Prometne nezgode – što učiniti kad do njih dođe?

Prometne nezgode, nažalost, sastavni su dio života vozača. Ako vam se dogodi prometna nezgoda, neovisno o tome tko je odgovoran i kolika je razina štete, važno je da ostanete pribrani koliko god je moguće i da se držite procedure koju propisuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

U nastavku podsjećamo na najvažnije korake postupanja u slučaju prometne nezgode, kako biste napravili sve po propisima i tako izbjegli dodatne kazne ili ostvarili pravo na naknadu štete.

Ako vam se dogodi prometna nezgoda, morate ostati na mjestu prometne nesreće. Možete se privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako vam je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije. Nužno je poduzeti sve što je u vašoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće. Također, važno je da se omogući normalan tok prometa – zato obavezno postavite trokut i upalite žmigavce. Nemojte mijenjati stanje na mjestu nesreće i sačuvajte sve postojeći tragove. Ne zaboravite fotografirati mjesto nezgode – i mobitelom je dovoljno! Najvažnije je da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. O prometnoj nesreći obavijestite najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratite se na mjesto prometne nesreće, te pričekajte dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid. Dogodi li se da u nezgodi ima ozlijeđenih osoba, pružite im prvu pomoć ako ste u mogućnosti i odmah nazovite hitnu pomoć i policiju.

Europsko izvješće o nesreći

Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima. Kontaktirajte i svog osiguravatelja! U slučaju prometne nezgode samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Naposljetku, bilo da ste sudjelovali u lakšoj ili težoj prometnoj nesreći, najvažnije je ostati priseban i miran te učiniti sve što je u vašoj moći da se situacija riješi u skladu sa zakonom.

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber