7 korisnih savjeta za sigurniju online kupovinu

Kupovina preko interneta sve više zamjenjuje kupovinu u “pravim” trgovinama, onima od cigle i betona. U online trgovinama nema gužve, a kako trgovci nemaju potrebu za fizičkim izložbeno-prodajnim prostorom, a čitav postupak je digitaliziran, imaju prostor za niže cijene.

Sigurna-online-kupovina

No, fizički nedostatak trgovine i smanjeni troškovi odlična su prilika za lopove, one koji će vam u lažnoj internetskoj trgovini prodati nepostojeći artikl, najčešće po iznimno povoljnoj cijeni. Usto, neopreznim online kupcima moguće je uzeti podatke s kreditne kartice ili nekog drugog sredstva plaćanja te im isprazniti račune. Ipak, to su rijetke situacije koje lako možete izbjeći – ako se pridržavate jednostavnih pravila.

1. Kupujte samo u poznatim trgovinama

Svi znamo za Amazon i eBay, ali tu je i čitav niz drugih online trgovina s kvalitetnom reputacijom. Na njima je mogućnost prijevare gotovo nemoguća. Ipak, ako dolazite prvi puta, prije nego što se mašite novčanika, proguglajte ime trgovine. Ako naletite na negativna iskustva kupaca, razmislite je li cijena baš toliko povoljna da je vrijedna rizika.

2. Pazite na SSL certifikat

SSL certifikat prepoznat ćete po lokotu prije naziva stranice i oznaci “https” umjesto “http” oznake za “nesigurne” stranice. SSL certifikat koristi enkripciju kako bi se uspostavila sigurna komunikacija između klijenta i web stranice. Pojedini internetski pretraživači upozorit će vas kada dolazite na stranice koje nemaju adekvatnu zaštitu, i to su stranice koje je potrebno izbjegavati. Ako web trgovina nema SSL certifikat, ne kupujte tamo.

3. Certifikati za online plaćanje

Robu naručenu preko interneta najčešće ćete plaćati online. Takva vrsta plaćanja najčešće je i jedina opcija kada naručujete robu izvan hrvatskih granica, dok domaće online trgovine nude i plaćanje pouzećem. Prilikom online plaćanja, provjerite ima li trgovina sigurnosne certifikate kartičnih kuća – vidjet ćete njihove logotipe na koje možete kliknuti. Ako izgledaju čudno ili nisu klikabilni, vjerojatno su lažni.

4. Ako je prejeftino, vjerojatno je lažno

Vodonepropusne čizme koje tražite već mjesecima snižene su s 200 na 15 eura, a akcija traje još samo 12 minuta. Kakva sreća! Ili ne? Ne tvrdimo da ne postoje sniženja iz snova, ali budite oprezni i pomalo skeptični.

5. Dostupnost informacija

Jedan od najlakših načina za prepoznati lažnu internetsku trgovinu je nedostatak podataka o vlasniku. Ako je mail adresa za kontakt smještena na Gmail, Hotmail ili Yahoo servisu, odnosno ako vam cjelokupan dojam o trgovini ne ulijeva povjerenje, bježite koliko vas virtualne noge nose.

6. Prepaid kartice

Odabir najsigurnijeg sredstva za online plaćanje svakako je bitan. Nažalost, mogućnost da se netko domogne podataka o vašem računu postoji. Ta mogućnost nije velika, ali ako se i dogodi, moguće je spriječiti veću štetu. Tomu služe prepaid kartice koje ne mogu ući u minus, pa ćete, u najgorem slučaju, ostati samo bez novca koji je trenutno na toj kartici. Naravno, uvijek uplaćujte iznos koji će biti dostatan za kupovinu koju ste isplanirali obaviti.

7. PayPal zaštita

Jedna od prednosti PayPala dodatna je sigurnost u vidu povrata novca. Ako ste platiti narudžbu koja nije došla u ugovorenom roku ili je pošiljka stigla oštećena, odnosno drukčija nego što je bio opis, PayPal će vam vratiti novac za narudžbu, ali i poštarinu. No, to ne znači da baš morate kupovati neoprezno.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniju mobilnu tarifu! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber