Kako se ja borim protiv dugova

Nestrpljivo očekujem svoju prvu plaću i razmišljam o tome kako ću se riješiti svih računa: od struje do mobitela…

A o čemu drugom razmišljati kad mi opomene vise za vratom? Napokon, stiže i obavijest iz banke, novac je na računu. Mislim si, sad ću lako: prvo ću platiti sve što moram, a za ostatak si mogu priuštiti… bilo što. Maštam o još jednim cipelama jer baš mi trebaju neke smeđe, a uz njih naravno ide i nova torbica. Mobitel mi je ionako već duže vrijeme na izdisaju, želim neki novi ‘fancy’ model. Osim toga, služim se laptopom starim 6 (?!) godina, svi osim mene položili su vozački ispit, nosim ‘no name’ sunčane naočale. A i oduvijek želim posjetiti Irsku…

Dozvoljavam si maštarenje neko vrijeme, a onda srećom prevlada razum i na kraju se uvjerim da moja egzistencija (a i sreća) uopće nemaju dodirnih točaka sa svime navedenim. Uostalom, realno si zaista ne mogu priuštiti sve te stvari. Želim mirno spavati a ne misliti na minuse i dugove.

Nažalost, iskustva iz moje okoline govore da lampica razuma nekima zasvijetli kasnije. Točnije, prekasno. Zbog toga, ovu priču ne dijelim s vama kako bih se hvalisala, već kako bi moj primjer bio jedan od pozitivnih. Evo mojih odluka i savjeta za koje se nadam da će zaživjeti kod drugih, a mene i dalje držati u pozitivi:

1. Usporedite i uštedite – računi za mobitel su ogromni, a vi već neko vrijeme niste zadovoljni uslugom svoje mreže? Raspitajte se kod ostalih operatera, usporedite svoje potrebe i ponudu. Trebate li zaista dvije ili tri kave dnevno? Izračunajte koliko možete uštedjeti ako popijete samo jednu, a ponekad nijednu. Na kraju mjeseca istražite koliko ste zapravo mogli ‘zaraditi’ da ste negdje otvorili štednju. Sanjate li o vlastitom stanu, razmislite o stambenoj štednji, ona je jedan korak prema cilju.

2. Napravite popis – prije kupovine, dobro razmislite što zapravo trebate kupiti od namirnica i zapišite. Čak i ako samo razgledavate uvijek postoji mogućnost da se izgubite među policama, pa vas ‘povuče’ da posegnete za nečim šarenim što vam u stvari ne treba. Tu mene uvijek spašava popis. Budite kreativni. Znam, živcira vas taj izraz jer svi u zadnje vrijeme bruje o kreativnosti i snalažljivosti. No, ponekad i povoljnije namirnice daju istu kvalitetu jela koje spravljate. Zbog jednog recepta nije nužno kupovati namirnice koje inače ne koristite i koje će vam stajati u ladici, nepotrošene. Želite li osvježiti ormar, prošetajte po trgovinama, ali novčanik i kartice ostavite obavezno doma. Isprobajte apsolutno sve što vam se sviđa. Zatim lijepo prespavajte, pa još jednom. I još jednom. Rezultat je obično ovakav: ono što vam je prije tri dana bilo nužno, neophodno i najljepše na svijetu, danas će vam izgledati potpuno nepotrebno. U većini slučajeva, ostati će 30% onoga što vam je uistinu potrebno i što vam se baš jako sviđa.

3. Riješite se kreditnih kartica – gotovina je sve što vam treba. Ako ne možete nešto platiti raspoloživom količinom gotovine, onda vam to niti ne treba. Dečko i ja već neko vrijeme priželjkujemo motor. Njemu je to istinska strast, a ja ga u tome podržavam najviše zbog toga jer želim otputovati nekamo, osjetiti adrenalin i slobodu. Prodavač nas uvjerava da uz mjesečnu otplatu kredita takav izdatak nećemo niti osjetiti. Ali, postoji jedan ogroman ‘ali’. U pozadini cijele priče nalazi se čitava hrpa troškova: registracija, servisi, gorivo, redovita izmjena guma, kacige, oprema za nas (jakne, hlače, čizme, rukavice…). Sve to košta, skoro kao pola motora… sada si to ne možemo priuštiti.

4. Prestanite brinuti – brinuti oko dugova je (donekle) normalno. No, brigom ih nećete riješiti, već ćete si stvoriti još veće probleme – nesanicu, čir na želucu, depresiju… Umjesto u brigu, energiju usmjerite na rješavanje dugova. Probajte naći dodatni izvor zarade, napravite plan štednje i troškova. Ako trenutačno niste u mogućnosti napraviti više od onoga što već radite, konstantno razmišljanje o jednom te istom neće vam pomoći. Potpuno ćete se opustiti tek kad dugove riješite, no u međuvremenu dozvolite si barem kratki predah od briga.

Kakva su vaša iskustva, kako se vi borite protiv dugova i previsokih troškova? Pošaljite nam svoje savjete.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber