Moraš znati sve o kasko franšizi – ovo su konkretni primjeri iz prakse!

stranice za usporedbu ponuda

Što je kasko franšiza?

Kasko franšiza je udio u šteti koji ti plaćaš u cijelosti ako je ukupni iznos štete manji od ugovorenog iznosa tvog udjela, a ako je ukupni iznos štete veći od tvog udjela, prvo se šteta naplaćuje tvojim udjelom, a ostatak pokriva osiguranje.


UKUPNI IZNOS ŠTETE DIJELI SE NA:

A. FRANŠIZU = UDIO U ŠTETI KOJI TI PLAĆAŠ IZ SVOG DŽEPA

B. OSTATAK IZNOSA ŠTETE KOJE POKRIVA OSIGURANJE


Iznos franšize (ono što vi plaćate) može se naznačiti u postotku (%) ili u apsolutnoj vrijednosti. Veličina je unaprijed je dogovorena i naznačena u polici, zato je iznimno važno biti upućen u sva “sitna slova” i pravilno tumačiti uvjete koji vrijede u trenutku kupovine.

Katja Barić, ovlaštena zastupnica u osiguranju
Tel: +38515544792 EMAIL: katja@kompare.hr

Primjer kada je kasko franšiza naznačena u apsolutnoj vrijednosti

Kada je kasko franšiza naznačena u fiksnom iznosu u kunama, osiguranje pokriva štetu minus taj iznos franšize: Na primjer, u polici se upisuje franšiza u iznosu od 3.000 kn. Iznos troškova štete je 10.000 kn. Kasko pokriva samo 7.000 kn, a preostali iznos morat ćete sami nadoknaditi.

Što ako je u ovom slučaju iznos štete manji od 3.000kn?

Osiguranje ti u ovom slučaju ne bi isplatilo ništa, jer će se nadoknaditi iz tvog udjela u naknadi štete (franšize).

Što ako je u ovom slučaju ugovaranja iznos štete 5.000kn?

Ako je šteta 5.000 kuna, ti plaćaš dogovoreni iznos franšize 3.000 kuna, a osiguranje samo 2.000 kuna. Dakle, prvo se uzima u obzir iznos franšize, zatim ostatak pokriva osiguranje.

U slučaju kada je iznos franšize velik, a iznos štete malen, vi ste u odnosu na osiguravajuću kuću u nepovoljnijoj poziciji. Važno je ugovoriti onu policu koja odgovara vašim potrebama i recimo to tako – vašem stilu vožnje 🙂

Katja Barić, ovlaštena zastupnica u osiguranju
Tel: +3851554 4792 email: katja@kompare.hr

Primjer kada je kasko franšiza naznačena u postotku

Ugovorili ste osiguranje u iznosu od 15% od iznosa štete. Obnova automobila zahtijevat će 50.000 kuna. Od osiguranja ćete dobiti 42,5 tisuće kuna, a preostalih 7.500kn platit ćete sami.  

Što ako je u ovom slučaju ugovaranja iznos štete manji ili jednak 7.500kn?

Ako je iznos štete manji od 7.500kn, osiguranje ti ne bi isplatilo ništa, jer će se troškovi povući iz tvog udjela u naknadi štete (franšize).

U slučaju da je šteta 7.500 kuna, 15% od štete je 1125 kuna i to je vaše učešće, a ostatak do 7.500 kuna plaća osiguravajuća kuća.

Što ako je u ovom slučaju ugovaranja iznos štete 25.000kn?

Ti plaćaš 3.750 kuna (15% od visine štete), a osiguravajuća kuća ostatak do 25.000 kuna.

Kasko bez franšize ide samo kod prve prijavljene štete!

Ako imaš kasko bez franšize, prvu štetu plaća osiguranje 100%, a za svaku drugu štetu ide obvezna franšiza naznačena ugovorom.

Što je dobrovoljna franšiza?

Dobrovoljna franšiza je iznos sudjelovanja u samo jednoj šteti (prvoj prijavljenoj šteti) koju možete odabrati prilikom ugovaranja auto kasko police. U svakoj sljedećoj šteti ide obvezna franšiza, a svaka osiguravajuća kuća ima drugačije načina na koji određuje obveznu frašizu. Izuzetak su AS i Croatia osiguranje: kod njih je dobrovoljna franšiza jednaka obveznoj, tj isto je učešće u svim prijavljenim štetama. 

Dakle, dobrovoljna franšiza vrijedi samo za jednu štetu, a obvezna franšiza je uvijek dio ugovora i uvijek se primjenjuje, ne postoje izuzeci! 

Mogu prijaviti više šteta

Obvezna i dobrovoljna franšiza ne ugovaraju se u svim štetama. Ako se na primjer radi o krađi vozila, osiguranje može platiti iznos cjelokupne štete, jer nisi ti kriv ako ti se automobil ukrao. Ali, u najčešćim vrstama šteta postoji franšiza i zato je iznimno važno dobro proučiti uvjete osiguranja prilikom ugovaranja.

Nema kaska bez franšize!

Odgojeni smo po onoj staroj “ako ugovorim kasko, pokriven sam 100%”, ali ne postoji kasko osiguranje bez obavezne franšize. Kod kasko osiguranja uvijek postoji obvezna franšiza neovisno je li ugovorena dobrovoljna franšiza ili ne. 

KATJA BARIĆ, OVLAŠTENA ZASTUPNICA U OSIGURANJU
Tel: +38515544792 Email: katja@kompare.hr

Tek na drugoj šteti shvatite što se i kako pokriva i iz čega

Nemojte se naći u situaciji gdje ćete tek nakon štete zapravo shvatiti tko pokriva koji iznos i u kojem slučaju. Naši Kompareovci mogu te uputiti u sve tajne čak 11 osiguravajućih kuća i njihovih ponuda te pomoći u donošenju kvalitetne odluke pri kupnji auto i kasko osiguranja za vaše vozilo, ali i vaš novčanik.


KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber