PSD2 direktiva: Veća sigurnost i niže naknade u online kupovini

Sredinom rujna na snagu je stupila europska PSD2 direktiva (Direktiva o platnim uslugama 2) koja bi trebala omogućiti sigurnije, ali i jeftinije online bankarstvo. 

PSD2

Što se sigurnosti tiče, sve transakcije veće od 200 kuna, ali i svaka šesta transakcija, sada se dodatno provjeravaju. U praksi, to znači da spomenute transakcije morate dodatno potvrditi otiskom prsta, PIN-om ili skeniranjem lica.

PSD2 direktivi ne podliježu svi

Postupak plaćanja sada je donekle sporiji nego prije, ali jamči veću sigurnost. Vrijedi napomenuti i da dodatnoj provjeri ne podliježu transakcije s provjerenim primateljima koje možemo sami odabrati (plaćanje telekom računa, primjerice).

Bez dodatne provjere proći ćete i ako prebacujete novac unutar vlastitih računa. Osim toga, ukida se i limit od 5.000 kuna za fizičke osobe.

Guglajte svoju banku

S obzirom da nisu sve banke još uvijek prilagodile svoje sustave PSD2 direktivi, dobro je guglati PSD2 i ime banke koju koristite kako biste doznali u kojoj su fazi.

PSD2 direktiva ustvari predstavlja liberalizaciju platnog prometa i obvezuje banke da drugim fintech tvrtkama omoguće pristup svojim sučeljima.

Licenca HNB-a

Na taj način potiče se konkurentnost i inovativnost, a u konačnici i kvalitetnija i povoljnija usluga svim korisnicima. Naravno, s obzirom da je riječ o iznimno osjetljivim podacima, svaka tvrtka koja poželi pružati takve usluge u Hrvatskoj, treba dobiti licencu Hrvatske narodne banke.

psd2 direktiva

Niže naknade

S obzirom da su banke „natjerane” da omoguće pristup, za očekivati je i da će se smanjiti naknade u platnom prometu. Trgovci više ne moraju plaćati naknadu banci. Umjesto toga, mogu platiti uslugu tvrtki koja brine o online plaćanju.

Primjerice, ako ste otvorili račune u više banaka, nećete morati koristiti aplikacije svake banke zasebno, nego ćete moći platiti putem jedne aplikacije koja ih sve obuhvaća.

Sigurnost nam je uvijek bitna

Vaša sigurnost na kompare.hr uvijek je bila bitna zbog čega već neko vrijeme tražimo dodatnu autorizaciju transakcije. Imamo i Safe.Shop certifikat, globalnu potvrdu da s nama možete poslovati s punim povjerenjem.

Pročitajte sve o sigurnoj kupovini putem kompare.hr servisa. 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber