Sistematski pregled: Ove pretrage napravite barem jednom godišnje

Subjektivan dojam našeg zdravstvenog stanja ponekad nas može prevariti, a ne treba podcijeniti ni moć samozavaravanja. Lako se dogodi da smo ponekog prvog simptoma svjesni, ali ga potpuno svjesno i odbacimo. Tu su, s druge strane, i razne zdravstvene promjene koje naše tijelo doživi, ali mi baš i ne.

 

sistematski pregled

Prevenirajte, spriječite, zaustavite

Planirani izlet kod doktora jednom godišnje idealan je način da djelima pokažete ono što obećavate sebi, obiteljima i prijateljima: da ćete se pobrinuti za svoje zdravlje! Kad konačno poželite dovesti se u red, krenite od redovitih pregleda i pretraga. Uložit ćete nešto vremena, a što time dobivate? Osim itekako važnog uvida u trenutno zdravstveno stanje i moguće buduće rizike, dobivate i korisne savjete vezane uz zdraviji i aktivniji način života. Ako bolujete od dijabetesa, pušite, imate povećanu tjelesnu težinu i sklonost određenim zdravstvenim teškoćama u obitelji, ovaj je vid prevencije još važniji.

 

Provjerite krvnu sliku

Prvo na popisu pretraga je testiranje krvi i urina. Preporučljivo je da provjerite kompletnu krvnu sliku (KKS), sedimentaciju (SE), ureu, kreatinin, bilirubin, šećer u krvi (GUK), ukupni kolesterol, HDL, LDL, trigliceride, željezo, feritin, UIBC, TIBC, kalij, natrij i kalcij te analizu urina. Za žene možda ne bilo loše analizirati i stanje hormona štitnjače (TSH, fT3, fT4, po potrebi i antitijela TPO i TG). Muškarcima je pak važno odraditi test na PSA iz krvi, kojim se otkriva rani stadij raka prostate.

 

Žene, pregledajte se ovim redom

 

Internistički pregled

Tijekom njega se palpacijom provjerava abdomen, stanje kralježnice i zglobova, razgovara s doktorom o eventualnim tegobama, mjeri tlak i utvrđuju eventualni detalji kojima bi se u daljnjim pregledima trebalo pridati više pažnje.

 

Kardiološki pregled

Kardiolog odrađuje EKG i ultrazvuk te procjenjuje stanje i funkciju srca.

 

Ginekološki pregled s PAPA testom

Odrađujete UZV maternice i jajnika, uobičajeno preventivno testiranje probira za rak maternice, a ginekolog vam daje mišljenje i eventualne preporuke dodatnih krvnih pretraga.

 

Ultrazvuk (UZV)

Uz UZV maternice i jajnika, odradite i UZV abdomena, dojki i štitnjače.

 

Muškarci, ne zaboravite na prostatu i pluća

Uz internistički i kardiološki pregled, muškarcima se preporučuje odraditi sljedeće pretrage.

 

Spirometrija

Test izdisaja pokazat će vam vitalni kapacitet pluća, a naročito se preporučuje pušačima.

 

Pregled prostate

Provodi se analiza stanja prostate, a prema indikacijama pregleda i nalaza PSA iz krvi, doktor će vam sugerirati dodatne pretrage.

 

Ultrazvuk abdomena

Obično se UZV-om kod muškaraca kontroliraju jetra, slezena, žuč, bubrezi, mjehur i prostata.

 

Ugovori dopunsko zdravstveno osiguranje online →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38