Kako odabrati televizor savršene veličine

Ako ste u potrazi za novim TV-om, jedna od prvih nedoumica je kako odabrati ispravnu veličinu televizora. Kako tehnologija napreduje, tako se mijenjaju formule za izračun idealne dijagonale ekrana u odnosu na udaljenost s koje ćete gledati svoj omiljeni film, seriju ili utakmicu.

odabir-televizora 01

Dnevni boravak ili kuhinja

Birate li TV za kuhinju ili spavaću sobu, za pretpostaviti je da nećete uzimati baš onaj najveći, jer su to prostorije u kojima bi gledanje TV-a trebala biti “sporedna djelatnost”. Namjeravate li novi TV postaviti u dnevni boravak kao središnju točku zabave, vjerojatno ćete posegnuti za najvećim mogućim ekranom, no i tu postoje određena pravila.

Veća razlučivost, veća blizina

Što je veća razlučivost TV-a, to je manja udaljenost na kojoj trebate biti. Što je i logično, jer slika 4K razlučivosti (UHD) ima daleko više detalja od 1080p razlučivosti (FHD). Da se stvari dodatno zakompliciraju, pobrinuo se 8K standard koji nudi još više detalja. No, prilikom odabira TV-a nije nužno slijediti najnovije trendove. Pogotovo ne u Hrvatskoj koja, budimo iskreni, nije tehnološka predvodnica Europe.

TV program ili streaming

Štoviše, u ovom trenutku u Lijepoj našoj 4K sadržaji prije su izuzetak nego pravilo. TV zemaljske televizije i dalje se “vrti” u standardnoj rezoluciji od 576p, što je poprično nisko. HD sadržaji dostupni su putem teleoperatera, najčešće uz nadoplatu, a trebali bi postati standard tek 2021. godine.

Kad razlučivost nije prioritet

S druge strane, streaming servisi poput HBO-a i NetFlixa već sada su na Full HD standardu, a potonji nudi i sadržaje u UHD-u. Ako, dakle, preferirate streaming nauštrb TV programa, birajte televizor veće rezolucije. U suprotnom, razlučivost vam ne mora biti prioritet, pa možete uštedjeti ili tražiti modele s boljim karakteristikama u ostalim segmentima.

Problem s namještajem

Još jedan ograničavajući faktor prilikom odabira veličine TV-a može biti namještaj. Ako vam ormari i police nisu zakačeni za pod ili zid, odnosno ako ih možete micati, super! U suprotnom, vodite računa da vam oko TV-a bude barem nekoliko centimetara praznog prostora zbog ventilacije i prikladnog hlađenja.

Stalak ili zid

S obzirom na to da su današnji TV-i sve lakši, već godinama ih nije problem “okačiti” na zid. No, imajte na umu da je takvo rješenje skuplje jer ćete u najvećem broju slučajeva morati izdvojiti dodatan iznos za zidni nosač. Usto, kada je TV na nosaču, udaljenost s koje se gleda obično je veća najmanje za pola metra. Ta udaljenost ujedno znači i potrebu za većom dijagonalom, a to pak znači i više novca.

Vrlo jednostavna formula

Sada kada smo riješili sve potencijalne nedoumice, vrijeme je za pitanje svih pitanja – kako odabrati idealnu dijagonalu? U principu, vrlo jednostavno – ako ćete uzimati 4K televizor, neka bude onoliko daleko od vaših očiju koliko mu je dijagonala. Ako ćete uzimati TV manje razlučivosti, onda je udaljenost do očiju dijagonala puta dva. Detalje pogledajte u tablici. 

kako-odabrati televizor 02

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber