fbpx

Vodič za registraciju i osiguranje traktora

Traktor je radni stroj koji se uglavnom koristi na oranicama, no kako se do njih najčešće dolazi cestom, vozilo treba biti tehnički ispravno, osigurano i registrirano za promet. Sâma procedura registracije traktora vrlo je slična onoj cestovnog vozila. Potrebno je proći tehnički pregled i uplatiti premiju osiguranja.

osiguranje i registracija traktora

Uštede na naknadi za ceste

Međutim, postoje i određene razlike koje je dobro znati. S obzirom da traktori uređene prometnice koriste daleko manje nego što je to slučaj s cestovnim vozilima, prilikom tehničkog pregleda traktora ne plaćate naknadu za ceste. Velika je to ušteda, s obzirom na to da je riječ o nametu koji se računa pomoću radnog obujma vozila. Primjera radi, kada biste imali automobil radnog obujma 3.333 cm3, naknadu za ceste godišnje biste plaćali više od tisuću kuna.

 

Tehnički pregled „na kućnom pragu”

Osim što su traktori rijetko na cesti, oni su i poprilično spori. Njihova prosječna brzina kreće se oko 20 kilometara na sat, s obzirom da je 90 posto traktora u Hrvatskoj starije od deset godina. Upravo iz tog razloga u poljoprivrednim krajevima Hrvatske nije neobično da se tehnički pregled i registracija traktora najmanje dvaput godišnje, neposredno prije sezone najvećih poljoprivrednih radova, organizira ispred zgrade općine, a ne u stanicama za tehnički pregled.

 

Cjelodnevno putovanje do Stanice za tehnički pregled

Naime, ako je OPG od stanice za tehnički pregled udaljen samo 30 kilometara, vlasnik traktora provest će minimalno tri sata za upravljačem, a usput i stvarati kolone u prometu. Što se tehničkog pregleda traktora tiče, pregledava se sve što može biti od presudnog utjecaja u prometu – od prometne signalizacije, preko upravljača, sve do zadnjih kočnica, odnosno i prednjih na modelima koji ih imaju.

 

Prebacivanje bonusa? Ponekad je i to moguće

Kada je u pitanju polica osiguranja, za traktore vrijede više-manje jednaka pravila kao i za osobna vozila. Kako biste došli do najbolje ponude, potrebno je obići više osiguravajućih kuća ili nama prepustiti taj dio posla. S obzirom da traktori nisu ista kategorija kao osobna vozila, u pravilu nećete moći prenijeti postojeću stopu bonusa, nego ćete ga morati „graditi” ispočetka. Postojeći bonus ćete moći koristiti u slučaju da posjedujete 2 ili više traktora. Ako je traktor novijeg datuma, preporuča se i kasko polica osiguranja.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →