5 koraka nakon nesreće na motoru

Prometne nesreće nikad nisu lijepa i divna stvar, no one su pogotovo opasne kada voziš motor. Za vozača motora je čak i manji udarac vozila veliki rizik ozbiljnih tjelesnih ozljeda što nije ni približno isto za vozila automobila u istoj nesreći.

5 koraka nakon nesrece na motoru

Zaštita vozača motora počinje dobrim treningom i nastavlja redovitom praksom vožnje za dobivanje većeg iskustva.

Iako je došlo do velikih promjena u tome koji se materijali koriste te u samoj proizvodnji motorističke opreme po pitanju udobnosti i zaštite. Međutim nijedna od ovih stavki nije 100% zaštita protiv prometne nesreće općenito. Kada sudjelujete u prometnoj nesreći, važno je znati kako i kada reagirati kako biste zaštitili sebe, svog putnika i svoj motor od daljnjih ozljeda i šteta.

Nadamo se da je ovo lista koju nikad nećete morati upotrijebiti, no bolje biti siguran.

 1. Ostanite mirni
  Ukoliko je došlo do nesreće u kojoj ste pali s motora, ne mičite se s mjesta osim ako vam ne prijeti druga opasnost – nadolazeća vozila, pad s te iste pozicije i drugo. Ležite i počnite osjećati svoje tijelo – od nožnih prstiju do glave. Procijenite bol koju osjećate i mogućnost pokretanja. Probajte se sjetiti u tom trenutku da ste možda u šoku i da je adrenalin zamaskirao bol zbog čega oboje može poremetiti mogućnost prosuđivanja vašeg fizičkog stanja. Ako mislite da niste ozlijeđeni, možete se početi kretati i/ili micati svoju opremu sa sebe.

  S obzirom da je ovo izuzetno stresan događaj, tjeskobu možete riješiti putem dubokih udisaja i brojanjem u sebi. Treba vam normalno prosuđivanje da možete dobro procijeniti situaciju u kojoj se nalazite.
 2. Procijenite situaciju
  Ako imate putnika provjerite njegovo stanje, a onda i stanje svih ostalih uključenih u prometnu nesreću. Svih uputite da sami sebe provjere kao što ste to vi učinili prethodnim korakom. Ukoliko je potrebno, nazovite 112 i zatražite hitnu medicinsku pomoć. Pregledajte, koliko možete, mjesto prometne nesreće kako biste prepoznali potencijalne opasnosti kao što su požari, istjecanje opasnih tekućina, nadolazeća vozila i slično. Uz veliki oprez osigurajte sigurnost svih prisutnih. Kada ste to učinili i sve potencijalne opasnosti su spriječene, nazovite policiju na 192 i dojavite nesreću.
 3. Zabilježite detalje
  Većina ljudi danas ima pametni mobitel pa njega iskoristite i zabilježite detalje nesreće putem fotografija, videa ili zapisivanjem svojih bilješki.

  Što zabilježiti: datum, vrijeme, lokaciju, vremenske (ne)prilike, stanje na cesti prilikom nesreće, opis nesreće iz vaše perspektive uključujući i nacrtano stanje vozila u trenutku nesreće, ozljede i štete, model i marka svih uključenih vozila, imena, telefonski brojevi i podatci osiguranja svih uključenih sudionika (uključujući i imena i brojeve potencijalnih svjedoka).

  Što slikati: tragove klizanja ili kočenja, prometne znakove, vidljive prepreke, nenormalnosti na cesti i štetu na imovini.
 4. Kontaktirajte osiguravajuću kuću
  Nazovite svoju osiguravajuću kuću čim prije i dajte im informacije koje ste prethodno osigurali i budite proaktivni u pomaganju s bilo kakvim drugim informacijama. Osiguranje je tu da vam pomogne nakon nesreće, a kako bi oni to mogli napraviti, na vama je pomoći koliko god možete da se proces ubrza.
 5. Zadržite dokaze
  Spremite sve fotografije i ostale dokaze koje ste osigurali uz kontakt podatke za sve prisutne uključujući svjedoke i policijske službenike. Nabavite i primjerak policijskog izvješća, a pripremite i bilješke koje uključuju imena, datum i vrijeme telefonskih razgovora s osiguravajućom kućom i policijskim službenicima. Isprintajte razmijenjivane e-mailove i slično te spremite sve račune troškova koji su povezani s nesrećom (npr. vuča, pohranu vozila i trošak unajmljenog zamjenskog vozila. Ovi dokumenti ojačati će vaš slučaj ukoliko dođe do nekakvih komplikacija.

Praćenje ovih koraka podrazumijeva da ste psihički i fizički u stanju poduzeti ih te nisu napisani s namjerom da se sudionika nesreće obeshrabri ukoliko se suoči s nesrećom.

Odaberite dobrog partnera u dobru i zlu – usporedite cijene na i pokrića na tržištu osiguranja motora ovdje, a Kompare neovisne savjetnike nazovite na 01/555 0666 i pitajte za savjet.

 

Usporedi osiguranja, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber