Zimski uvjeti na cestama počinju 15.11.

Od nedjelje, 15. studenog pa sve do 15. travnja iduće godine stupa na snagu zakonska obaveza upotrebe zimske opreme na javnim cestama u Hrvatskoj te se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Zimski uvjeti na cestama počinju 15.11.

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone zimska oprema znači zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4mm i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila kao zimsku opremu moraju staviti zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske korače, no ukoliko zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, zimske gume (M+S) su obavezne.

Zbog odredbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iz prosinca 2013. zimska oprema obavezna je na pojedinim dionicama u već navedenom periodu, što se odnosi na 839 kilometara autocesta i gotovo 1.600 kilometara državnih i županijskih cesta.

Iako je zakonski propisan datum za ‘montiranje’ zimske opreme na vozila, cestarske službe mogu ovisno o vremenskim uvjetima uvesti zimske uvjete i prije tog razdoblja zbog snijega ili poledice.

Ukoliko prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti kada je ona obvezna, naredit će vozaču da zaustavi vozilo ili nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu, a ukoliko vozač to ne napravi, prijeti mu kazna do 700 kuna.

Ono što se također preporuča prije hladnih dana jest provjera stanja akumulatora, promjena antifriza, montaža novih metlica brisača, te nabavka lanaca. Naša preporuka je da u vozilu imate sprej za odleđivanje stakla te idete nježno s pedalom gasa.

Pažljivo u prometu i nadolazećim mjesecima uz najbolje pakete auto osiguranja na kompare.hr webshopu.
Nedavno smo objavili njemački test zimskih guma i njihove okvirne cijene u Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Ugovorite auto osiguranje online! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber