Darovni ugovor za automobil – što je i čemu točno služi

Želite li pokloniti automobil supružniku ili nekom drugom članu obitelji, a pritom izbjeći trošak upravne pristojbe, učinite to putem darovnog ugovora. Taj se namet do 2018. godine zvao Poseban porez na motorna vozila (PPMV), a plaćao se na nova, ali i rabljena vozila koja prodaju fizičke osobe.

Darovni-ugovor

Uštedite mjesečnu plaću

Upravna pristojba računa se temeljem vrijednosti vozila te prosječne emisije CO2, a obzirom na to da se obično poklanjaju starija vozila, iznos će zasigurno biti veći od tisuću kuna. Ako je riječ o novijem vozilu čija vrijednost premašuje 150 tisuća kuna, pristojba bi vam mogla progutati i čitavu mjesečnu plaću. U slučaju kada vozilo ostaje u obitelji, darovni ugovor može vam uštedjeti pravo malo bogatstvo.

Proširen krug oslobođenih od plaćanja

Dobra vijest je i ta da je se zakonskim izmjenama dopušta oslobađanje plaćanja upravne pristojbe i kada je riječ o darovanju po uspravnoj liniji. Zakonom je navedeno kako se “pravna pristojba ne plaća na stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem ugovora o darovanju ako je stjecatelj bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj koji je u tom odnosu sa darovateljem”.

S pradjeda na praunuka

Uspravna linija obitelji, pravnim rječnikom, linija je pradjed-djed-otac-sin-unuk-praunuk. Sve do 2018. godine, naime, darovnim ugovorom nije se moglo izbjeći plaćanje PPMV-a u slučaju da otac automobil poklanja sinu ili majka kćeri. Srećom, od 2018. godine upravna se pristojba ne mora plaćati ako pradjed poklanja automobil praunuku, ali i obratno.

Dostupan u knjižarama

Ugovor o darivanju motornog vozila možete kupiti u knjižarama i papirnicama, a sastoji se od tri primjerka. Jedan ostaje vama, drugi onom koje želite darovati vozilo, a treći je predviđen za ovjeru kod javnog bilježnika, što nije nužan korak.

Ne zaboravite prometnu i osobnu

Ugovor je sličan onom za prodaju automobila. Nije ga teško ispuniti, a u tom postupku trebat će vam podaci iz prometne dozvole i osobnih isprava poput registarskih oznaka, vrste i marke vozila, broja šasije te brojeva osobnih iskaznica darovatelja i daroprimatelja. Jednom kada ga ispunite, Ugovor o darivanju motornog vozila postaje dokaz o vlasništvu vozila, baš poput kupoprodajnog ugovora.

Zadnji korak u stanici za tehnički

Daljnja procedura promjene vlasništva odvija se u stanici za tehnički pregled, gdje potrebno donijeti i prometnu dozvolu, dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, dokaz o plaćenim propisanim obvezama i osobnu iskaznicu, odnosno putovnicu onoga kome je vozilo darovano. 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber