Novi udar na vozače – rastu cijene automobila i osiguranja

Ulazak u EU i liberalizacija tržišta

Jedna od pozitivnih stvari koja nam se dogodila ulaskom u EU bila je liberalizacija tržišta. Nakon toga, cijene obveznog auto osiguranja su drastično pale, svaka osiguravajuća kuća je uvela dodatane pogodnosti, a sve s istim ciljem – povećanjem tržišnog udela. Liberalizacija i otvoreno tržište, utječe povoljno i na cijenu automobila, kao posljedica toga, raste i postotak automobila koji su uveženi iz razvijenih zemalja EU.

Depositphotos_43695791_original_resized

Usklađivanje sa tržištem EU

Kako navodi tportal.hr, nužno je da do sljedeće godine provedemo uklađivanje s pravilima EU koje će uzrokovati porast cijena automobila te polica obveznog auto osiguranja. EU nalaže uvođenje protokola po kojem će se realnije mjeriti potrošnja goriva kod automobila. Obzirom da proizvođači automobila sada imaju mogućnost manipulacije kada je deklarirana potrošnja goriva u pitanju – od sljedeće godine stupa na snagu novi protokol Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures. Uvođenjem novog protokola, razlika između deklarirane i stvarne potrošnje goriva trebala bi se korigirati za čak 25%.

Kako će to utjecati na cijenu automobila?

U Hrvatskoj se cijena poreza veže uz emisiju ugljičnog dioksida – to znači da povećanje potrošnje goriva utječe i na povećanje emisije ugljičnog dioksida. Zbog toga će iznos trošarine za pojedina vozila rasti. Statistički gledano, očekuje se povećanje do 8%, a ovisno o tipu vozila, povećanje trošarina od 1.500,00 do 12.000,00 kn.

Veće osigurane svote, skuplje auto osiguranje

Ministarstvo financija uputilo je ovih dana u javnu raspravu prijedlog o povećanju najniže maksimalne osigurane svote polica auto osiguranja radi usklađivanja sa europskim direktivama. U Hrvatskoj je zakonski propisana minimalna osigurana svota kod svih osiguravajućih kuća – 42.750.000 kn za osobe te 8.550.000 kn za stvari.

To zapravo znači da je manje važno u kojoj kući ste osigurani – ostvarujete iste uvjete i prava, važno je da platite realnu cijenu osiguranja. Podsjetimo, vi kao vozač, nemate nikakva prava po polici obveznog osiguranja – osiguravate se u slučaju da trećoj osobi nanesete određenu štetu. Treća osoba se naplaćuje po vašoj polici osiguranja. Za isto vozilo i vozača, cijena police, ovisno o osiguravajućoj kući može biti različita i nekoliko stotina kuna. Ovdje možete usporediti cijene auto osiguranja za svoje vozilo.

Kako bismo se uskladili sa EU regulativama, prijedlog je da se minimalna osigurana svota za osobe poveća na 46.750.000 kn, a za stvari 9.400.000 kn. Ukoliko se prijedlog usvoji, možemo očekivati i poskupljenje polica. Na kompare.hr usporedite cijene za 7 različitih osiguravajućih kuća.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber