fbpx

Sve što trebate znati o kreditnom izvješću

Primjetili ste da prije svakog podizanja kredita banci dajete suglasnost za uvid u kreditno izvješće. No, jeste li se ikada zapitali koje podatke sadrži kreditno izvješće ili, jeste li ga ikada vidjeli? Što je uopće kreditno izvješće?

kompare.hr donosi vam pregled svih informacija o kreditnom izvješću i odgovore na pitanja kako ga dobiti, koje podatke sadrži i slična pitanja.

Pojam kreditnog izvješća

Za početak, razjasnimo što je to kreditno izvješće. Kreditno izvješće predstavlja pregled podataka o kreditnim zaduženjima klijenta. Pojednostavljeno, kreditno izvješće je dokument u kojemu su navedene sve  informacije o vašim novčanim obvezama i urednosti njihova podmirivanja.

Tko izdaje kreditno izvješće?

Kreditno izvješće izdaje Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK). HROK d.o.o. je tvrtka koju je osnovalo 20 banaka u Republici Hrvatskoj. Zadaća HROK-a je prikupljanje, obrada i distribuiranje informacija o svim kreditnim obvezama klijenata i njihovog podmirivanja.

Vrste kreditnog izvješća

Kreditno izvješće može se podnijeti

  • na osobni zahtjev  potrošača ili
  • na zahtjev korisnika Registra.

Kreditno izvješće na osobni zahtjev može podnijeti svaki potrošač kad god želi, neograničen broj puta i to bez navođenja razloga. Može se zatražiti u prostoriji HROK-ovog ureda za klijente ili u poslovnici bilo koje banke korisnice HROK-a. Ukoliko podižete svoje kreditno izvješće osobno u prostoriji HROK-a to će vas stajati 100 kn, a ukoliko ga naručite putem banke korisnice HROK-a cijene ovise o načinu na koji vam se isto šalje. Tako primjerice, slanje izvješća elektroničkom poštom stoji 40 kn, klasičnom poštom 50 kn, a preporučenom poštom 70 kn.

Kreditno izvješće na zahtjev korisnika Registra izdaje se najčešće za potrebe banaka koje su ujedno osnivačice HROK-a. Korisnici HROK-a mogu zatražiti kreditno izvješće samo u tri slučaja, a to su:

  1. ukoliko je klijent podnio zahtjev za odobrenje nove novčane obveze
  2. ukoliko klijent želi izmjenu ili dopunu postojeće obveze
  3. ukoliko korisnik (u ovom slučaju banka) ima zakonsku obvezu utvrditi stupanj zaduženosti ili rizičnosti klijenta, te za procjenu njegove kreditne sposobnosti.

U svim navedenim slučajevima, korisnik je dužan od klijenta pribaviti potpisanu Izjavu o suglasnosti potrebnu za izradu kreditnog izvješća.  Bez Izjave o suglasnosti, korisniku se ne može izraditi kreditno izvješće.

Koje podatke sadrži  kreditno izvješće?

Kreditno izvješće na osobni zahtjev potrošača sadrži

  • identifikacijske podatke (ime i prezime, OIB/JMBG, adresu, kontakt podatke),
  • podatke o kreditnim i drugim  novčanim obvezama (vrsta obveze, dužnički status, naziv kreditora, ugovoreni iznos/limit, iznos obveznog plaćanja i učestalost itd.)
  • podatke o instrumentu osiguranja (ako su dostupni): vrsta instrumenta osiguranja
  • podatke o zahtjevima za kreditnim izvješćem potrošača na zahtjev financijskih institucija i na osobni zahtjev potrošača: datum zahtjeva, namjena, iznos, naziv kreditora
  • podatke o zaposlenju (ako su dostupni): naziv poslodavca, OIB/MB poslodavca itd.

Za razliku od izvješća na zahtjev potrošača, izvješće na zahtjev korisnika ne sadrži nazive vjerovnika novčanih obveza niti nazive korisnika kojima se klijent obraćao za odobrenje kredita.

ČESTA PITANJA I ODGOVORI:

Donosimo vam odgovore na najčešća pitanja vezana uz kreditno izvješće. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam pišite na pisma@kompare.hr.hr pa ćemo pronaći odgovore na sva vaša pitanja.

Jesu li podaci u Registru ispravni i tko jamči točnost istih?

Korisnici Registra su zaduženi za ažuriranje podataka u Registru i oni jamče za ispravnost svih informacija. Podaci u Registru ažuriraju se jednom mjesečno.

Mogu li zatražiti kreditno izvješće za drugu osobu?

Kreditno izvješće u ime druge osobe može zatražiti njegov opunomoćenik, odvjetnik, zakonski zastupnik ili staratelj (za maloljetne osobe i osobe koje su lišene poslovne sposobnosti) ili zakonski nasljednik za osobu koja je preminula.

Mogu li zatražiti kreditno izvješće putem e-maila?

Kreditno izvješće nije moguće zatražiti putem maila. Prije izdavanja kreditnog izvješća potrebno je potpisati Izjavu o suglasnosti.

Imam li pravo odbiti potpisati Izjavu o suglasnosti?

Imate pravo ne potpisati Izjavu o suglasnosti za izradu kreditnog izvješća.

Sadrži li kreditno izvješće informacije o prekoračenjima po tekućim i transakcijskim računima?

Informacija o prekoračenju po tekućem ili transakcijskom računu su vidljivi u Registru. Stanje i prometi po tekućem ili transakcijskom računu nije vidljivo.

Jamac sam prijatelju. Hoće li njegov kredit biti prikazan u mom kreditnom izvješću?

Jamstvo predstavlja instrument osiguranja te se kao takvo nalazi u kreditnom izvješću.

Imam li pravo uskratiti prikaz određenih podataka u Registru?

Svaki potrošač može zabraniti da se određeni podaci nalaze u Registru. Nakon zabrane podataka, kreditno izvješće će sadržavati obavijest o provedenoj zabrani. Zahtjev za zabranom se upućuje pismenim putem. Zabrana se može i opozvati.

Većina hrvatskih banaka su korisnice Registra. Budući da sve imaju uvid u moje kreditno izvješće, je li moguće da mi jedna banka odbije zahtjev za kreditom, a druga odobri?

Svaka banka ima vlastitu politiku i kriterije procjene rizika. Uvažavajući navedeno može se dogoditi da temeljem istog kreditnog izvješća odluke banaka budu različite.

Koliko dugo se u kreditnom izvješću vidi kredit koji je otplaćen?

Podaci o novčanim obvezama prikazuju se tijekom cijelog razdoblja otplate. Nakon što se novčana obveza podmiri, podaci o njoj su sadržani u Registru sljedeće četiri godine nakon čega se trajno brišu.

Usporedite ponude i cijene kredita uz pomoć kompare.hr kalkulatora.

 

Usporedi usluge, ugovori online i uštedi. Klikni!