fbpx

Kako se pripremiti za putovanje na produženi vikend

Napokon je stigao produženi vikend. Prije nego što obitelj „potrpate“ u automobil i pobjegnete od svakodnevice, na ove stvari valja pripaziti.

produzeni-vikend

Primjerice, bilo bi dobro da ne zaboravite potrepštine za djecu, a i da izbjegnete mogućnost kvara na vozilu koji bi vam omeo planove. Zato vam donosimo 7 savjeta uz koje ćete opušteno krenuti na put.

1) Napravite popise

Iskusni putnici imaju nekoliko popisa, odnosno check listi s onim najnužnijim što će ponijeti na put. Mobiteli, punjači za mobitel, laptop, punjač za laptop, majice s kratkim rukavima, majice s dugim rukavima, jakne, čarape, gaće, sendviči za put, voda, bicikli… Ako često putujete, vjerojatno vam je popis usavršen. Sigurno ste, barem jednom, obavezno zaboravili onu jednu stvar koja se kasnije pokazala neophodnom. Napravite više popisa, po jedan za obuću i odjeću, pa poseban za kućne potrepštine, pa onaj za tehnologiju… Ako ste vješti, spremite ih u digitalnom obliku pa ćete ih moći koristiti za svako putovanje.

2) Naoružajte se multimedijom

Iako svatko od nas ima svoju omiljenu radijsku stanicu, njihov doseg je ograničen, pogotovo ako putujete u inozemstvo. Stoga, od iznimnog je značaja da na putovanje krenete “naoružani” kvalitetnom putnom glazbom. Prethodno je skinite s interneta ili kupite u obliku digitalnog nosača zvuka. Roditelji male djece već su naučili nigdje ne ići bez minimalno 50 dječjih pjesmica koje će ih opustiti i nadajmo se, uspavati. Jednako vrijedi i za video sadržaje, ako vam vozilo raspolaže ekranima.

3) Istražite destinaciju, ali i put

Današnje pripreme nemoguće su bez digitalnih konzultacija o najboljim mjestima za posjetiti i restoranima koji nude autentične delicije, a pružaju veliku vrijednost za novac. Čak i ako je riječ o putovanju na poznato mjesto, recimo u selu u Gorskom kotaru kod bake. Prije nego što krenete na putovanje, uz TripAdvisor ili Google Maps provjerite gdje se sve možete usput, ali i na kraju puta, dobro zabaviti i okrijepiti.

4) Posjetite mehaničara ili ovlašteni servis

Prije nego što krenete na put, bilo bi idealno da posjetite ovlašteni servis (ili svog omiljenog automehaničara) i provjerite funkcioniraju li svi oni lako popravljivi, a za sigurnost u prometu iznimno bitni dijelovi sustava. Rade li vam sva svjetla, pogotovo druga, kratka i žmigavci? Jesu li vam kočnice ispravne? Kada ste zadnji puta promijeniti ulje u motoru, a kada ono u mjenjaču? Je li vam akumulator u naponu snage ili je možda došlo vrijeme da ga zamijenite? Što je s antifrizom? Sve su to pitanja na koje će vam brzo i pouzdano odgovoriti stručnjaci. Dakako, spomenutu provjeru moguće je odraditi i u vlastitom aranžmanu, no stručnjaci su ipak stručnjaci.

5) „Sitnice” koje možete provjeriti i sami

Iako izmjena brisača ponekad nije najjednostavniji posao na svijetu, vjerojatno ćete čitav postupak pronaći na YouTubeu, a tekućinu za čišćenje stakala zasigurno i sami znate napuniti. Zasigurno znate napamet. Ako i ne znate, pronađite podatak o tome koliko iznosi preporučeni tlak zraka u gumama na karoseriji vozila. Potom svratite do najbliže benzinske crpke i provjerite je li sve u redu. A kada ste već tamo, nije zgorega ni natočiti spremnik goriva.

6) Ugovorite pomoć na cesti

Bez obzira hoćete li se učlaniti u Hrvatski autoklub ili koristiti usluge nekog od ostalih ponuditelja, svakako vam preporučamo paušalno godišnje plaćanje pomoći na cesti. Odvojite vremena i provjerite na koje sve dodatne usluge/popuste imate pravo ugovaranjem usluge pomoći na cesti, a vjerojatno ćete najpovoljnije proći ako je ugovarate u sklopu osiguranja vozila.

7) Nigdje bez putnog osiguranja

Ma, to je obična prehlada, uvjeravat ćete sami sebe prije putovanja i najčešće ćete biti u pravu. Mala, najobičnija prehlada ne bi se smjela ispriječiti na putu do toliko dugo čekanog putovanja iz snova, ali koliko god mala, mogućnost da završite u bolničkom krevetu uvijek postoji. Mi vam možemo pomoći da ozdravite bez potrebe za dubokim posezanjem u džep.

Kliknite i ugovorite odmah! →