Posuditi ili ne posuditi pitanje je sad

Situacija je teška. Kasne plaće. Režije dolaze na vrijeme. Treba se nešto i pojesti. Obući se. Tu su i sitna zadovoljstva kao što su kava, cigareta, izlazak… U trenucima kad su izdaci veći od primitaka kućanstva, posegnut ćemo za pozajmicama. I to bilo kakve vrste – krediti banaka, sindikalni krediti, pozajmice prijatelja.

Prijatelj i pozajmica – idu li ta dva pojma zajedno? Kako za koga. Iskustva većinom govore kako su oni koji su prijatelju posudili novac ostali i bez novca i bez prijatelja.
„Već dvije godine na tri strane imam posuđeno 20.000 kuna. Tko zna hoću li ikad vidjeti taj novac.” „Posudila sam frendu novac. Više nemam frenda, a novac nikad nisam vidjela.“ „Posudili smo pare rodbini, kao hitno je, kasni im plaća. Već pola godine uredno nas pozdravljaju, javljaju nam se, sve je divno, krasno, ali pare ne vraćaju. Jednom smo ih pitali što je s pozajmicom. Uvrijedili su se smrtno – pa, vratit ćemo vam, evo, idući mjesec, nismo lopovi…“.

O novcu, kao i o svim važnim životnim stvarima, treba imati određen stav. Kad je posuđivanje u pitanju, stav je još važniji. On može biti izgrađen na vlastitim ili tuđim iskustvima, važno je samo da ga imate.

1. Živim sam i moram biti odgovoran prema sebi. Ovaj stav odnosi se na one koji su samci, nemaju partnera ili nekoga s kime bi dijelili troškove. Plaćate li sami svoje obveze, kredite, tekuće troškove, budite i dalje odgovorni prema sebi, naročito što se posuđivanja tiče. Niti vi ne tražite od nikoga, zbog čega biste davali drugima?

2. Živim s partnerom i imam djecu, moram biti odgovoran prema sebi i njima. Samac ili u obitelji, odgovornost je opet tu. Što u slučaju da vam prijatelj ne vrati novac? Jeste li spremni odreći se zauvijek te svote? Ili vam je iznos, ma koliko malen bio, ipak važan? Stvar je principa.

3. Odredite situacije kad ipak posuđujete. „Nazvao me frend i kaže – hitno je, posudiš mi do sutra? Što je to hitno, do sutra? Objašnjenje nisam dobio. Ali nisam ni posudio novac.“ Koje su hitne situacije? Postoje one kad je zaista opravdano tražiti novac ali i posuditi ga. Za većinu nas to su bolest i smrt. Za slučaj da vas netko traži pozajmicu u ove svrhe, ipak razmislite.

4. Ponekad jednostavno darujte. Ako vas pozajmicu traži osoba za koju znate da nema nikakvih prihoda, a zaista se trudi pronaći posao i imati normalan život, razmislite o tome da joj novac poklonite. Posuđivanjem biste samo ugrozili vaš prijateljski odnos.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber