Može li se još nekako uštedjeti?

Kriza je? Oh, da, ništa novo, to slušamo svakog dana. Mnogima od nas čini se da živimo na kruhu i vodi i da se stisnuti više ne možemo. Provjerite jeste li upotrijebili baš sve metode ušteda koje vam stoje na raspolaganju. Neki će tvrditi kako im nema spasa i nikakve uštede im ne mogu pomoći, no evo nekoliko najpopularnijih savjeta kako smanjiti osnovne životne troškove.

Koristite gotovinu

Možda to ne primjećujete, ali godišnje članarine za kreditne kartice i kamate na minuse na kraju godine mogu dosegnuti poprilične razmjere – cifre mogu šokirati. Pokušajte se ograničiti na samo jednu kreditnu karticu, a većinu toga plaćajte gotovinom. Ne samo da ćete smanjiti troškove vezane uz kreditne kartice, nego ćete imati i veću kontrolu nad potrošnjom – uvijek ćete znati koliko novaca vam je na raspolaganju.

Planirajte kupovinu

Mnogi od nas to čine – svakodnevno trčimo do obližnje trgovine po namirnice. Najčešće mislite – kupit ću samo osnovno. No, zapravo nije tako. “Zaletite” se do dućana po kruh i mlijeko, a kupite još: čokoladicu, kekse, neki sok, dnevne novine, novi šampon… od očekivanih dvadesetak kuna, na blagajni na kraju ostavite stotinjak. Pokušajte pratiti potrošnju dva tjedna za redom kada kupujete neplanirano i nasumice, a onda pokušajte dva tjedna za redom napraviti tjedni spisak i tek tada otići u trgovinu. Usporedite te dvije potrošnje i zaprepastit ćete se koliko je potrošnja manja u drugom slučaju, kad slijedite neki popis i raspored kupovine.
Osim očite uštede, štedjeti ćete i na samim namirnicama – manje njih će vam se kvariti jer ćete točno znati što imate u hladnjaku i na policama, te do kada to morate potrošiti. Periodično provjeravajte i zamrzivač kojeg najčešće koristimo kao ormarić za spremanje. Možda baš u njemu otkrijete da ste baš taj grašak koji ste danas kupili već imali u zamrzivaču.

Gasite kućanske aparate

Mnogi misle da kućanski aparati u standby mode-u ne troše električnu energiju, ali to nije tako. Naravno da ne troše istu količinu energije kao kada su uključeni, ali ta je količina svejedno znatna. Ukoliko televiziju ne gledate radije ju iskopčajte na način da na njoj više ne svijetli niti jedna lampica. Isto tako noću možete iz struje isključiti i modem za internet, a printere i punjače uključujte samo kad vam trebaju.

Kada kompjuter ostavljate uključen dok odete do dućana ili skuhate ručak radije ga stavite na sleep mode ili standby mode. I to je jedan od načina uštede, a nećete morati čekati na uključivanje kao kad ga gasite u potpunosti.

Smanjite grijanje

Onima zimogroznijima možda će se više svidjeti ideja da timer namjeste tako da se grijanje pali deset minuta kasnije i gasi deset minuta ranije. Na taj ćete način u samo tri mjeseca uštedjeti 30 sati grijanja. Za one pak kojima stupanj više ili manje ne radi razliku, namjestite timer tako da vam održava temperaturu za jedan stupanj nižu od one uobičajene. Nakon nekog vremena nećete ni primjetiti da vam je u kući hladnije, ali na kraju mjeseca sigurno ćete primjetiti razliku na vašem računu za grijanje.

Pokušajte perilice za odjeću i suđe paliti u noćnim satima kada je struja jeftinija, a umjesto sušilice za odjeću koristite balkon.

Osiguranje

Provjerite nudi li vaša osiguravateljska kuća pakete s popustom ako kod njih ugovorite kasko, životno i stambeno osiguranje, umjesto da svako od njih ugovarate zasebno.
I još nekoliko korisnih savjeta:

– Ako je temperatura prostorije 16°C, a želite je povećati na 20°C, postavljanjem termostata na 25°C nećete brže zagrijati prostor, ali će zato potrošnja energije biti veća.
– Za kupanje koristite tuš jer se na taj način troši i 50% manje vode nego kupanjem u kadi.
– Pazite na ispravnost vodokotlića – ukoliko vaš vodokotlić ne radi kako treba možete izgubiti i do nekoliko tisuća litara vode godišnje.
– Vrata pećnice otvarajte samo po potrebi jer u protivnom svaki put kad ih otvorite potrošite najmanje 20% topline. Isto tako pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer toplina u njoj ostaje ista.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber