Pročitajte pa onda potpišite

Pročitajte prije potpisivanja!

Dok smo bili mali, roditelji su nas učili – prvo stani na zebri, pogledaj lijevo i desno, pa onda prelazi cestu. Lekcija za odrasle zvučala bi ovako: prvo pročitaj cijeli tekst, pa i najsitnija slova, budi siguran da si razumio, pa tek onda potpisuj.


Budite iskreni – koliko ste puta kliknuli na ‘I agree’ ili ‘Prihvaćam uvjete’ ili ste potpisali ugovor a da ga niste pročitali? Naročito u situaciji kad ste se našli pred nekoliko stranica stručnog i pravničkog, laiku nerazumljivog, teksta. Po mogućnosti i na nekom stranom jeziku…
Ovo se ne mora nužno odnositi na sitna slova, kojima su obično tiskani opći uvjeti. Iskustva iz odvjetničkih i javnobilježničkih ureda govore da su prevare, posebice unutar obitelji, pa čak i vezano za kupoprodaju ili darovanje nekretnina vrijednih milijune, često predmet prevare člana obitelji, prijatelja ili dalje rodbine.

Prvo pročitaj cijeli tekst, pa i najsitnija slova, budi siguran da si razumio pa tek onda potpisuj.

Ako ne vjerujemo najbližima – kome možemo vjerovati?

Prvenstveno – samima sebi. Želimo li živjeti odgovorno, biti upoznati sa svim naknadama, tarifama, odredbama i stavkama koje su vezane za našu financijsku budućnost, onda je naša dužnost pročitati ugovore koje potpisujemo. Evo popisa najčešćih ugovora i općih uvjeta koje potpisujemo u životu, te ‘trikova’ koji uz njih mogu biti povezani:

1. Ugovor o radu: ugovorom o radu reguliraju se prava i obveze poslodavaca i posloprimaca. Mnogi su presretni da ugovor uopće potpisuju, pa ga potpišu bez da su ga pomno pročitali. Najčešće se dešava da potpišu kako nemaju pravo na plaćanje prekovremenih sati, ponekad se poslodavac ‘zabuni’ u definiranju bruto i neto plaće (pa tako u neto plaću pribroji primjerice i prijevoz i topli obrok). Nisu rijetki ni slučajevi kad poslodavac umjesto konkretnog iznosa mjesečne plaće u ugovoru ostavi praznu crtu. Poznajemo ljude koji su potpisali takav ugovor, samo da dobiju posao i šutjeli o tome, samo da bi ga zadržali.

2. Ugovor o tekućem računu: nakon što ste dobili posao, na neki račun treba vam sjedati i plaća. Dobro provjerite koje naknade će vam naplaćivati banka svakog mjeseca, koliko košta vođenje računa, slanje izvoda, možete li te troškove izbjeći, hoće li vas banka obavijestiti o promjeni naknada i slično.

3. Ugovor s telekom operaterom: vjerujemo da 99% nas ima barem jedan ovakav ugovor. Koliko točno traje ‘besplatni period korištenja’ i u kojem vremenu se mora otkazati bez financijskih posljedica? Koje su točno obveze operatera? Koliko mjeseci unaprijed morate napraviti raskid ugovora i na koji način? Koje su naknade za kašnjenje plaćanja računa, koliki je trošak opomene? Koliko vas mjeseci ili godina uopće veže ugovor i koje su posljedice prijevremenog prekida? Mnogi su se našli u situaciji kada im je pretplatnički odnos produžen bez njihovog prethodnog odobrenja i to upravo zbog toga jer su svojim potpisom prihvaćanja općih uvjeta koji predviđaju takve situacije, to dozvolili.

4. Ugovor o osiguranju: bez obzira o kojoj se vrsti osiguranja radi, pročitajte opće uvjete. Mnogi se iznenade kad shvate da im primjerice, nisu osigurane stvari ili situacije za koje su bili sigurni da jesu. Koje stvari su osigurane? Koje točno situacije? U kojem točno iznosu? Postoje li situacije kad osiguratelj nije dužan isplatiti naknadu štete? Što u slučaju kašnjenja plaćanja premije? Kada ugovor počinje i prestaje teći? Treba li svake godine obnavljati ugovor ili on ima automatsku obnovu?

5. Ugovor o kreditu: ugovori o kreditu su duuuugački i većini ljudi potpuno komplicirani. No, obzirom da se njegovim potpisom obvezujete na vraćanje posuđenih nekoliko desetaka ili stotina tisuća eura, uzmite si svo potrebno vrijeme da biste ga proučili, pitali što vam nije jasno i u potpunosti razumijeli sve njegove posljedice. Što znači interkalarna kamata, kad vam se ona može naplatiti? Je li kamata fiksna ili promjenjiva, što to točno znači? Koliko često banka može mijenjati kamatu na kredit? Što u slučaju otkaza ili smrti korisnika kredita? Što u slučaju promjene tečaja? Kolika je naknada za prijevremenu otplatu kredita? Popis je dugačak…

Ukoliko ste već oštećeni ili ste tek posumnjali u zakonitost ugovora ili općih uvjeta koje ste prihvatili, potražite pravnu pomoć ili prijavite slučaj nadležnom inspektoratu. Također, na raspolaganju vam stoji i društvo za zaštitu potrošača, primjerice Potrošač ili odjel za zaštitu potrošača unutar uprave za trgovinu pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH, koji nudi pregršt korisnih informacija i odgovara na pitanja u području zaštite prava potrošača.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber