Idealna temperatura laptopa: koja je i kako je održati

Iako su zbog svoje kompaktnosti gotovo u potpunosti potisnuli stolna računala, laptopi se i dalje puno brže mogu pregrijati. Saznajte zato koja je idealna temperatura laptopa i kako je održati.

idealna temperatura laptopa

Idealna temperatura laptopa idealna je i vama

Kada je riječ o prijenosnicima, najčešća žrtva je ventilator. Glasan je i zauzima previše mjesta te ga zbog toga laptopi nemaju. Posljedica je, naravno, veće zagrijavanje. Ako na laptopu novije generacije igrate igricu, teško ćete ga držati u krilu. Čak i kod jednostavnijih zadataka, laptopi se poprilično griju.

Ako vam je laptop prečesto pregrijan, skratit ćete mu radni vijek. Stoga, potrebno je pridržavati se određenih pravila kako bi se održala idealna temperatura laptopa.

Što se temperature okruženja tiče, univerzalno je pravilo ono koje kaže: kada je dobro vama, dobro je i laptopu. U praksi to znači da se ne preporučuje rad na temperaturi nižoj od 10 °C, ali ni višoj od 35 °C.

Laptop nikada ne ostavljajte u prtljažniku

Jedan od najvažnijih savjeta koji biste trebali poslušati kaže: Ne ostavljajte laptop u prtljažniku automobila ili na bilo kojem drugom ekstremno toplom ili hladnom mjestu.

No, čak ako vam se to i dogodi, prije nego što uključite laptop, pričekajte da dođe na sobnu temperaturu. Jednako tako, kada laptop nosite u torbi, neka bude isključen. Laptopi troše energiju i u stanju mirovanja.

Laptop možete ohladiti fizički ili softverski

Kada su u pitanju dijelovi laptopa koji su najviše podložni zagrijavanju, riječ je o procesoru, grafičkoj kartici i bateriji. Kada koristite laptop, sasvim je normalno da se te komponente zagriju do relativno visokih temperatura. Međutim, ako vam se programi počnu smrzavati, a sistem rušiti, moguće je da se uzrok krije u pregrijanosti.

Radnu temperaturu prijenosnika možete smanjiti fizički ili softverski. Ako ćete je smanjivati fizičkim putem, onda laptop ne biste trebali držati na mjestima koja ne omogućuju prozračnost ili koja se lako griju.

Laptop je najbolje držati na stolu

Laptop, ako je ikako moguće, držite na stolu i uz dovoljan razmak od drugih uređaja poput, recimo, printera. Također, možete investirati u podlogu za dodatno hlađenje, iako ćete time svoj prijenosnik učiniti manje prijenosnim. Ako vam pretjerano zagrijavanje, unatoč svim prethodnim preporukama, i dalje stvara problem, možete posegnuti za softverskim rješenjima.

Ovdje je pravilo također jednostavno – što sporije računalo radi, manje će se zagrijavati. U tom slučaju, potrebno je podesiti računalo za optimizaciju uštede energije nauštrb performansi. Usto, postoje i programi koji mjere temperaturu procesora i grafičke kartice pa je uz njihovu pomoć moguće procijeniti koji programi najviše pridonose zagrijavanju.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber