Antivirus za smartphone: Čemu služi i treba li vam uopće

Android i iOS, operativni sustavi koji pogone mobitele, daleko su sigurniji od zloglasnih Windowsa pa prosječnom korisniku i nije potrebna antivirusna zaštita. Oba sustava u svojim početnim postavkama imaju visoku razinu sigurnosti koja uvelike onemogućuje aktivaciju “zlonamjernih” aplikacija.

Antivirus-za-smartphone

Potencijalno opasne situacije

U potencijalno opasne situacije možete se dovesti, što je apsurdno, samo ako jako dobro znate što radite.  Ako ste, dakle, napredni korisnik, a to znači da ste upoznati s rootanjem i jailbreakanjem uređaja. U oba slučaja riječ je o nimalo jednostavnom postupku kojim zaobilazite sigurnosne postavke koje, radi vaše vlastite sigurnosti, nameće proizvođač.

Hakiranje uređaja

Tako hakiran uređaj omogućit će vam skidanje aplikacija koje se ne nalaze na službenim stranicama proizvođača. Razlika je u tome što se svaka aplikacija koju skidate s Google Playa ili App Storea prethodno provjerava, pa se mogućnost da se zarazite mjeri u sitnim postocima.

Zov besplatnih igrica

Zašto neki vlasnici mobitela uopće hakiraju svoje uređaje? Zato što je to najčešće način da se besplatno domognu igrica i aplikacija ostalih namjena besplatno. Pri tome, iOS je toliko zatvoren sustav da je doista iznimno teško da na iPhone uređaju ‘zaradite’ virus ili bilo kakav drugi oblik malwarea, čak i kada je jailbreakan.

iOS sigurniji od Androida

Zbog velike sigurnosti te istovremeno manjeg tržišnog udjela, iOS je hakerima manje zanimljiv od Androida. Na Google Playu mnogo je veći broj aplikacija, a i običaj skidanja aplikacija s neslužbenih stranica mnogo je uobičajeniji u Android zajednici.

Punjenje-baterije
Pripazite gdje punite mobitel.

Pravila za veću sigurnost

Iako će vam antivirusni programi zatrebati samo u iznimnim situacijama, postoji nekoliko pravila koje biste trebali slijediti kako biste smanjili mogućnost da vam se mobitel zarazi.

1) Redovito instalirajte nadgradnje

Kad god vam mobitel predloži skidanje novije verzije operativnog sustava, prihvatite prijedlog. Gotovo u svakoj nadgradnji krpaju se određene sigurnosne rupe.

2) Ne koristite nepoznate USB izvore

Nemojte puniti bateriju mobitela preko USB kabla iz nepoznatog izvora. Čak i ako ste kod nekog poznatog, pripazite jer ne znate koliko brine o sigurnosti.

3) Ne otvarajte sumnjive mailove

Sumnjivi mailovi su oni mailovi koji vas traže podatke poput broja kreditne kartice ili vam predlažu da sa sumnjivih izvora skinete neku fantastičnu aplikaciju. Ako je predobro da bi bilo istina, onda nije istina.

4) Ne koristite piratske aplikacije

Preuzimajte aplikacije samo iz službenih izvora (Google Play, odnosno App Store) i ne padajte na blistave reklame o blagu skrivenom u dalekom kutku interneta. Rizik je previsok.

5) Izbjegavajte root/jailbreak

Apple i Google nisu bez razloga zakomplicirali postupak razbijanja, odnosno hakiranja mobitela. Eventualno ćete dobiti pristup određenim opcijama koje nisu dostupne smrtnicima, ali te opcije nisu baš tako nevjerojatne da su vrijedne rizika. U tom procesu gubite garanciju na smartphone, a moguće su i poteškoće s daljnjim korištenjem. To znači da ga nećete moći koristiti, osim ako ga ne uspijete vratiti u početno stanje.

 

Usporedi i odaberi najpovoljniju mobilnu tarifu! →

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
kompare.hr stranica zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možete pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber