Uf, ta legalizacija!

Krenuli ste u postupak legalizacije i ne znate gdje početi? Koji papiri, rokovi,  kod kojeg tijela i kako je to točno vaša zgrada nezakonita?

Zašto biste zapravo trebali legalizirati, odnosno ozakoniti svoju nekretninu, jednostavno „imati čiste papire“? Legalizacija je potrebna zbog brisanja zabilježbe u zemljišnoknjižnom izvatku u kojem stoji napomena da za građevinu nije priložena građevna i uporabna dozvola. Ukoliko zgrada nije legalizirana tom nekretninom neće se moći raspolagati. Točnije, ne može se provesti etažiranje, podjela imovine, rekonstrukcija i nadogradnja, neće se moći naslijediti zgrada. Također, ukoliko planirate prodati nekretninu, kupcu neće biti odobren kredit za nekretninu koja nije legalizirana.

Nabolje je početi od zakona. Zakon kaže da je nezakonito izgrađena zgrada, a to uključuje i rekonstruirani dio postojeće zgrade, ona zgrada izgrađena bez ili protiv akta kojim se odobrava građenje (npr. nema građevinske dozvole) do 21. lipnja 2011. godine, na kojoj su izvedeni najmanje grubi konstruktivni građevinski radovi (temelji sa zidovima, odnosno stupovima s gredama i stropom ili krovnom konstrukcijom) sa ili bez krova, najmanje jedne etaže.
Primjerice, vlasnik ste zgrade – nekretnine čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m². Uz zahtjev za legalizaciju podnosite :
–    tri primjerka geodetskog snimka, odnosno kopije katastarskog plana ako je nezakonito izgrađena zgrada evidentirana na katastarskom planu,
– tri primjerka snimke izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade koju je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva (dalje: snimka izvedenog stanja).

Snimka izvedenog stanja sadrži:
1. Podatke o podnositelju zahtjeva i ovlaštenom arhitektu, odnosno inženjeru građevinarstva:
– ime, prezime i adresa, odnosno naziv i sjedište podnositelja zahtjeva, te osobni identifikacijski broj,
– tvrtka/ured, ime i prezime ovlaštenog arhitekta, odnosno ovlaštenog inženjera građevinarstva te njegov pečat,
2. Opće podatke o lokaciji zgrade:
– ulica i kućni broj (ako je određen),
– broj katastarske čestice i ime katastarske općine,
3. Iskaz površina i obračunske veličine zgrade:
– građevinska (bruto) površina,
– broj etaža i visina zgrade (u metrima),
– obračunske veličine zgrade prema posebnim propisima kojima se uređuje obračun komunalnog doprinosa i vodnog doprinosa,
4. Nacrte (tlocrti, presjeci i pročelja) u primjerenom mjerilu,
5. Foto dokumentaciju (najmanje četiri fotografije u boji ili crno bijele koje prikazuju sva pročelja zgrade),
6. Opis stupnja završenosti zgrade,
7. Podatke za obračun naknade za zadržavanje zgrade u prostoru.

Dokumentacija je opsežna, ali ne očajavajte.  Ako ste vlasnik nezakonito izgrađene pomoćne zgrade u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m² zahtjev za legalizaciju podnosite samo  tri primjerka kopije katastarskog plana i akt na temelju kojega je osnovna zgrada izgrađena ili drugi dokaz da je osnovna zgrada zakonito izgrađena.

Kako se utvrđuje postojanje zgrade-objekta do 21. lipnja 2011. godine? Jednostavno, tako da je od strane Državne geodetske uprave napravljena ortofoto karta (snimka iz zraka), a snimanje je započelo 21. lipnja 2011. godine. Na toj karti ili drugoj karti izrađenoj na temelju snimanja od 21.6.2011., Vaša nekretnina biti će vidljiva ukoliko je izgrađena u ovom zakonskom roku.   Takac – makac.

Što dalje? Treba vam rješenje o izvedenom stanju – akt kojim se legalizira vaša nekrentina. Morate podnijeti zahtjev nadležnom upravnom tijelu (npr. u Opatiji to je Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Odsjek za prostorno uređenje i graditeljstvo, Ispostava Opatja, M. Tita 4, Opatija). Zahtjev se podnosi najkasnije do 30. lipnja 2013. i nakon proteka toga roka ne može se više podnijeti.

Dolazimo do dijela gdje je svatko danas tanak. Novac! Postoje razne kategorije zgrada. Razvrstane su po kvadraturi, namjeni, lokaciji.  Uputite se ovlaštenom uredu arhitekata, geodeta ili inžinjera građevine i savjetujte oko izrade dokumentacije koju je potrebno predati uz zahtjev. Upravo tu dolazimo do novca, nije uvijek sve moguće napraviti sam.  Potražite stručnjake, pametno potrošite novac i brže ćete doći do cilja, a to je legalizirana nekretnina.
Što ako do 30. lipnja 2013. godine ne podnesete zahtjev za legalizaciju nadležnom uredu? Za očekivati je novčane kazne koje će nadležna tijela propisivati za takve objekte, a kako bi se isti na kraju ipak ozakonili. Također, za očekivati je da će te novčane kazne biti znatno više od sadašnje cijene za legalizaciju konkretnog objekta.  U suprotnom rušenje istih objekata. Nažalost, za očekivati je da će biti isplativije srušiti takav objekt zbog izdašnosti novčane kazne.
Sve u svemu, dobro razmislite hoćete li već sutra posjetiti ovlašteni ured stručnjaka koji će vas savjetovati o eventualnoj  izradi dokumentacije za legalizaciju objekta ili ste spremni rušiti.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber