7 savjeta za sigurniju vožnju po kiši

Svi znamo da vožnja po kiši nije jednostavna te od nas zahtijeva veću koncentraciju i oprez. Slično kao kod vožnje po snijegu, važno je nježno okretanje upravljača, lagano pritiskanje kvačila, kočnice i gasa.

Kako biste po kišnom vremenu bili sigurniji za volanom, trebali biste se zaustavljati i raditi pauze svaka 2 do 3 sata. Uz to, u nastavku vam donosimo još 7 savjeta za sigurniju vožnju po kiši.

Vožnja po kiši

1. Vozite sporije

Ovo već sigurno znate, no nije loše ponoviti. Kada pada kiša, najvažnije je usporiti. Do proklizavanja automobila dolazi zbog miješanja kiše s nečistoćama i uljem na cesti pri čemu se stvara opasan i ‘mastan’ površinski sloj. Čim usporite, veći je dio površine gume u kontaktu s cestom, što znači bolje prianjanje za površinu, tj. manje su šanse za proklizavanje.

2. Obavezno provjerite gume

Vožnja po kiši i s istrošenim gumama znači i dulji zaustavni put. Prema HAK-ovom istraživanju, na mokroj se cesti automobil s lošijim gumama zaustavlja 10 do 17 metara kasnije od onog s kvalitetnima. Uz odabir odgovarajućih guma bit ćete sigurniji za volanom te nećete predstavljati opasnost za druge sudionike u prometu. Također, jedanput mjesečno je pametno provjeriti tlak u gumama. Pravilno napumpane gume bolje prianjaju za podlogu.

3. Provjerite vjetrobransko staklo

Masno vjetrobransko staklo dodatno može otežati vidljivost u kišnim uvjetima. Prije polaska svakako provjerite je li čisto, provjerite rade li brisači ispravno te po potrebi zamijenite metlice.

4. Pazite na razmak

Držite dovoljan razmak od vozila koje se kreće ispred vas kako biste pravovremeno mogli reagirati i po potrebi se zaustaviti. Prilikom vožnje po kiši preporuča se držati trostruko veći razmak jer vam kočenje može oduzeti dvostruko više vremena nego inače. Budući da je po oblačnom i kišnom vremenu vidljivost slabija, budite oprezni i kod pretjecanja.

5. Upalite svjetla

Kiša smanjuje vidljivost i danju pa svakako uvijek vozite s upaljenim svjetlima. Stručnjaci preporučuju da naviku paljenja dnevnih svjetala zadržimo tijekom cijele godine. Tako ćete i bolje vidjeti cestu te ćete vozačima oko sebe biti uočljiviji, posebice ako vozite sivi ili srebrni automobil. Kada vidljivost padne ispod 50 metara, nemojte zaboraviti uključiti svjetla za maglu.

6. Zaboravite na naglo kočenje

Vožnja po kiši i naglo kočenje nikako ne smiju ići skupa. To je najgora stvar koju možete napraviti dok vozite po kiši. Možda vam je to prirodna reakcija, ali pokušajte, kad god je moguće, kočiti motorom prebacujući u niži stupanj prijenosa. Volan nikada ne okrećite naglo i budite nježni i na gasu. Ako ste prošli kroz vodu koja je dosegla diskove, lagano pritišćite papučicu kočnice kako biste ih osušili.

7. Pripazite na duboke lokve

Vožnja kroz duboke lokve vode može uzrokovati “aquaplanning” pa ih svakako, ako možete, izbjegavajte. Aquaplanning je opasna pojava vodenog sloja ispod gazne površine gume kada kotač gubi kontakt s asfaltnom podlogom i vozilo počinje nekontrolirano proklizavati, nakon čega vozač potpuno gubi kontrolu nad automobilom. U tom se trenutku čini kao da se gume “skijaju” na vodi. Ako velike lokve nikako ne možete zaobići, vozite puno sporije.

Trebate najbolje auto osiguranje?

Ako vam se bliži istek registracije vozila i treba vam nova polica za auto osiguranje, slobodno se obratite našim Kompareovcima koji će za vas usporediti ponude više osiguravajućih kuća i pronaći najbolju opciju za vašeg limenog ljubimca.

Za sva pitanja dostupni smo radnim danom od 8 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati na kontakt broj 01 555 0666. Uštedite svoje vrijeme i dopustite da kompare.hr odradi teži dio posla za vas.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber