NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

5 koraka nakon nesreće na motoru

Prometne nesreće nikad nisu lijepa i divna stvar, no one su pogotovo opasne kada voziš motor. Za vozača motora je čak i manji udarac vozila veliki rizik ozbiljnih tjelesnih ozljeda što nije ni približno isto za vozila automobila u istoj nesreći.

5 koraka nakon nesrece na motoru

Zaštita vozača motora počinje dobrim treningom i nastavlja redovitom praksom vožnje za dobivanje većeg iskustva.

Iako je došlo do velikih promjena u tome koji se materijali koriste te u samoj proizvodnji motorističke opreme po pitanju udobnosti i zaštite. Međutim nijedna od ovih stavki nije 100% zaštita protiv prometne nesreće općenito. Kada sudjelujete u prometnoj nesreći, važno je znati kako i kada reagirati kako biste zaštitili sebe, svog putnika i svoj motor od daljnjih ozljeda i šteta.

Nadamo se da je ovo lista koju nikad nećete morati upotrijebiti, no bolje biti siguran.

 1. Ostanite mirni
  Ukoliko je došlo do nesreće u kojoj ste pali s motora, ne mičite se s mjesta osim ako vam ne prijeti druga opasnost – nadolazeća vozila, pad s te iste pozicije i drugo. Ležite i počnite osjećati svoje tijelo – od nožnih prstiju do glave. Procijenite bol koju osjećate i mogućnost pokretanja. Probajte se sjetiti u tom trenutku da ste možda u šoku i da je adrenalin zamaskirao bol zbog čega oboje može poremetiti mogućnost prosuđivanja vašeg fizičkog stanja. Ako mislite da niste ozlijeđeni, možete se početi kretati i/ili micati svoju opremu sa sebe.

  S obzirom da je ovo izuzetno stresan događaj, tjeskobu možete riješiti putem dubokih udisaja i brojanjem u sebi. Treba vam normalno prosuđivanje da možete dobro procijeniti situaciju u kojoj se nalazite.
 2. Procijenite situaciju
  Ako imate putnika provjerite njegovo stanje, a onda i stanje svih ostalih uključenih u prometnu nesreću. Svih uputite da sami sebe provjere kao što ste to vi učinili prethodnim korakom. Ukoliko je potrebno, nazovite 112 i zatražite hitnu medicinsku pomoć. Pregledajte, koliko možete, mjesto prometne nesreće kako biste prepoznali potencijalne opasnosti kao što su požari, istjecanje opasnih tekućina, nadolazeća vozila i slično. Uz veliki oprez osigurajte sigurnost svih prisutnih. Kada ste to učinili i sve potencijalne opasnosti su spriječene, nazovite policiju na 192 i dojavite nesreću.
 3. Zabilježite detalje
  Većina ljudi danas ima pametni mobitel pa njega iskoristite i zabilježite detalje nesreće putem fotografija, videa ili zapisivanjem svojih bilješki.

  Što zabilježiti: datum, vrijeme, lokaciju, vremenske (ne)prilike, stanje na cesti prilikom nesreće, opis nesreće iz vaše perspektive uključujući i nacrtano stanje vozila u trenutku nesreće, ozljede i štete, model i marka svih uključenih vozila, imena, telefonski brojevi i podatci osiguranja svih uključenih sudionika (uključujući i imena i brojeve potencijalnih svjedoka).

  Što slikati: tragove klizanja ili kočenja, prometne znakove, vidljive prepreke, nenormalnosti na cesti i štetu na imovini.
 4. Kontaktirajte osiguravajuću kuću
  Nazovite svoju osiguravajuću kuću čim prije i dajte im informacije koje ste prethodno osigurali i budite proaktivni u pomaganju s bilo kakvim drugim informacijama. Osiguranje je tu da vam pomogne nakon nesreće, a kako bi oni to mogli napraviti, na vama je pomoći koliko god možete da se proces ubrza.
 5. Zadržite dokaze
  Spremite sve fotografije i ostale dokaze koje ste osigurali uz kontakt podatke za sve prisutne uključujući svjedoke i policijske službenike. Nabavite i primjerak policijskog izvješća, a pripremite i bilješke koje uključuju imena, datum i vrijeme telefonskih razgovora s osiguravajućom kućom i policijskim službenicima. Isprintajte razmijenjivane e-mailove i slično te spremite sve račune troškova koji su povezani s nesrećom (npr. vuča, pohranu vozila i trošak unajmljenog zamjenskog vozila. Ovi dokumenti ojačati će vaš slučaj ukoliko dođe do nekakvih komplikacija.

Praćenje ovih koraka podrazumijeva da ste psihički i fizički u stanju poduzeti ih te nisu napisani s namjerom da se sudionika nesreće obeshrabri ukoliko se suoči s nesrećom.

Odaberite dobrog partnera u dobru i zlu – usporedite cijene na i pokrića na tržištu osiguranja motora ovdje, a Kompare neovisne savjetnike nazovite na 01/555 0666 i pitajte za savjet.

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!