Promijeniti stambenu štedionicu je lako

Sve što je na tržištu – ponuđeno je. Tako je i sa stambenim štedionicama. Zbog državnih poticajnih sredstava i godišnje kamate koju daje stambena štedionica, ovo je program u kojem na uložena sredstva možemo imati efektivnu kamatnu stopu i preko 7% godišnje. S druge strane, moguće je koristiti povoljnije stambene kredite – po isteku štednje ili za vrijeme štednje (krediti za međufinanciranje).


Neki se dakle, odlučuju za stambenu štednju zbog štednje, a neki zbog kredita. Što u slučaju da se tijekom trajanja štednje predomislimo i saznamo da neka druga štedionica nudi ono što nam više treba? Ili smo jednostavno nezadovoljni postojećim uvjetima i tretmanom u stambenoj štedionici koju smo prvotno odabrali? Odgovor je jednostavan – možemo prenijeti ugovor stambene štednje u drugu štedionicu.

Pitali smo na nekoliko mjesta i korisne odgovore dobili od HPB stambene štedionice i PBZ stambene štedionice.

Procedura prelaska iz jedne u drugu stambenu štedionicu dogovorena je između stambenih štedionica.

kompare.hr: Koliko otprilike godišnje imate zahtjeva za promjenom stambene štedionice (da klijenti iz vaše štedionice prelaze u drugu stambenu štedionicu)?
HPB SŠ: U prosjeku se godišnje prenese 10 ugovora o stambenoj štednji, a 2012. godine u HPB Stambenu štedionicu došlo je 45 štediša iz drugih štedionica.

Sukladno Zakonu o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje štediša može jednom u tijeku godine prenijeti sredstva raspoložive štednje u drugu stambenu štedionicu.

kompare.hr: Koja je točno procedura potrebna da bi štediša iz vaše stambene štedionice prešao u drugu?
HPB SŠ: Potrebno je popuniti zahtjev za prijenos raspoloživih sredstava  po ugovoru o stambenoj štednji. Od dokumenata je potrebno priložiti potvrdu o postojanju ugovora stambene štednje druge štedionice na koju će se prenijeti raspoloživa štednja, te  potvrdu o prihvatu zahtjeva za sklapanje ugovora o štednji  HPB Stambene štedionice.

kompare.hr: Koji troškovi  čekaju klijenta ako se odluči na takvu promjenu?
HPB SŠ: U skladu s Odlukom o naknadama za usluge u poslovima koje obavlja HPB Stambena štedionica, naknada za prijenos raspoložive stambene štednje iznosi 0,5% od ugovorenog iznosa štednje.

kompare.hr: Koja je procedura za štediše koji žele prijeći iz neke druge štedionice u vašu stambenu štedionicu?
HPB SŠ: Uz zahtjev za sklapanje ugovora, štediša ili zakonski zastupnik potpisuje zahtjev  za izdavanje potvrde o postojanju ugovora u HPB Stambenoj štedionici na koji će se prenijeti  štednja. Nakon toga, HPB Stambena štedionica izdaje potvrdu koja se šalje na kućnu adresu štediše.  Štediša u štedionici iz koje želi prenijeti sredstva popunjava zahtjev za prijenos štednje uz koji prilaže i potvrdu o ugovoru o štednji koju je zaprimio od HPB SŠ. Rok važenja te potvrde je 30 dana.

kompare.hr: Postoje li pogodnosti za štediše koje iz druge štedionice prelaze u vašu stambenu štedionicu?
HPB SŠ: Svi štediše prilikom prijenosa štednje iz druge štedionice temeljem Odluke o naknadama za usluge u poslovima koje obavlja HPB Stambena štedionica oslobođeni su troškova ulazne naknade.

Predsjednik uprave HPB Stambene štedionice, Damir Šprem, komentirao je: „Nadamo se da će država početi povećavati poticaje za stambenu štednju kad započne oporavak gospodarstva cijeneći značaj stambenih štedionica  za građane, ali i za proračun, odnosno ukupno hrvatsko gospodarstvo“.

I PBZ bilježi veći broj štediša iz drugih stambenih štedionica

Sličan odgovor dobili smo i od PBZ stambene štedionice. Procedura prelaska iz jedne u drugu stambenu štedionicu dogovorena je između stambenih štedionica. Za prijenos štednje, štediša prvo mora podnijeti Zahtjev za sklapanje ugovora nakon čega dobiva Potvrdu o postojanju ugovora stambene štednje. Navedenu Potvrdu odnosi u odlaznu štedionicu temeljem koje je odlazna stambena štedionica dužna u roku od sedam radnih dana provesti prijenos raspoložive stambene štednje stambenog štediše. Prijenosom stambene štednje iz jedne u drugu stambenu štedionicu, štediša prenosi sva prava vezana za DPS.

Prilikom prijenosa stambene štednje stambene štedionice naplaćuju naknadu za otkaz ugovora o stambenoj štednji koja u PBZ stambenoj štedionici iznosi 0,5% ugovorenog iznosa.
PBZ stambena štedionica bilježi znatno veći broj štediša koji su prenijeli štednju iz drugih stambenih štedionica od broja koji su prešli u drugu stambenu štedionicu.

Naime, uz redovne uvjete, PBZ stambena štedionica svim štedišama koji prenesu štednju iz druge stambene štedionice odobrava popust od 100% naknade za sklapanje ugovora o stambenoj štednji, a štediše PBZ stambene štedionice ostvaruju i niz dodatnih pogodnost u PBZ Grupi, primjerice, popuste na određene vrste naknada i kamata ili lombardni kredit temeljem zaloga stambene štednje.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber