5 najboljih načina za dodatnu zaštitu web kamere

Ako smo paranoični, ne znači da nas ne prate – aforizam je koji u vrijeme nezaustavljivog napretka tehnologije sve više dobiva na značaju. Posebno neugodno može biti praćenje putem web kamere, koje zadire direktno u privatnost.

Zastita-web-kamere

Gdje god (o)kreneš, kamera

Kamere se danas nalaze na svakom mobitelu, tabletu, laptopu i kućnom računalu. Zahvaljujući sve boljoj rezoluciji i internetskim brzinama često su nam zamjena za susret uživo, bez obzira na to je li riječ o prijateljskom čavrljanju ili važnom poslovnom sastanku. Što je upotreba kamere češća, to je veća opasnost od “curenja” bitnih informacija. Srećom, postoje načini da dodatno zaštitimo web kameru od zlonamjernih osoba, profesionalnih hakera i radoznalih amatera koji u svojoj zaigranosti naprosto zaborave na granice pristojnosti i privatnosti.

Isključite kameru

Najefikasniji, najbezbolniji, najjednostavniji i najbrži način da se zaštitite vrlo je jednostavan – isključite kameru kad je ne koristite ili je prelijepite neprozirnom trakom. Isključiti je možete ako je riječ o vanjskoj kameri, a prelijepiti možete baš svaku. Osim toga, na internetu se za sitne novce mogu pronaći i plastične naljepnice s kojom prekrivanje web kamere možete izvesti nešto elegantnije.

Redovito koristite antivirus

Ako netko želi preuzeti kontrolu nad vašom kamerom, učinit će to uz pomoć malwarea, programa zločestih namjera. Malwareom se možete zaraziti na razne načine, a najčešće tako da kliknete na nešto na što niste smjeli kliknuti. Srećom, postoje besplatni, a kvalitetni antivirusni programi koji omogućuju skeniranje u realnom vremenu. Iako pomalo usporavaju rad računala, zaštita koju pružaju vrijedna je čekanja. Treba napomenuti i da antivirusni programi moraju biti dio svake konfiguracije, ne samo radi zaštite kamere, već i svega ostalog što se nalazi na kompjuteru.

Oprezno s dijeljenjem pristupa 

Kada skinemo neku aplikaciju, obično poklikamo svaki “yes” koji nam ponudi, a taj “yes” najčešće sadrži i pristup kameri. Umjesto brzinskog natjecanja u klikanju, idite polako i razmislite što ustvari trebate dopustiti, a što ne. Pristup kameri, ako je baš nužan, uz malo truda možete dopustiti i kasnije. Sama aplikacija će to zatražiti od vas kada bude potrebno.

Ne klikajte na sumnjive mailove

Iako bi vam dva milijuna dolara poduzetnika iz Zimbabvea koji traži poreznu oazu zasigurno promijenilo život makar u idućih godinu dana, vjerujte, ako takav i postoji, našao je bolji način za pranje novca od slanja silnih milijuna nepoznatim osobama preko maila. Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda vjerojatno nije istinito. Sjetite se ovog pravila prije nego što kliknete.

Pažljivo i s linkovima 

Čak ako vam dolaze i od najboljeg prijatelja, skraćene linkove koji vam stignu putem društvenih mreža, u poruci ili u statusu, nemojte klikati. Moguće je da su zaraženi, a da to frendovi ne znaju i da će vam se upravo s takvom porukom javiti koji sat kasnije. Da ne biste poslije žalili, odmah pitajte o čemu se radi i kamo link točno vodi.

 

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! →

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber