VIDEO: Kako nastaju prometne gužve

prometne guzve

Svako veće mjesto u Hrvatskoj ima barem jednu lokaciju na kojoj je gotovo uvijek zastoj ili gužva. Jesu li krive same prometnice, loši vozači ili nešto treće?

Ako svi voze prema pravilima, ako nema prometnih nesreća, kretanje cestom bi moglo biti usporeno, ali ne bi trebao nastati prometni čep, pomislili biste. I bili biste u krivu. Dovoljno je da samo jedan vozač uspori i poremeti cijeli promet.

 

Fantomski prometni zastoji

Znanstvenici u Japanu odlučili su konačno odgovoriti na pitanje: ‘Zašto nastaju prometne gužve?‘ Koristili su napredne matematičke analize i simulacije prometa kako bi pokazali gdje i kako nastaju gužve.

Zaključili su kako je sve što je potrebno da nastane problem u normalnom odvijanju prometa – jedan automobil koji je neznatno usporio. Automatski vozači iza njega, zbog manje međusobne udaljenosti krenu jedan za drugim usporavati i vrlo brzo nastaje – kolona.

Sve one naizgled male stvari kao što su ‘štucanja’ motora, lošiji asfalt ili jednostavno gledanje uokolo, tjeraju nas da smanjujemo brzinu, a upravo te sitne oscilacije stvaraju gužve i prometne čepove. 

 

Njihov savjet je:

Držite se ograničenja brzine i ako baš ne morate, ne usporavajte. Ne mijenjajte trake bespotrebno i vozite ravnomjernom brzinom. U teoriji bi možda i bilo izvedivo no u praksi je to, složit ćete se, malo teže.

Ipak, portal Mentalfloss.com napravio je video kako bi to izgledalo u idealnom slučaju:

Zanimljivo, spomenuto japansko istraživanje zaključilo je i da gužve češće nastaju kad je promet rjeđi, upravo jer je veći prostor za spomenute oscilacije.

Kad je promet gušći, možda vožnja i je sporija, ali se vozi bez naglih kočenja, ubrzanja ili mijenjanja traka. Imajte to na umu idući puta kad se, sporo ali sigurno dovezete do posla.

 

Kliknite i usporedite cijene auto osiguranja →

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja Podaci i upute za plaćanje Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Politika obrade osobnih podataka Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38