5 velikih trikova za savršene snježne fotografije

Snježne fotografije posebne su i romantične, pogotovo zbog toga što je u zadnje vrijeme sve manje snijega. Snježna idila uživo u potpunosti opravdava svoj naziv, no ovjekovječena fotoaparatom, čak i onima više klase i cjenovnog ranga, neće uvijek biti vjerno prenesena.

Savršena snježna fotografija

Snijeg bi mogao biti plavkast, boje slabe, a lica neprepoznatljiva. Koliko god bio savršen kao motiv, snijeg je tehnički vrlo zahtijevan za fotografiranje. Srećom, iskusni fotografi imaju svoje male trikove koji mogu poslužiti i onima kojima fotografija nije glavni izvor prihoda te koji najčešće fotografiraju mobilnim uređajima.

Planirajte najbolji dio dana za fotografiranje

Fotografija je igra svjetla i sjene, a kada ste u prirodi, velika je razlika između fotografija snimljenih u zoru, podne i u sumrak. Izlazak, a pogotovo zalazak sunca, dat će vašim fotografijama posebnu dramatičnost i romantiku. Ako možete, fotografirajte u sumrak, a izbjegavajte podnevne sate zbog previše svjetla.

Povećajte ekspoziciju

Kada fotografirate snijeg po oblačnom vremenu, fotografije će biti tamne jer nema puno kontrasta između neba i snijega, a nijanse boja su slične i sve je blještavo. Stoga, pogledajte na postavkama svog fotoaparata kako namjestiti nadekspoziciju. Nadekspozicija koristi se upravo u situacijama kada je previše bjeline.

Pobrinite se da bijela i ostane takva

Da bijelo doista bude bijelo, a ne sivo ili plavo, poslužit će vam postavke za balans bijele boje (white balance). Imate li komadić bijelog papira, slikajte ga i podešavajte balans sve dok vam ne postane bijel i na fotografijama. Nemate li komad bijelog papira (ili nešto drugo što vam može poslužiti za balansiranje bijele boje) u postavkama potražite jednu od predefiniranih scena koja je najbliže snijegu.

Istaknite boje za jači kontrast

Kad se već priroda potrudila da vam namjesti bijeli snijeg i bijelo nebo, nadmudrite je nekim detaljem koji „vrišti” bojama. Hoće li to biti šareni šal, kišobran, pročelje kuće u nekoj živahnoj boji, svejedno je. Bitno je da „puca od boje”.

Namjestite brzinu zatvarača

Kada slikate snijeg kako pada, možete dobiti različite efekte ovisno o tomu kako ste namjestili brzinu zatvarača (shutter speed). Brzina zatvarača bitna je kod fotografiranja objekata u pokretu. Što je zatvarač dulje otvoren, to će više svjetlosti doći do senzora, a fotografije će biti svjetlije. Sporo zatvaranje zatvarača omogućit će kvalitetnije fotografije kod slabijeg osvjetljenja, uz napomenu da je potrebna kvalitetna stabilizacija slike.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Korištenjem Kompare usluge i popunjavanjem ovih podataka aktivno pristaješ da te kontaktiramo i ispunimo svoju svrhu - pomognemo ti pronaći i kupiti osiguranje baš po tvojoj mjeri. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka.

POVLAČENJE PRIVOLA
U slučaju da u bilo kojem trenutku promjeniš mišljenje i naša pomoć ti više ne bude potrebna, možeš povući dopuštenje za korištenje podataka slanjem maila na szop@kompare.hr ili popunjavanjem ovoga obrasca.

© 2012-2020 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber