guma, kako bi u slučaju da se naplatak ili ventil oštete, ispadne kotač mogli navesti u kojem servisu ste montirali gume.

Pročitajte sve što vas zanima o auto gumama na kompare.hr blogu. Izračunajte cijene, usporedite ponudu polica na tržištu i odaberite najbolju policu auto osiguranja za sebe.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber