5 čudnih situacija u kojima vam osiguranje može odbiti isplatu štete

Obavezno auto osiguranje nam služi da ne moramo izdvajati iz džepa za štetu u prometnim nesrećama koje se nisu dogodile našom krivnjom. No, nije uvijek tako.

Auto-osiguranje

Zakon, a ne hir

Čak i kada smo trijezni za volanom, u tehnički ispravnom vozilu i s važećom vozačkom dozvolom, postoje situacije kada nam osiguranje neće “pokriti” štetu. Tu čak i nije riječ o nekom hiru, nego o zakonskim odredbama. Izdvajamo pet najčudnijih situacija kada će vam osiguranje odbiti isplatiti štetu.

1. Sudar sa svojim vozilom (ili članom obitelji)

Ako se sudare dva automobila u vlasništvu istog čovjeka, osiguravajuća kuća odbit će isplatiti štetu. Kako uopće dolazi do takvih nesreća? Nije rijetka situacija u kojoj otac obitelji ima omanji vozni park na svoje ime, iako se automobilima koriste i supruga i djeca i drugo koljeno rodbine. Moguće je i da ste automobil prodali susjedu, ali se još uvijek vodi na vaše ime jer vam se nije dalo popuniti papire i otići do Stanice za tehnički pregled.

2. Sudar u vlastitom dvorištu

Dvorište je naš vlastiti komad mira, i upravo tako da definira i zakon. I baš zato što predstavlja privatno vlasništvo, ne spada u domenu auto odgovornosti, nego privatne odgovornosti. Ako u svojem dvorištu oštetite automobil prijatelja koji vam je došao u goste, osiguravajuća kuća odbit će vam isplatu štete. Želite li izbjeći taj rizik, ugovorite osiguranje od privatne odgovornosti.

3. Auto asistencija ne vrijedi u blizini kuće

Otprilike svaki treći kupac auto-osiguranja ugovara i auto asistenciju, odnosno pomoć na cesti. Ovisno o paketu, moguće je ugovoriti pregršt usluga, od manjeg popravka na licu mjesta, istakanja pogrešno utočenog goriva iz spremnika, zamjene probušene gume, vuče vozila do automehaničarske radionice, pa i smještaja u hotelu te dostave vozila nakon popravka. Sve usluge koje ugovorite vrijede uz jedan uvjet – da vam se nesreća ne dogodi u ulici u kojoj živite. Ako vam se dogodi baš tamo, nijedna usluga iz auto asistencije ne vrijedi.

4. Sudar s divljači

 Kod vozila oštećenog u sudaru s divljači, štetu je moguće naplatiti od institucija nadležnih za taj dio ceste ili od lovačkog društva, ali uz jedan vrlo bitan detalj. Ako je na tom dijelu ceste postavljen prometni znak upozorenja na divljač i cestari i lovačka društva odbit će vam isplatiti odštetu. Alternativa je ugovaranje pokrića uz policu obaveznog auto osiguranja, ali imajte na umu da će vam za isplatu štete biti potreban policijski zapisnik.

5. Sudar s nepoznatim vozilom

Sudarite li se s nepoznatim vozilom, odnosno ako onaj tko je skrivio nesreću pobjegne, a policija ga ne uspije pronaći, ostat ćete bez odštete. Jedina opcija za kakvu-takvu naplatu štete je Garancijski fond Hrvatskog ureda za osiguranje. No, tu je riječ isključivo o naknadi štete u slučaju smrti, tjelesnih ozljeda ili oštećenja zdravlja. Naplata štete za oštećene stvari moguća je samo uz učešće oštećene osobe od 3.750 kunaU takvim situacijama najbolje je imati policu kasko osiguranja.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber