Kako promijeniti gumu?

Puknuće gume jedna je od noćnih mora svakog vozača, ali vrlo je vjerojatno da će se svaki vozač barem jednom za svog života suočiti upravo s ovim problemom. Vozači se sve više pouzdaju u službe pomoći na cesti pa se rijeđe odlučuju na samostalnu intervenciju u slučaju puknuća gume. Ipak, ako ste jedni od onih koji će radije sami promijeniti gumu dobro je prisjetiti se nekoliko osnovnih koraka.

Prije svega, pobrinite se da se nalazite na sigurnom mjestu te nikada nemojte pokušavati promijeniti gumu ukoliko je vaša sigurnost ugrožena ili nemate potreban alat. Kada se sigurno zaustavite, ostavite upaljena svjetla i obucite reflektirajući prsluk, ukoliko ga imate. Obavezno stavite trokut kako bi obavijestili ostale vozače u prometu! Osim rezervnog kotača, potrebno vam je i nešto alata: ključ za skidanje matica kotača, dizalica za podizanje automobila s tla, klin za kotače – kako biste osigurali auto da se ne miče, ključ matice kotače (ako postoji sigurnosna matica).

Nekoliko je koraka za ispravnu promjenu gume:

1. Pripremite automobil

Podignite ručnu kočnicu te uklonite sve putnike iz vašeg automobila. Izvadite rezervni kotač i potrebne alate za rad.

2. Postavite klinove za gume (ako nemate klin, može poslužiti i veći kamen)

Klinovi se postavljaju neposredno ispred gume kako bi zaustavili kretanje automobila dok je na dizalici. Postavite klin na suprotan kotač od onoga s probušenom gumom. Ako imate više klinova, postavite ih na oba prednja, odnosno zadnja kotača.

3. Otpustite matice kotača

Ukoliko nemate aluminijsku felgu, možda ćete morati skinuti ratkape prije nego počnete okretati ključ u smjeru suprotan od smjera kazaljke na satu. Matice otpustite do točke da se mogu ručno okretati.

4. Podignite auto

Svaki automobil ima svoje posebno mjesto gdje se postavlja dizalica i podiže automobil. Dizalica se stavlja pored kotača koji je probušen. Postavljanje drvene daske ispod dizalice će joj pomoći da dizanje automobila bude stabilno. Počnite polako dizati automobil u zrak sve dok probušena guma ne bude 10-15 cm u zraku.

5. Uklonite probušenu gumu

Potpuno uklonite matice s kotača, zatim lagano povucite kotač prema sebi dok ne ispadne s ležišta.

6. Montirajte rezervni kotač

Položite rezervni kotač na glavčinu kotača automobila te uzmite u obzir da su usklađene rupe za matice kotača. Vratite matice kotača i ručno ih pritegnite.

7. Spustite vozilo te zategnite vijke

Dizalicom spustite automobil dovoljno da rezervna guma dotakne tlo te uz pomoć ključa zategnite matice kotača.

8. Potpuno spustite auto

Automobil spustite na tlo te uklonite dizalicu, potpom dizalicu, alat i probušenu gumu spremite u prtljažnik.

9. Provjerite tlak rezervne gume

Ukoliko vam automobil već ima ugrađen manometar, ispitajte tlak u rezervnoj gumi, inače zaputite se prema najbližoj benzinskoj crpki kako bi provjerili tlak u rezervnoj gumi.

10. Odnesite probušenu gumu vulkanizeru

Posjetite lokalnog vulkanizera kako bi vam savjetovali može li se popraviti guma. Ne vozite se dugo na rezervnom kotaču, on je namijenjen samo za hitne slučajeve.

Naposljetku, najvažnije je da se nalazite na sigurnom mjestu te da nikada ne pokušavate promijeniti gumu ukoliko je vaša sigurnost ugrožena ili pak nemate potreban alat. Ako niste sigurni jeste li na dobrom mjestu za promjenu, radije nastavite dalje voziti do sigurnijeg mjesta nego se zaustaviti na opasnom mjestu. Ako isti set guma koristite već nekoliko sezona, velika je vjerojatnost da su se te gume već istrošile i vrijeme je da ih zamijenite novim gumama kako biste bili maksimalno sigurni tijekom vožnje! A vrijeme je i da, ako već niste, kontaktirate naše Kompareovce i provjerite mogućnosti osiguranja vašeg vozila uz kompare.hr!

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber