Darovni ugovor za automobil – što je i čemu točno služi

Želite li pokloniti svog limenog ljubimca supruzi ili nekom drugom članu obitelji, a pritom izbjeći trošak upravne pristojbe, učinite to putem darovnog ugovora. Taj se namet do ove godine zvao Poseban porez na motorna vozila (PPMV), a plaćao se na nova, ali i rabljena vozila koja prodaju fizičke osobe.

Darovni-ugovor

Uštedite mjesečnu plaću

Upravna pristojba računa se temeljem vrijednosti vozila te prosječne emisije CO2, a s obzirom na to da se obično poklanjaju starija vozila, iznos će zasigurno biti veći od tisuću kuna. Ako je riječ o novijem vozilu čija vrijednost premašuje 150 tisuća kuna, pristojba bi vam mogla progutati i čitavu mjesečnu plaću. U slučaju kada vozilo ostaje u obitelji, darovni ugovor može vam uštedjeti pravo malo bogatstvo.

Proširen krug oslobođenih od plaćanja

Dobra vijest je i ta da je se zakonskim izmjenama dopušta oslobađanje plaćanja upravne pristojbe i kada je riječ o darovanju po uspravnoj liniji. Zakonom je navedeno kako se “pravna pristojba ne plaća na stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem ugovora o darovanju ako je stjecatelj bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj koji je u tom odnosu sa darovateljem”.

S pradjeda na praunuka

Uspravna linija obitelji, pravnim rječnikom, linija je pradjed-djed-otac-sin-unuk-praunuk. Sve do ove godine, naime, darovnim ugovorom nije se moglo izbjeći plaćanje PPMV-a u slučaju da otac automobil poklanja sinu ili majka kćeri. Od ove godine, upravnu se pristojba ne mora plaćati ako pradjed poklanja automobil praunuku, ali i obratno.

Dostupan u knjižarama

Ugovor o darivanju motornog vozila možete kupiti u knjižarama, a sastoji se od tri primjerka. Jedan ostaje vama, drugi onom koje želite darovati vozilo, a treći je predviđen za ovjeru kod javnog bilježnika, što nije nužan korak.

Ne zaboravite prometnu i osobnu

Ugovor je sličan onom za prodaju automobila. Nije ga teško ispuniti, a u tom postupku trebat će vam podaci iz prometne dozvole i osobnih isprava poput registarskih oznaka, vrste i marke vozila, broja šasije te brojeva osobnih iskaznica darovatelja i daroprimatelja. Jednom kada ga ispunite, Ugovor o darivanju motornog vozila postaje dokaz o vlasništvu vozila, baš poput kupoprodajnog ugovora.

Zadnji korak u stanici za tehnički

Daljnja procedura promjene vlasništva odvija se u stanici za tehnički pregled, gdje potrebno donijeti i prometnu dozvolu, dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, dokaz o plaćenim propisanim obvezama i osobnu iskaznicu, odnosno putovnicu onoga kome je vozilo darovano.

 

Usporedite osiguranja, kupite online i uštedite. Kliknite! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber