Nova pravila na cestama od 29. ožujka

Ljetno računanje vremena u 2015. godini počinje u nedjelju 29. ožujka u 02:00 s pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed te se vrijeme u 02:00 računa kao 03:00. Ljetnim računanjem vremena prestaje i obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Ukoliko to ne naprave, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. U sklopu obveze poštivanja prometnih propisa, podsjeća se vozače mopeda i motocikala na nošenje propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Iako se u Hrvatskoj obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala nameće samo tijekom zimskog računanja vremena i prilikom prilagođavanja uvjetima na cestama, u drugim europskim zemljama obveza paljenja svjetala ostaje tijekom cijele godine. Ukoliko putujete, imajte na umu uključivanje dnevnih svjetla kako biste izbjegli novčanu kaznu u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj, dok su u Ukrajini dnevna, odnosno kratka svjetla obvezna od 1. listopada do 30. travnja. Kratka svjetla obvezna su i na autocestama Italije te u Mađarskoj na cestama izvan naselja. Rusija ne pomiče kazaljku unaprijed jer je 2014. godine trajno uvela zimsko vrijeme nakon neuspješnog trogodišnjeg eksperimentiranja s ljetnim računanjem vremena, a dnevna ili kratka svjetla obvezna su tijekom cijele godine u cijeloj Rusiji.

Hrvatska se zbog povoljne klime i lijepog, vedrog vremena priklonila stavu da obveza paljenja svjetala postoji samo tijekom zimskog računanja vremena što se također objašnjava i ekološkim razlozima. Upaljena svjetla povećavaju ukupnu potrošnju goriva, a time se povećava i emisija CO2. Suprotno mišljenje imaju prometni stručnjaci koji smatraju da je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje zbog bolje vidljivosti čak i za sunčanih dana, čime doprinose povećanju sigurnosti prometa i smanjenju potencijalnih nesreća. Europska Komisija uzima ovaj problem ozbiljno te je 2011. godine izdala regulativu za proizvođače automobila kojom se kratka, odnosno dnevna svjetla automatski moraju paliti na svim novim autima te manjim dostavnim kombijima kako bi se povećala sigurnost u prometu.

Usporedite cijene autoosiguranja i izaberite najpovoljnije za sebe i svoje najbliže na kompare.hr.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber