Promijeniti stambenu štedionicu je lako

Sve što je na tržištu – ponuđeno je. Tako je i sa stambenim štedionicama. Zbog državnih poticajnih sredstava i godišnje kamate koju daje stambena štedionica, ovo je program u kojem na uložena sredstva možemo imati efektivnu kamatnu stopu i preko 7% godišnje. S druge strane, moguće je koristiti povoljnije stambene kredite – po isteku štednje ili za vrijeme štednje (krediti za međufinanciranje).


Neki se dakle, odlučuju za stambenu štednju zbog štednje, a neki zbog kredita. Što u slučaju da se tijekom trajanja štednje predomislimo i saznamo da neka druga štedionica nudi ono što nam više treba? Ili smo jednostavno nezadovoljni postojećim uvjetima i tretmanom u stambenoj štedionici koju smo prvotno odabrali? Odgovor je jednostavan – možemo prenijeti ugovor stambene štednje u drugu štedionicu.

Pitali smo na nekoliko mjesta i korisne odgovore dobili od HPB stambene štedionice i PBZ stambene štedionice.

Procedura prelaska iz jedne u drugu stambenu štedionicu dogovorena je između stambenih štedionica.

kompare.hr: Koliko otprilike godišnje imate zahtjeva za promjenom stambene štedionice (da klijenti iz vaše štedionice prelaze u drugu stambenu štedionicu)?
HPB SŠ: U prosjeku se godišnje prenese 10 ugovora o stambenoj štednji, a 2012. godine u HPB Stambenu štedionicu došlo je 45 štediša iz drugih štedionica.

Sukladno Zakonu o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje štediša može jednom u tijeku godine prenijeti sredstva raspoložive štednje u drugu stambenu štedionicu.

kompare.hr: Koja je točno procedura potrebna da bi štediša iz vaše stambene štedionice prešao u drugu?
HPB SŠ: Potrebno je popuniti zahtjev za prijenos raspoloživih sredstava  po ugovoru o stambenoj štednji. Od dokumenata je potrebno priložiti potvrdu o postojanju ugovora stambene štednje druge štedionice na koju će se prenijeti raspoloživa štednja, te  potvrdu o prihvatu zahtjeva za sklapanje ugovora o štednji  HPB Stambene štedionice.

kompare.hr: Koji troškovi  čekaju klijenta ako se odluči na takvu promjenu?
HPB SŠ: U skladu s Odlukom o naknadama za usluge u poslovima koje obavlja HPB Stambena štedionica, naknada za prijenos raspoložive stambene štednje iznosi 0,5% od ugovorenog iznosa štednje.

kompare.hr: Koja je procedura za štediše koji žele prijeći iz neke druge štedionice u vašu stambenu štedionicu?
HPB SŠ: Uz zahtjev za sklapanje ugovora, štediša ili zakonski zastupnik potpisuje zahtjev  za izdavanje potvrde o postojanju ugovora u HPB Stambenoj štedionici na koji će se prenijeti  štednja. Nakon toga, HPB Stambena štedionica izdaje potvrdu koja se šalje na kućnu adresu štediše.  Štediša u štedionici iz koje želi prenijeti sredstva popunjava zahtjev za prijenos štednje uz koji prilaže i potvrdu o ugovoru o štednji koju je zaprimio od HPB SŠ. Rok važenja te potvrde je 30 dana.

kompare.hr: Postoje li pogodnosti za štediše koje iz druge štedionice prelaze u vašu stambenu štedionicu?
HPB SŠ: Svi štediše prilikom prijenosa štednje iz druge štedionice temeljem Odluke o naknadama za usluge u poslovima koje obavlja HPB Stambena štedionica oslobođeni su troškova ulazne naknade.

Predsjednik uprave HPB Stambene štedionice, Damir Šprem, komentirao je: „Nadamo se da će država početi povećavati poticaje za stambenu štednju kad započne oporavak gospodarstva cijeneći značaj stambenih štedionica  za građane, ali i za proračun, odnosno ukupno hrvatsko gospodarstvo“.

I PBZ bilježi veći broj štediša iz drugih stambenih štedionica

Sličan odgovor dobili smo i od PBZ stambene štedionice. Procedura prelaska iz jedne u drugu stambenu štedionicu dogovorena je između stambenih štedionica. Za prijenos štednje, štediša prvo mora podnijeti Zahtjev za sklapanje ugovora nakon čega dobiva Potvrdu o postojanju ugovora stambene štednje. Navedenu Potvrdu odnosi u odlaznu štedionicu temeljem koje je odlazna stambena štedionica dužna u roku od sedam radnih dana provesti prijenos raspoložive stambene štednje stambenog štediše. Prijenosom stambene štednje iz jedne u drugu stambenu štedionicu, štediša prenosi sva prava vezana za DPS.

Prilikom prijenosa stambene štednje stambene štedionice naplaćuju naknadu za otkaz ugovora o stambenoj štednji koja u PBZ stambenoj štedionici iznosi 0,5% ugovorenog iznosa.
PBZ stambena štedionica bilježi znatno veći broj štediša koji su prenijeli štednju iz drugih stambenih štedionica od broja koji su prešli u drugu stambenu štedionicu.

Naime, uz redovne uvjete, PBZ stambena štedionica svim štedišama koji prenesu štednju iz druge stambene štedionice odobrava popust od 100% naknade za sklapanje ugovora o stambenoj štednji, a štediše PBZ stambene štedionice ostvaruju i niz dodatnih pogodnost u PBZ Grupi, primjerice, popuste na određene vrste naknada i kamata ili lombardni kredit temeljem zaloga stambene štednje.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber