Loši smo u ponašanju prema novcu, a znamo

Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) su početkom ove godine predstavile rezultate istraživanja financijske pismenosti u Hrvatskoj kojom je prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske 11,7 od mogućeg 21 boda.

Loši smo u ponašanju prema novcu, a znamo

Istraživanje ‘Mjerenje financijske pismenosti’ proveli su zajedno Hanfa i HNB u suradnji s Ministarstvom financija Republike Hrvatske na uzorku od 1000 ispitanika dobne skupine 18 do 79 godina.

Financijsku pismenost OECD definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobiti. U istraživanju su se mjerile tri osnovne kategorije: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca.

Ukratko, rezultati su pokazali da su Hrvati većinom upoznati s učincima inflacije, financijski odgovorni i neskloni rizicima. Što to znači?

Prema članku dr. sc. Maje Vehovec, znanstvenice Ekonomskog instituta Zagreb i članice Upravnog odbora neprofitne udruge Štedopis te koja je proučila podatke za Hrvatsku objavljene publikacije OECD-a, “Hrvati imaju najlošiji rezultat u kategoriji plaćanja na vrijeme i vrlo niske rezultate u navikama ispitivanja drugih usluga i nezavisnih izvora u savjetovanju. Za financijsko ponašanje ključno je proučavaju li ispitanici više izvora informacija ili traže nezavisne savjete. U svim zemljama preko 80% ispitanika biraju financijski proizvod bez da ga uspoređuju s drugim proizvodima i bez savjeta iz nezavisnog izvora.”

Dr. sc. Vehovec zaključila je kako bi se ipak moglo reći, na temelju ovog prvog testiranja financijske pismenosti u Hrvatskoj, da naši rezultati u usporedbi s drugim zemljama nisu tako loši kako često strogo sudimo o sebi, ali neki elementi ponašanja prema novcu zabrinjavajući su i njih treba mijenjati.

Dobar izvor savjetovanja i informiranja o financijskoj ponudi na tržištu je upravo i kompare.hr sekcija financija, a usluga je potpuno besplatna.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber