Lakše do naknade šteta nakon naleta na divljač

Nalet na divljač u vožnji nije rijetkost, a vozači kojima se to dogodi ubuduće bi trebali lakše doći do naknade štete.nalet na divljač

Rezultat je to potpisa ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza. Ugovor je vrijedan 25 milijuna kuna i regulira dodjelu sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta na divljač u 2020. godini.

Nalet na divljač i jedinstvena polica za RH

Dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom, lovci i oštećenici bili su u nezavidnom položaju. Razlog tomu svakako su i visoke odštete, kao i zatezne kamate.

Osim toga, zbog nejasnih zakona, vozači koji udare divljač nikad ne znaju hoće li, čak i ako uspiju dokazati svoju nevinost, uspjeti naplatiti štetu.

Zbog toga je aktualna Vlada postigla rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske. Sve kako bi se omogućila održivost zakupa prava lova, ali i nesmetana naplata šteta na motornim vozilima.

Time će se smanjiti bespotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač.

Hrvatski lovci sada su rasterećeni

Prema novoj metodi, vozači koji dokažu da nisu krivi za nalet na divljač, štetu bi trebali naplatiti od lovaca. Lovci će se pak naplatitiod Vlade, odnosno od Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak zahvalio je Vladi u ime svih hrvatskih lovaca. Vlada je, ističe Dečak, poduzela mjere da lovce rastereti velikih problema koji se vuku još od osamostaljenja Hrvatske.

–  Mnoge lovačke udruge prestale su s radom jer su bile odgovorne za štete od divljači na cestama – naglasio je predsjednik HLS-a Dečak.

Sredstva će se isplaćivati u tri rate

Vlada je krajem prošle godine donijela odluku da s 25 milijuna kuna financira policu osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2020. godini. Ta će se sredstva isplaćivati u tri rate. Rate će pak biti isplaćene najkasnije u roku od mjesec dana. Točnije, nakon što Hrvatski lovački savez dostavi uredno izvješće o isplaćenim sredstvima.

Ministarstvo poljoprivrede osigurava novac za tu policu osiguranja već treću godinu. Inače, ukupan iznos dodijeljenih sredstava iznosi 57,5 milijuna kuna.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber