Digitalni pomoćnici – vrijeme je za Alexu, Siri, Cortanu i Google asistenta

U vrijeme fiksnih telefona bilo je nezamislivo istovremeno šetati i pričati na telefon. Danas je sve manje nezamislivo razgovarati s mobitelom i računalom, ali i s televizorom i ostalim kućanskim aparatima.

digitalni pomoćnik

Četiri velika igrača

Tehnološki iskorak u komunikaciji sa strojevima moguć je prvenstveno zahvaljujući digitalnim pomoćnicima, među kojima se ističu četiri velika igrača. Riječ je o Amazonu, Microsoftu, Appleu i Googleu, odnosno Alexi, Cortani, Siri i Google asistentu, koji jedini nema ljudsko ime.

 

Još ne govore hrvatski

Od digitalnih pomoćnika, barem u ovoj fazi razvoja, ne treba očekivati da zamijene sve ono što može napraviti mobitel ili računalo. Ipak, jednom kada istražite sve njihove mogućnosti i kada se naviknete na njih, postaju sasvim zgodno pomagalo. Naravno, to vrijedi samo ako znate engleski jezik jer će proći još dosta vremena prije nego što nauče hrvatski jezik.

 

Diktirajte Googleu

S druge strane, Googleovo prepoznavanje hrvatskog jezika prilikom diktiranja preko gboarda (Googleova tipkovnica), prilično je napredno. Ako vozite i želite nekome poslati kraću poruku, velika je šansa da ćete to učiniti bez pogreške. Nevezano za ova tehnološka pomagala, zgodno je napomenuti da tu opciju imate i na vašem iOS telefonu koji će vašu diktiranu poruku napisati izrazito precizno i s dijakritikama.

 

Stara Siri zna sve odgovore

Ako ste korisnik Apple uređaja, sva je prilika da ste već upoznali Siri. Ona je najstarija digitalna pomoćnica, a Apple ju je predstavio još 2011. godine. I tada i danas služila je da odgovara na pitanja, daje preporuke, ali i prenosi vaše naredbe raznim internetskim servisima.

 

Opametili se i zvučnici

Siri je dio iOS-a, watchOS-a, tvOS-a, ali i HomePoda, Appleove inačice pametnog zvučnika. Pametni zvučnici, osim što mogu svirati, služe upravo kao digitalni pomoćnici u onim slučajevima kada nemate/ne koristite mobitel ili računalo.

 

Mlada Cortana, Microsoftova djeva

Microsoftova digitalna pomoćnica, Cortana, od Siri je mlađa tri godine, a ubačena je i u Edge, Microsoftovu hvaljenu internetsku tražilicu. Bez obzira što je Microsoft phone izgubio bitku s Googleovim Androidom i Appleovim iOS-om, Cortanu svakako nije za odbaciti upravo zbog toga što su Windowsi i dalje najčešći operativni sustav na stolnim i prijenosnim računalima.

 

Alexa živi u pametnim kućnim uređajima

Amazon se u igru s digitalnim pomoćnicima ubacio također putem pametnih zvučnika (Echo linija), ali Fire tableta i TV-a. Lista pametnih kućnih uređaja kompatibilnih s Alexom iz dana u dan sve je veća.

 

Široko je polje Googleovu asistentu

Kao neprikosnoveni vladar operativnih sustava mobilnih uređaja, jasno je da Google ima velik potencijal i na tržištu digitalnih pomoćnika. Dodatna, velika prednost je njegova moćna tražilica, što se vidi i u raznim usporednim testovima gdje Googleov asistent redovito odnosi pobjede. Također, Google ima čitav niz vlastitih ili kupljenih aplikacija, spomenimo tek Google Maps ili YouTube, u koje će, ako već nije, biti implementiran Asistent.

 

Usporedite i odaberite najpovoljniji telekom paket! →

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber