5 savjeta za sigurniju vožnju po kiši

Vožnja po kiši nije jednostavna i zahtjeva od nas veću koncentraciju i oprez. Slično kao i kod vožnje po snijegu, važno je nježno okretanje upravljača, lagano pritiskanje kvačila, kočnice i gasa. 

Osim što biste se trebali zaustavljati i raditi pauze svakih 2 do 3 sata, evo još nekih savjeta kako po kišnom vremenu biti sigurniji za volanom.

1. Vozite sporije

Vjerojatno ovo već znate, no nije zgorega ponoviti. Kad pada kiša, najvažnije je usporiti! Do proklizavanja automobila dolazi zbog miješanja kiše s nečistoćama i uljem na cesti pri čemu se stvara opasan i ‘mastan’ površinski sloj. Čim usporite, veći dio površine gume je u kontaktu s cestom, što znači bolje prianjanje za površinu te manje šanse za proklizavanje.

2. Obavezno provjerite gume

Vožnja s istrošenim gumama znači i dulji zaustavni put. Prema HAK-ovom istraživanju, na mokroj se cesti automobil s lošijim gumama zaustavlja 10 do 17 metara kasnije od onog s kvalitetnima. Pisali smo o tome koje ljetne gume su najbolje, a uz odabir odgovarajućih bit ćete sigurniji za volanom te nećete predstavljati opasnost za druge sudionike u prometu. Također, tlak u gumama provjerite barem jednom mjesečno. Pravilno napumpane gume bolje prianjanju za podlogu.

3. Pazite na razmak

Držite dovoljan razmak od vozila koje se kreće ispred vas kako biste pravovremeno mogli reagirati i po potrebi se zaustaviti. Prilikom vožnje po kiši preporuča se držati trostruko veći razmak. Budite oprezni i kod pretjecanja jer je po oblačnom i kišnom vremenu vidljivost slabija.

4. Upalite svjetla

Kiša smanjuje vidljivost pa svakako vozite s upaljenim svjetlima. Stručnjaci preporučuju da naviku paljenja dnevnih svjetala zadržimo tijekom cijele godine. Glavni je razlog što ćete bolje vidjeti cestu, a vozačima oko sebe bit ćete uočljiviji, posebice vozite li sivi ili srebrni automobil. Svjetla za maglu uključite kad vidljivost padne ispod 50 metara.

5. Zaboravite na naglo kočenje

Najgora stvar koju možete napraviti vozeći po kiši je naglo kočiti. Možda vam je to prirodna reakcija ali pokušajte kad god je moguće, kočiti motorom prebacujući u niži stupanj prijenosa. Volan nikada ne okrećite naglo, a budite nježni i na gasu. Ako ste prošli kroz vodu koja je dosegla do diskova, lagano pritišćite papučicu kočnice kako biste ih osušili.

 

Ugovori auto osiguranje odmah – online! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber