3G, 4G, H, EDGE: O čemu se tu ustvari radi

Ako vam se ikada dogodilo da čekate čitavu vječnost da vam se na mobitelu otvori najobičnija internetska stranica, unatoč odličnom signalu, sva je prilika da ste zapeli na 2G podatkovnom signalu. Nadamo da se u takvim situacijama, koje se nažalost događaju češće nego bismo željeli, uspijevate zadržati hladnu glavu i mobitel u rukama.

Nije mobitel baš uvijek kriv

Ne treba ga odmah razbijati o najbliži zid. Sporost internetske veze ne ovisi o mogućim softverskim greškama. Ako ste zapeli na 2G signalu, to ustvari znači da vaš teleoperater u tom području još uvijek nije nadogradio sustav, pa je brzina prijenosa podataka neadekvatna za današnje potrebe.

 

Više ljudi, bolja mreža

Teleoperatori najviše ulažu tamo gdje imaju najviše potencijalnih korisnika. Zato je loša veza najčešća u područjima s rijetko naseljenim stanovništvom.

Podatak o tomu koju tehnologiju prijenosa podataka trenutno koristite nalazi se odmah pored pokazivača jačine signala. Na većini mobitela to je desni gornji vrh, a sama oznaka je alfanumerička.

 

E kao „e nećeš surfati”

Ako često surfate mobitelom, zasigurno ste već naučili da, čim na tom mjestu ugledate slovo “E”, uređaj spremite u džep i posvetite se realnom svijetu.

Slovo “E”, naime, skraćenica je od EDGE protokola. Nešto je brži od „čistog” 2G koji je dovoljan tek za slanje SMS-ova i aplikacija poput WhatsAppa. Na EDGE-u možete dobiti maksimalnu brzinu od 236 Kbps. To je nedovoljno čak i za otvaranje najosnovnijih internetskih stranica.

 

3G kao „gle, mogu otvoriti stranicu”

S 3G signalom koji omogućava maksimalnih 384 Kbps surfat ćemo bez većih problema. No, ta brzina još uvijek je nedovoljna za konzumaciju multimedijskih sadržaja. Ako se, primjerice, vozite u autobusu ili vlaku i na streaming servisu gledate finalnu epizodu svoje omiljene serije, odmorite ako vam signal „padne” na 3G.

 

H kao „hajdemo pogledati film”

Ljubiteljima multimedijskih sadržaja slovo H (HSPA) svakako je uvijek u lijepom pamćenju. Omogućava brzine do čak 14,4 Mbps, što je daleko veća propusnost od 3G-a. Uz takve brzine streamanje filmova i serija nije problem.

 

H+ kao „hajdemo pogledati još više filmova”

Još naprednija verzija je H+, a u svojoj posljednjoj inačici omogućuje maksimalnu brzinu downloada od 168 Mbps i uploada od 22 Mbps. To je ujedno i najviše što možete dobiti od 3G signala, i za sada je prilično dovoljno.

 

4G kao „gle me kak’ jurim”

Četvrta generacija podatkovnog signala relativno je mlada, a od prethodne je brža desetak puta. Još uvijek se razvija, a procjenjuje se da će moći podnijeti čak i brzine od 1 Gbps. Ako imate noviji mobitel i živite u gradu, sva je prilika da konstantno uživate u 4G signalu.

 

Klikni i pronađi najbolji paket interneta za sebe! →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38