Nova pravila na cestama od 29. ožujka

Ljetno računanje vremena u 2015. godini počinje u nedjelju 29. ožujka u 02:00 s pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed te se vrijeme u 02:00 računa kao 03:00. Ljetnim računanjem vremena prestaje i obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Ukoliko to ne naprave, bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. U sklopu obveze poštivanja prometnih propisa, podsjeća se vozače mopeda i motocikala na nošenje propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Iako se u Hrvatskoj obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala nameće samo tijekom zimskog računanja vremena i prilikom prilagođavanja uvjetima na cestama, u drugim europskim zemljama obveza paljenja svjetala ostaje tijekom cijele godine. Ukoliko putujete, imajte na umu uključivanje dnevnih svjetla kako biste izbjegli novčanu kaznu u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj, dok su u Ukrajini dnevna, odnosno kratka svjetla obvezna od 1. listopada do 30. travnja. Kratka svjetla obvezna su i na autocestama Italije te u Mađarskoj na cestama izvan naselja. Rusija ne pomiče kazaljku unaprijed jer je 2014. godine trajno uvela zimsko vrijeme nakon neuspješnog trogodišnjeg eksperimentiranja s ljetnim računanjem vremena, a dnevna ili kratka svjetla obvezna su tijekom cijele godine u cijeloj Rusiji.

Hrvatska se zbog povoljne klime i lijepog, vedrog vremena priklonila stavu da obveza paljenja svjetala postoji samo tijekom zimskog računanja vremena što se također objašnjava i ekološkim razlozima. Upaljena svjetla povećavaju ukupnu potrošnju goriva, a time se povećava i emisija CO2. Suprotno mišljenje imaju prometni stručnjaci koji smatraju da je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje zbog bolje vidljivosti čak i za sunčanih dana, čime doprinose povećanju sigurnosti prometa i smanjenju potencijalnih nesreća. Europska Komisija uzima ovaj problem ozbiljno te je 2011. godine izdala regulativu za proizvođače automobila kojom se kratka, odnosno dnevna svjetla automatski moraju paliti na svim novim autima te manjim dostavnim kombijima kako bi se povećala sigurnost u prometu.

Usporedite cijene autoosiguranja i izaberite najpovoljnije za sebe i svoje najbliže na kompare.hr.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →