Osiguranje imovine: Koliko košta, što pokriva i zašto se trebate osigurati

Prema podacima Eurostata za 2014. godinu, čak 89,7 posto Hrvata posjeduje svoje nekretnine. Pritom zauzimamo visoko 4. mjesto na ljestvici, jer više kuća i stanova od nas imaju samo Rumunji, Litavci i Slovaci.

Zanimljivo je i da smo češće vlasnici velikih nekretnina – u  kućama nas živi čak 80,8 posto, dok u stanovima samo 19,1. Osim toga, u podstanarskim stanovima nas živi tek nešto više od 10 posto.

Život u vlastitoj kući ili stanu za sobom nosi i niz obaveza. Tu je briga o nekretnini, održavanje, renovacija prema potrebi, a uz sve to dolaze i ulaganja. No što kad se uz očekivane troškove pojave i oni neočekivani?

Podaci pokazuju da je u Hrvatskoj svijest o osiguranju imovine još uvijek veoma niska. Prema informacijama Hrvatskog ureda za osiguranje, u 2016. godini osiguranje od požara i elementarnih šteta činilo je samo 6,57% premija, dok na ostala osiguranja imovine otpada dodatnih 6,70%. Za usporedbu, najveći se udio (33% ) odnosi na životna osiguranja.

Već za iznos manji od 40-ak kuna mjesečno možete osigurati svoju imovinu. U situacijama kad se dogode požari, poplave i druge nezgode, dovoljno je samo par minuta da ono što mukotrpno gradite godinama u potpunosti nestane.

Zašto osiguranje imovine

Osiguranje imovine nije bauk, već odluka koja na mjesečnoj razini košta malo (čak i samo kunu po danu), ali kad je najteže – znači puno. Na hrvatskom je tržištu ponuda osiguravajućih polica velika, a izbor je kvalitetan, bez obzira razmišljate li o osiguranje kuće, stana, vikendice ili apartmana.

Što sve možete osigurati

 • nekretnine u privatnoj vlasništvu: kuće, stanove, vikendice, apartmane i pomoćne građevine, poput garaže, ljetne kuhinje, nadstrešnice i dr.
 • pokretnine u kućanstvu: namještaj, uređaje i stvari osobne potrošnje
 • bicikle, sustave za grijanje, solarne panele i bazene
 • u slučaju troškova liječenja kućnih ljubimaca

Uz sve navedeno, novost je i mogućnost ugovaranja kućne asistencije kojom osiguranje brine da kućne intervencije odrađuju provjereni majstori.

Od čega se sve možete osigurati

Većina osiguranja predviđa gotovo sve situacije i moguće štete na vašim nekretninama i pokretninama. Ugovaranjem paketa osiguranja možete biti pokriveni u slučaju:

 • požara
 • direktnog i/ili indirektnog udara munje
 • oluje i tuče
 • izljeva oborinskih voda ili puknuća cijevi u kućanstvu
 • udara vlastitog ili nepoznatog motornog vozila
 • loma stakla
 • provale, obične krađe, razbojstva i vandalizma
 • privatne odgovornosti
 • pada letjelice, pritiska snijega, snježne lavine, poplave, potresa, visoke vode ili bujice, klizanja tla, pada ili udara stijenja i kamenja, odgovornosti iz posjeda, osiguranja gostiju od nezgode, osiguranja članova kućanstva od nezgode, osiguranja odgovornosti iznajmljivača

Kako ugovoriti osiguranje

Većina osiguranja na tržištu nudi već kreirane pakete osiguranja:

 1. najjednostavniji paket s osnovnim pokrićima u slučaju požara, oluje, tuče
 2. malo prošireniji paket s proširenjem pokrića za slučajeve izljeva vode, loma stakla, ali i manjim iznosima koje osiguranje pokriva
 3. veći paket koji obuhvaća osnovni i srednji, uz veće iznose kojim će osiguranje platiti štetu

U paketima se kod većine mogu dodati ili isključiti određena pokrića, poput slučaja poplave, klizanja tla, potresa i sl.

Kod koga ugovoriti osiguranje imovine

Usporedite pakete i odaberite idealan, imajući na umu vaše potrebe. Ako živite na području kojem ne prijeti opasnost od poplava, takvo vam pokriće nije potrebno. U tom slučaju možete izabrati paket bez navedenog pokrića ili ga samo isključiti. Kraj u kojem živite je poznat po klizištima? Odaberite osiguravajuću kuću i paket koji će taj rizik pokriti.

Pri ugovaranju dvaput provjerite sva sitna slova. Hoće li vam izgraditi kuću prema utvrđenoj vrijednosti ili će vam osiguranje isplatiti amortizirani iznos? Budite upoznati sa svakom od stavki ugovora.

Na kraju provjerite i postoje li posebne pogodnosti koje možete iskoristiti. Često možete iskoristiti popust za veći broj polica u istoj kući, sudjelovati u nagradnoj igri, ugovoriti skuplji paket po cijeni jeftinijeg, dobiti poklon bon ili uhvatiti dobru akciju.

Komplicirano? Može biti, ali i ne mora. Želite li dodatno pojašnjenje ili savjet, analizu tržišta i za i protiv argumente, rado ćemo vam pomoći.

POPUNITE UPITNIK ili nam se javite na e-mail imovina@kompare.hr kako bismo pronašli najbolju ponudu za vašu nekretninu.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber