Idealna temperatura laptopa: koja je i kako je održati

U ovim natprosječnom toplim zimskim danima, istražili smo koje su to temperature najbolje za naša prijenosna računala. Iako su zbog svoje kompaktnosti gotovo u potpunosti potisnuli stolna računala, laptopi se i dalje puno brže mogu pregrijati. Saznajte zato koja je idealna temperatura laptopa i kako je održati da bi vaš internet radio brže.

idealna temperatura laptopa

Idealna temperatura laptopa idealna je i vama

Kada je riječ o prijenosnicima, najčešća žrtva je ventilator. Glasan je i zauzima previše mjesta te ga zbog toga laptopi nemaju. Posljedica je, naravno, veće zagrijavanje. Ako na laptopu novije generacije igrate igricu, teško ćete ga držati u krilu. Čak i kod jednostavnijih zadataka, laptopi se poprilično griju.

Ako vam je laptop prečesto pregrijan, skratit ćete mu radni vijek. Stoga, potrebno je pridržavati se određenih pravila kako bi se održala idealna temperatura laptopa.

Što se temperature okruženja tiče, univerzalno je pravilo ono koje kaže: kada je dobro vama, dobro je i laptopu. U praksi to znači da se ne preporučuje rad na temperaturi nižoj od 10 °C, ali ni višoj od 35 °C.

Laptop nikada ne ostavljajte u prtljažniku

Jedan od najvažnijih savjeta koji biste trebali poslušati kaže: Ne ostavljajte laptop u prtljažniku automobila ili na bilo kojem drugom ekstremno toplom ili hladnom mjestu.

No, čak ako vam se to i dogodi, prije nego što uključite laptop, pričekajte da dođe na sobnu temperaturu. Jednako tako, kada laptop nosite u torbi, neka bude isključen. Laptopi troše energiju i u stanju mirovanja.

Laptop možete ohladiti fizički ili softverski

Kada su u pitanju dijelovi laptopa koji su najviše podložni zagrijavanju, riječ je o procesoru, grafičkoj kartici i bateriji. Kada koristite laptop, sasvim je normalno da se te komponente zagriju do relativno visokih temperatura. Međutim, ako vam se programi počnu smrzavati, a sistem rušiti, moguće je da se uzrok krije u pregrijanosti.

Radnu temperaturu prijenosnika možete smanjiti fizički ili softverski. Ako ćete je smanjivati fizičkim putem, onda laptop ne biste trebali držati na mjestima koja ne omogućuju prozračnost ili koja se lako griju.

Laptop je najbolje držati na stolu

Laptop, ako je ikako moguće, držite na stolu i uz dovoljan razmak od drugih uređaja poput, recimo, printera. Također, možete investirati u podlogu za dodatno hlađenje, iako ćete time svoj prijenosnik učiniti manje prijenosnim. Ako vam pretjerano zagrijavanje, unatoč svim prethodnim preporukama, i dalje stvara problem, možete posegnuti za softverskim rješenjima.

Ovdje je pravilo također jednostavno – što sporije računalo radi, manje će se zagrijavati. U tom slučaju, potrebno je podesiti računalo za optimizaciju uštede energije nauštrb performansi. Usto, postoje i programi koji mjere temperaturu procesora i grafičke kartice pa je uz njihovu pomoć moguće procijeniti koji programi najviše pridonose zagrijavanju.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber