Top 6 savjeta kako pripremiti automobil za zimu

Bliži se prosinac, a službeno je počela i obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama cesta. Ako još niste, svojeg limenog ljubimca pripremite na zimske izazove i nove uvjete – pa evo nekoliko korisnih savjeta!

Zimski uvjeti na cestama

Izvor fotografije: Freepik

1. Na vozilo montirajte zimske gume

Od 15. studenog do 15. travnja iduće godine traje zakonom određeno obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama cesta na cesti kada na vozila uglavnom montiramo zimske gume. Iako je dopuštena vožnja s cjelogodišnjim gumama te ljetnim gumama u kombinaciji s lancima, za vožnju zimi daleko su najbolje zimske gume.

Na niskim temperaturama ljetne gume postaju previše krute kako bi optimalno prianjale uz podlogu. Zahvaljujući većem udjelu prirodnog kaučuka, zimske gume zadržavaju fleksibilnost i ostaju u kontaktu s površinom.

Veći broj odvodnih kanala i dublji profil zimskih guma također omogućuju bolje odvođenje vode i učinkovito prianjanje uz snježnu podlogu.

Nakon što odlučite koje zimske gume kupiti, riješili ste najvažniji dio oko pripreme vozila za zimu. No, preostaje vam još nekoliko koraka kako bi svaka vožnja bila ugodna i sigurna.

2. Provjerite u kakvom je stanju akumulator

Akumulator je među dijelovima automobila koji su najviše osjetljivi na niske temperature. Osim toga, zimi je akumulator pod većim opterećenjem zbog povećane upotrebe svjetla i grijanja.

Prosječni životni vijek akumulatora je oko pet godina pa ako se akumulator na vašem vozilu bliži tom roku, odvedite ga serviseru na provjeru razine elektrolita i stabilnosti električne veze. Serviser će akumulator ujedno očistiti i zategnuti stezaljke.

Nije naodmet u vozilo spremiti kleme u slučaju da vaš akumulator ipak posustane pod zimskim jutarnjim temperaturama.

3. Provjerite imate li u vozilu svu obaveznu opremu

Vozilo nikada ne smije biti bez obavezne opreme, a naročito zimi kada zbog otežanih uvjeta na cesti češće dolazi do prometnih nesreća.

Obavezna oprema sadrži:

  • kutiju prve pomoći
  • reflektirajući prsluk
  • sigurnosni trokut
  • komplet rezervnih žarulja
  • rezervni kotač
  • aparat za gašenje požara

4. Nemojte zaboraviti opremu za čišćenje snijega

Ne očistite li s vozila snijeg i led, prijeti vam kazna od 1000 kuna. Vožnja u takvom vozilu smanjuje vam vidljivost, a također ugrožavate i ostale sudionike u prometu.

Neka se zato strugalica za led, metlica za snijeg i sklopiva lopata u zimskim mjesecima obavezno nalaze u vašem vozilu. Krećete li na duži put, uz njih u vozilo stavite topli pokrivač, vodu i grickalice.

5. Provjerite koja je obavezna zimska oprema u inozemstvu

Izvor fotografije: Freepik

Krećete li na zimsku avanturu poput skijanja, zimsku opremu na vozilu prilagodite propisima zemlje u koju putujete. U nekim zemljama obveza uporabe zimske opreme počinje ranije i traju duže nego u Hrvatskoj. Uz to, ponekad su zimske gume obvezne na sva četiri kotača, a postoje i zemlje bez propisa o obaveznoj zimskoj opremi.

Univerzalnih propisa na razini EU još nema, stoga se prije puta informirajte kako biste na putu ostali sigurni i izbjegli visoke kazne. Svakako uložite i u putno osiguranje za bezbrižan odmor.

6. Redovito provjeravajte razinu tlaka u gumama

Hladne zimske temperature uzrokuju ubrzani pad tlaka u gumama. Kako biste osigurali da vaše vozilo učinkovito prianja uz cestu, barem jednom u dva tjedna provjerite stanje tlaka u gumama te ga prilagodite na razinu koju preporučuje proizvođač vašeg vozila.

Gume s neodgovarajućom razinom tlaka ne prianjaju uz podlogu kako treba te produžuju zaustavni put vozila.

Za kraj

Čak i kada poduzmete sve korake kako bi svaka vožnja prošla sigurno, često je nemoguće izbjeći sve izazove koji vas čekaju na cesti u zimskim mjesecima. Zato je neophodno imati kvalitetno auto osiguranje kako biste osigurali svoje vozilo, sebe i svoje suputnike.

Dopustite Kompareovcima da vam pomognu u pronalasku najboljeg auto osiguranja, radnim danom od 8 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666.

…………………………………………………………………………………….

Članak je nastao u suradnji s Portalom Nabava.net, servisom koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju, a potpisuje ga Petra Staržik, magistra komunikologije i content marketing menadžerica portala Nabava.net.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber