5 velikih trikova za savršene snježne fotografije

Snježne fotografije posebne su i romantične, pogotovo zbog toga što je u zadnje vrijeme sve manje snijega. Snježna idila uživo u potpunosti opravdava svoj naziv, no ovjekovječena fotoaparatom, čak i onima više klase i cjenovnog ranga, neće uvijek biti vjerno prenesena.

Savršena snježna fotografija

Snijeg bi mogao biti plavkast, boje slabe, a lica neprepoznatljiva. Koliko god bio savršen kao motiv, snijeg je tehnički vrlo zahtijevan za fotografiranje. Srećom, iskusni fotografi imaju svoje male trikove koji mogu poslužiti i onima kojima fotografija nije glavni izvor prihoda te koji najčešće fotografiraju mobilnim uređajima.

Planirajte najbolji dio dana za fotografiranje

Fotografija je igra svjetla i sjene, a kada ste u prirodi, velika je razlika između fotografija snimljenih u zoru, podne i u sumrak. Izlazak, a pogotovo zalazak sunca, dat će vašim fotografijama posebnu dramatičnost i romantiku. Ako možete, fotografirajte u sumrak, a izbjegavajte podnevne sate zbog previše svjetla.

Povećajte ekspoziciju

Kada fotografirate snijeg po oblačnom vremenu, fotografije će biti tamne jer nema puno kontrasta između neba i snijega, a nijanse boja su slične i sve je blještavo. Stoga, pogledajte na postavkama svog fotoaparata kako namjestiti nadekspoziciju. Nadekspozicija koristi se upravo u situacijama kada je previše bjeline.

Pobrinite se da bijela i ostane takva

Da bijelo doista bude bijelo, a ne sivo ili plavo, poslužit će vam postavke za balans bijele boje (white balance). Imate li komadić bijelog papira, slikajte ga i podešavajte balans sve dok vam ne postane bijel i na fotografijama. Nemate li komad bijelog papira (ili nešto drugo što vam može poslužiti za balansiranje bijele boje) u postavkama potražite jednu od predefiniranih scena koja je najbliže snijegu.

Istaknite boje za jači kontrast

Kad se već priroda potrudila da vam namjesti bijeli snijeg i bijelo nebo, nadmudrite je nekim detaljem koji „vrišti” bojama. Hoće li to biti šareni šal, kišobran, pročelje kuće u nekoj živahnoj boji, svejedno je. Bitno je da „puca od boje”.

Namjestite brzinu zatvarača

Kada slikate snijeg kako pada, možete dobiti različite efekte ovisno o tomu kako ste namjestili brzinu zatvarača (shutter speed). Brzina zatvarača bitna je kod fotografiranja objekata u pokretu. Što je zatvarač dulje otvoren, to će više svjetlosti doći do senzora, a fotografije će biti svjetlije. Sporo zatvaranje zatvarača omogućit će kvalitetnije fotografije kod slabijeg osvjetljenja, uz napomenu da je potrebna kvalitetna stabilizacija slike.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber