Loši smo u ponašanju prema novcu, a znamo

Hrvatska narodna banka (HNB) i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) su početkom ove godine predstavile rezultate istraživanja financijske pismenosti u Hrvatskoj kojom je prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske 11,7 od mogućeg 21 boda.

Loši smo u ponašanju prema novcu, a znamo

Istraživanje ‘Mjerenje financijske pismenosti’ proveli su zajedno Hanfa i HNB u suradnji s Ministarstvom financija Republike Hrvatske na uzorku od 1000 ispitanika dobne skupine 18 do 79 godina.

Financijsku pismenost OECD definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobiti. U istraživanju su se mjerile tri osnovne kategorije: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca.

Ukratko, rezultati su pokazali da su Hrvati većinom upoznati s učincima inflacije, financijski odgovorni i neskloni rizicima. Što to znači?

Prema članku dr. sc. Maje Vehovec, znanstvenice Ekonomskog instituta Zagreb i članice Upravnog odbora neprofitne udruge Štedopis te koja je proučila podatke za Hrvatsku objavljene publikacije OECD-a, “Hrvati imaju najlošiji rezultat u kategoriji plaćanja na vrijeme i vrlo niske rezultate u navikama ispitivanja drugih usluga i nezavisnih izvora u savjetovanju. Za financijsko ponašanje ključno je proučavaju li ispitanici više izvora informacija ili traže nezavisne savjete. U svim zemljama preko 80% ispitanika biraju financijski proizvod bez da ga uspoređuju s drugim proizvodima i bez savjeta iz nezavisnog izvora.”

Dr. sc. Vehovec zaključila je kako bi se ipak moglo reći, na temelju ovog prvog testiranja financijske pismenosti u Hrvatskoj, da naši rezultati u usporedbi s drugim zemljama nisu tako loši kako često strogo sudimo o sebi, ali neki elementi ponašanja prema novcu zabrinjavajući su i njih treba mijenjati.

Dobar izvor savjetovanja i informiranja o financijskoj ponudi na tržištu je upravo i kompare.hr sekcija financija, a usluga je potpuno besplatna.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber