Auto osiguranje: Mitovi i istine

Kada osiguravate svoj automobil, bez obzira je li riječ o osnovnom ili kasko pokriću, bitno je znati koji podaci zaista utječu na cijenu, a koji su samo mitovi.

mitovi auto osiguranje

Boja automobila utječe na cijenu osiguranja

Mit: Vozači koji voze crvene automobile skloniji su divljoj vožnji, a samim tim veća su opasnost za sebe i ostale sudionike u prometu. Vozači automobila neutralnih boja poput sive, pravi su uzor svim drugim vozačima i gotovo je nemoguće da će zgriješiti prometnu nesreću.

Istina: Boja automobila ne utječe na cijenu police osiguranja. Kada se formira cijena police, osiguravajućim kućama bitna je vrijednost vozila, model i godište, snaga motora,  iskustvo vozača i starosna dob.

Stari automobili se ne kradu

Mit: Kradljivcima automobila najviše se isplati krađa novijih modela, dok im stariji automobili nisu bitni. Iz tog razloga, ne isplati se osiguravati od krađe stariji model automobila.

Istina: S obzirom na prosječnu starost voznog parka, kada bi lopovi krali samo nove automobile, u Hrvatskoj bi ostali bez posla. Nažalost, kradu se i novi i stari automobili, s tom razlikom što stariji modeli češće završe u dijelovima.

U Hrvatskoj se godišnje ukrade između 600 i 700 automobila, pri čemu su krađe najčešće na području PU Zagrebačke.

S kaskom ste sigurni od svega

Mit: Kada uplatite kasko osiguranje, potpuno je svejedno što će se dogoditi vašem automobilu dokle god ste trijezni za upravljačem. Imate pravo na neograničen broj isplata, bez vlastitog učešća.

Istina: Kasko osiguranje pruža vam neusporedivo više pokrića. Međutim, kada bi osiguravatelji pokrivali apsolutno svaki rizik, ne bi dugo poslovali. Stoga, kasko ponude treba pozornije proučiti – koje sve rizike pokrivaju i na koji način. Imate li puni ili djelomični kasko?

Imate li obaveznu ili dobrovoljnu franšizu? Sve su to pitanja na koje je bolje pronaći odgovore prije sklapanja ugovora.

rabljena vozila

Dodatna pokrića se ne isplate

Mit: Uz obveznu policu auto osiguranja, ne treba vam ništa. Sve su to marketinški trikovi uz pomoć kojih vam osiguravajuće kuće žele izbiti dodatne kune iz džepa.

Istina: Da, ne morate plaćati dodatna pokrića, ali nije zgorega malo promisliti možete li na taj način uštedjeti. Primjerice, tijekom akcija, ponuda auto asistencije može biti vrlo jeftina, a nikad ne znate hoće li vas izdati akumulator, hoćete li zabunom utočiti pogrešno gorivo ili će vam puknuti guma u najgorem trenutku.

O nekim većim, a ne tako neuobičajenim štetama, poput oštećenja stakla, također vrijedi razmisliti. Premija koju ćete platiti nekoliko puta jeftinija je od zamjene stakla.

Kasko se ne isplati za starija vozila

Mit: Kasko se isplati uzeti samo za novo vozilo i to baš ako se mora. Ako je vozilo starije od pet godina, kasko je bacanje novca.

Istina: Isplativost kaska krije se u vrijednosti automobila. Što je vrijednost automobila veća, to je viša isplativost kaska kao osiguranja koje će vam pokriti dodatne rizike, one koji nisu obuhvaćeni policom obveznog osiguranja.

Mitovi vezani za auto osiguranje mogu se shvatiti kao “bapske priče”. Svako je vozilo posebno i svako treba posebno procijeniti. U slučaju da ste u nedoumici oko toga što vam treba, mi vam možemo pomoći odabrati najkvalitetniju ponudu osiguravajućih kuća na tržištu.

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber