Posuditi ili ne posuditi pitanje je sad

Situacija je teška. Kasne plaće. Režije dolaze na vrijeme. Treba se nešto i pojesti. Obući se. Tu su i sitna zadovoljstva kao što su kava, cigareta, izlazak… U trenucima kad su izdaci veći od primitaka kućanstva, posegnut ćemo za pozajmicama. I to bilo kakve vrste – krediti banaka, sindikalni krediti, pozajmice prijatelja.

Prijatelj i pozajmica – idu li ta dva pojma zajedno? Kako za koga. Iskustva većinom govore kako su oni koji su prijatelju posudili novac ostali i bez novca i bez prijatelja.
„Već dvije godine na tri strane imam posuđeno 20.000 kuna. Tko zna hoću li ikad vidjeti taj novac.” „Posudila sam frendu novac. Više nemam frenda, a novac nikad nisam vidjela.“ „Posudili smo pare rodbini, kao hitno je, kasni im plaća. Već pola godine uredno nas pozdravljaju, javljaju nam se, sve je divno, krasno, ali pare ne vraćaju. Jednom smo ih pitali što je s pozajmicom. Uvrijedili su se smrtno – pa, vratit ćemo vam, evo, idući mjesec, nismo lopovi…“.

O novcu, kao i o svim važnim životnim stvarima, treba imati određen stav. Kad je posuđivanje u pitanju, stav je još važniji. On može biti izgrađen na vlastitim ili tuđim iskustvima, važno je samo da ga imate.

1. Živim sam i moram biti odgovoran prema sebi. Ovaj stav odnosi se na one koji su samci, nemaju partnera ili nekoga s kime bi dijelili troškove. Plaćate li sami svoje obveze, kredite, tekuće troškove, budite i dalje odgovorni prema sebi, naročito što se posuđivanja tiče. Niti vi ne tražite od nikoga, zbog čega biste davali drugima?

2. Živim s partnerom i imam djecu, moram biti odgovoran prema sebi i njima. Samac ili u obitelji, odgovornost je opet tu. Što u slučaju da vam prijatelj ne vrati novac? Jeste li spremni odreći se zauvijek te svote? Ili vam je iznos, ma koliko malen bio, ipak važan? Stvar je principa.

3. Odredite situacije kad ipak posuđujete. „Nazvao me frend i kaže – hitno je, posudiš mi do sutra? Što je to hitno, do sutra? Objašnjenje nisam dobio. Ali nisam ni posudio novac.“ Koje su hitne situacije? Postoje one kad je zaista opravdano tražiti novac ali i posuditi ga. Za većinu nas to su bolest i smrt. Za slučaj da vas netko traži pozajmicu u ove svrhe, ipak razmislite.

4. Ponekad jednostavno darujte. Ako vas pozajmicu traži osoba za koju znate da nema nikakvih prihoda, a zaista se trudi pronaći posao i imati normalan život, razmislite o tome da joj novac poklonite. Posuđivanjem biste samo ugrozili vaš prijateljski odnos.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber