Darovni ugovor za automobil – što je i čemu točno služi

Želite li pokloniti automobil supružniku ili nekom drugom članu obitelji, a pritom izbjeći trošak upravne pristojbe, učinite to putem darovnog ugovora. Taj se namet do 2018. godine zvao Poseban porez na motorna vozila (PPMV), a plaćao se na nova, ali i rabljena vozila koja prodaju fizičke osobe.

Darovni-ugovor

Uštedite mjesečnu plaću

Upravna pristojba računa se temeljem vrijednosti vozila te prosječne emisije CO2, a obzirom na to da se obično poklanjaju starija vozila, iznos će zasigurno biti veći od tisuću kuna. Ako je riječ o novijem vozilu čija vrijednost premašuje 150 tisuća kuna, pristojba bi vam mogla progutati i čitavu mjesečnu plaću. U slučaju kada vozilo ostaje u obitelji, darovni ugovor može vam uštedjeti pravo malo bogatstvo.

Proširen krug oslobođenih od plaćanja

Dobra vijest je i ta da je se zakonskim izmjenama dopušta oslobađanje plaćanja upravne pristojbe i kada je riječ o darovanju po uspravnoj liniji. Zakonom je navedeno kako se “pravna pristojba ne plaća na stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem ugovora o darovanju ako je stjecatelj bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj koji je u tom odnosu sa darovateljem”.

S pradjeda na praunuka

Uspravna linija obitelji, pravnim rječnikom, linija je pradjed-djed-otac-sin-unuk-praunuk. Sve do 2018. godine, naime, darovnim ugovorom nije se moglo izbjeći plaćanje PPMV-a u slučaju da otac automobil poklanja sinu ili majka kćeri. Srećom, od 2018. godine upravna se pristojba ne mora plaćati ako pradjed poklanja automobil praunuku, ali i obratno.

Dostupan u knjižarama

Ugovor o darivanju motornog vozila možete kupiti u knjižarama i papirnicama, a sastoji se od tri primjerka. Jedan ostaje vama, drugi onom koje želite darovati vozilo, a treći je predviđen za ovjeru kod javnog bilježnika, što nije nužan korak.

Ne zaboravite prometnu i osobnu

Ugovor je sličan onom za prodaju automobila. Nije ga teško ispuniti, a u tom postupku trebat će vam podaci iz prometne dozvole i osobnih isprava poput registarskih oznaka, vrste i marke vozila, broja šasije te brojeva osobnih iskaznica darovatelja i daroprimatelja. Jednom kada ga ispunite, Ugovor o darivanju motornog vozila postaje dokaz o vlasništvu vozila, baš poput kupoprodajnog ugovora.

Zadnji korak u stanici za tehnički

Daljnja procedura promjene vlasništva odvija se u stanici za tehnički pregled, gdje potrebno donijeti i prometnu dozvolu, dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, dokaz o plaćenim propisanim obvezama i osobnu iskaznicu, odnosno putovnicu onoga kome je vozilo darovano. 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber