Moraš znati sve o kasko franšizi – ovo su konkretni primjeri iz prakse!

stranice za usporedbu ponuda

Što je kasko franšiza?

Kasko franšiza je udio u šteti koji ti plaćaš u cijelosti ako je ukupni iznos štete manji od ugovorenog iznosa tvog udjela, a ako je ukupni iznos štete veći od tvog udjela, prvo se šteta naplaćuje tvojim udjelom, a ostatak pokriva osiguranje.


UKUPNI IZNOS ŠTETE DIJELI SE NA:

A. FRANŠIZU = UDIO U ŠTETI KOJI TI PLAĆAŠ IZ SVOG DŽEPA

B. OSTATAK IZNOSA ŠTETE KOJE POKRIVA OSIGURANJE


Iznos franšize (ono što vi plaćate) može se naznačiti u postotku (%) ili u apsolutnoj vrijednosti. Veličina je unaprijed je dogovorena i naznačena u polici, zato je iznimno važno biti upućen u sva “sitna slova” i pravilno tumačiti uvjete koji vrijede u trenutku kupovine.

Katja Barić, ovlaštena zastupnica u osiguranju
Tel: +38515544792 EMAIL: katja@kompare.hr

Primjer kada je kasko franšiza naznačena u apsolutnoj vrijednosti

Kada je kasko franšiza naznačena u fiksnom iznosu u kunama, osiguranje pokriva štetu minus taj iznos franšize: Na primjer, u polici se upisuje franšiza u iznosu od 3.000 kn. Iznos troškova štete je 10.000 kn. Kasko pokriva samo 7.000 kn, a preostali iznos morat ćete sami nadoknaditi.

Što ako je u ovom slučaju iznos štete manji od 3.000kn?

Osiguranje ti u ovom slučaju ne bi isplatilo ništa, jer će se nadoknaditi iz tvog udjela u naknadi štete (franšize).

Što ako je u ovom slučaju ugovaranja iznos štete 5.000kn?

Ako je šteta 5.000 kuna, ti plaćaš dogovoreni iznos franšize 3.000 kuna, a osiguranje samo 2.000 kuna. Dakle, prvo se uzima u obzir iznos franšize, zatim ostatak pokriva osiguranje.

U slučaju kada je iznos franšize velik, a iznos štete malen, vi ste u odnosu na osiguravajuću kuću u nepovoljnijoj poziciji. Važno je ugovoriti onu policu koja odgovara vašim potrebama i recimo to tako – vašem stilu vožnje 🙂

Katja Barić, ovlaštena zastupnica u osiguranju
Tel: +3851554 4792 email: katja@kompare.hr

Primjer kada je kasko franšiza naznačena u postotku

Ugovorili ste osiguranje u iznosu od 15% od iznosa štete. Obnova automobila zahtijevat će 50.000 kuna. Od osiguranja ćete dobiti 42,5 tisuće kuna, a preostalih 7.500kn platit ćete sami.  

Što ako je u ovom slučaju ugovaranja iznos štete manji ili jednak 7.500kn?

Ako je iznos štete manji od 7.500kn, osiguranje ti ne bi isplatilo ništa, jer će se troškovi povući iz tvog udjela u naknadi štete (franšize).

U slučaju da je šteta 7.500 kuna, 15% od štete je 1125 kuna i to je vaše učešće, a ostatak do 7.500 kuna plaća osiguravajuća kuća.

Što ako je u ovom slučaju ugovaranja iznos štete 25.000kn?

Ti plaćaš 3.750 kuna (15% od visine štete), a osiguravajuća kuća ostatak do 25.000 kuna.

Kasko bez franšize ide samo kod prve prijavljene štete!

Ako imaš kasko bez franšize, prvu štetu plaća osiguranje 100%, a za svaku drugu štetu ide obvezna franšiza naznačena ugovorom.

Što je dobrovoljna franšiza?

Dobrovoljna franšiza je iznos sudjelovanja u samo jednoj šteti (prvoj prijavljenoj šteti) koju možete odabrati prilikom ugovaranja auto kasko police. U svakoj sljedećoj šteti ide obvezna franšiza, a svaka osiguravajuća kuća ima drugačije načina na koji određuje obveznu frašizu. Izuzetak su AS i Croatia osiguranje: kod njih je dobrovoljna franšiza jednaka obveznoj, tj isto je učešće u svim prijavljenim štetama. 

Dakle, dobrovoljna franšiza vrijedi samo za jednu štetu, a obvezna franšiza je uvijek dio ugovora i uvijek se primjenjuje, ne postoje izuzeci! 

Mogu prijaviti više šteta

Obvezna i dobrovoljna franšiza ne ugovaraju se u svim štetama. Ako se na primjer radi o krađi vozila, osiguranje može platiti iznos cjelokupne štete, jer nisi ti kriv ako ti se automobil ukrao. Ali, u najčešćim vrstama šteta postoji franšiza i zato je iznimno važno dobro proučiti uvjete osiguranja prilikom ugovaranja.

Nema kaska bez franšize!

Odgojeni smo po onoj staroj “ako ugovorim kasko, pokriven sam 100%”, ali ne postoji kasko osiguranje bez obavezne franšize. Kod kasko osiguranja uvijek postoji obvezna franšiza neovisno je li ugovorena dobrovoljna franšiza ili ne. 

KATJA BARIĆ, OVLAŠTENA ZASTUPNICA U OSIGURANJU
Tel: +38515544792 Email: katja@kompare.hr

Tek na drugoj šteti shvatite što se i kako pokriva i iz čega

Nemojte se naći u situaciji gdje ćete tek nakon štete zapravo shvatiti tko pokriva koji iznos i u kojem slučaju. Naši Kompareovci mogu te uputiti u sve tajne čak 11 osiguravajućih kuća i njihovih ponuda te pomoći u donošenju kvalitetne odluke pri kupnji auto i kasko osiguranja za vaše vozilo, ali i vaš novčanik.


KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber