VODIČ: Kako bez puno muke spojiti laptop i televizor

Spojite li svoj laptop s TV-om, uživat ćete u mnogo većem ekranu, a nadajmo se i kvalitetnijem prikazu i boljem zvuku. Međutim, TV prijamnici nude pregršt ulaza i izlaza pa se ponekad nije nimalo lako snaći u toj gomili utora. Usto, ako je riječ o starijem modelu laptopa i/ili televizora, spajanje može postati prava avantura koja ne mora nužno završiti pozitivno.

spajanje-laptopa-televizora

HDMI

Najjednostavniji način povezivanja laptopa i TV-a je putem HDMI kabla. Potreban je samo jedan kabel kojim se prenosi i slika i zvuk, a kvaliteta je neupitna. Već od prve verzije (HDMI 1.0, pojavila se potkraj 2002. godine) nudi prijenos HDTV zapisa (1920×1080) i osmokanalni zvuk. U novijim verzijama razlučivost je postala još veća, pa tako HDMI 1.4 omogućava 4K prijenos videa.

Brže, više, jače

Verzija 2.0 pojavila se 2013. godine. Ako kupujete novi TV ili laptop, a bitna vam je kvaliteta reprodukcije, raspitajte se ima li vaš uređaj HDMI (a mora ga imati) i o kojoj je inačici riječ. Upravo zbog toga što objedinjuje video i zvuk, HDMI je standard i za ostale uređaje koji se spajaju na TV poput DVD playera, TV boxova ili Google Chromecasta. Važno je znati kako noviji laptopi znaju imati mini-HDMI izlaz koji je po karakteristikama jednak “normalnom” HDMI-u, ali vam je potreban drukčiji kabel.

Na stari TV ne isplati se spajati

Pretpostavit ćemo da laptop ne želite spojiti na “debeli” televizor (CRT) od bake koji ne raspolaže ni s jednim priključkom, nego na noviji, “tanki” TV. Stariji televizori imaju analogne ulaze poput SCART-a i S-video ulaza, što za sobom povlači gomilu problema, poput pronalaska odgovarajućih adaptera. Međutim, najveći problem je nedovoljna kvaliteta slike koju ćete dobiti na takvom televizoru.

DVI izlaz

Ako imate stariji (ili jeftiniji) laptop koji nema HDMI izlaz, vjerojatno imate DVI ili VGA video izlaz. DVI se koristi za spajanje monitora, a ne televizora. Zašto je to bitno? Zato što monitori nemaju zvuk. Koristite li DVI izlaz, zvuk ćete morati posebno spajati, a obično se to radi preko izlaza za slušalice na laptopu.

VGA izlaz

Ako baš nemate sreće, vaš laptop ima VGA izlaz. Riječ je o analognom izlazu pa će slika na vašem televizoru, čak ako i ima VGA ulaz, biti prilično loša. Usto, ako imate samo VGA izlaz, to vjerojatno znači i da vam je grafička kartica u laptopu loša.  Veliko je pitanje isplati li vam se uopće zabavljati se sa spajanjem, jer teško da ćete biti zadovoljni postignutim rezultatom. Postoje određeni konverteri VGA-HDMI, ali frekvencija im je najčešće ograničena na 60 Hz pa će vam slika biti iritirajuće titrava.

USB to HDMI

Ako vaš laptop raspolaže s USB 3.0 izlazom, i preko njega je moguće spojiti se na TV. No, trebat će vam poseban USB to HDMI adapter s odgovarajućim programom koji će USB pretvoriti u video izlaz. Takvi adapteri nisu nimalo jeftini, koštaju 300-tinjak i više kuna, pa je pitanje jesu li isplativi.

Spojio sam se, što sad?

Jednom kada uspješno spojite TV i laptop, morat ćete podesiti grafičku karticu da klonira sliku na drugi ekran, a u ovom slučaju to je televizor. Nakon što obavite i taj dio posla, morat ćete razmisliti o nabavci bežične tipkovnice ili novog daljinskog upravljača prilagođenom radu na kompjuteru (air mouse).

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber