Što činiti u slučaju ovrhe?

Ponekad jedan zaboravljeni račun može dovesti do ovrhe. Iako se nadamo da nećemo doći u takvu situaciju, dobro je znati što treba činiti. Kako biste izbjegli dugotrajne telefonske pozive i posjećivanje raznih institucija, saznajemo što činiti u slučaju ovrhe.

Ovrha je postupak u kojem ovrhovoditelj uz pomoć suda ili javnog bilježnika nastoji naplatiti dugovanja. FINA je agencija zadužena za provedbu ovrhe nad građanima i poslovnim subjektima. U slučaju blokade računa, FINA blokira račune dužnika, uključujući i oročena sredstva u svim bankama.

Za sve informacije potrebno je otići u poslovnicu FINE. U poslovnici ćete dobiti informacije o kojem je dugovanju riječ, koliki je iznos duga i tko je ovrhovoditelj.

Provedba ovrhe

Ukoliko odobravate provedbu ovrhe na raspolaganju su vam tri opcije:

 1. Sva sredstva koja dolaze na vaš račun bit će korištena u svrhu otplate duga. Kada cjelokupan dug bude otplaćen, račun će se automatski deblokirati.
 2. Iznos dugovanja možete uplatiti na svoj račun. Banka će izvijestiti FINU o priljevu sredstava i tim iznosom će se podmiriti dugovanje. Kad dugovanje u cijelosti bude podmireno, FINA će deblokirati račun.
 3. Dugovanje možete podmiriti direktno ovrhovoditelju. Ako je riječ o izvansudskoj ovrsi, ovrhovoditelj izvješćuje FINU o naplati dugovanja. Ako se radi o sudskoj ovrsi, vi ili ovrhovoditelj biste trebali izvjestiti sud da je dug podmiren. Kada FINA bude obaviještena o podmirenju duga, račun će vam se deblokirati.

Ukoliko smatrate da se ovrha ne bi trebala provoditi, trebali biste se obratiti ovrhovoditelju ili nadležnom sudu.

U praksi se može dogoditi da platite više nego što dugujete. U tom slučaju od ovrhovoditelja tražite povrat više plaćenog iznosa. Ako ovrhovoditelj to odbije, možete tražiti rješenje putem suda.

Primanja izuzeta iz ovrhe

Ovrha se ne provodi nad sljedećim novčanim sredstvima:

 • primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja
 • primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju
 • primanjima po osnovi socijalne skrbi
 • primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti
 • primanjima po osnovi dječjega doplatka
 • primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima
 • naknadama za rad osuđenika
 • primanjima po osnovi odličja i priznanja
 • rodiljnim i roditeljskim novčanim potporama
 • ostalim primanjima izuzetima od ovrhe po posebnim propisima (npr. novčane potpore prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji)

Korisno je znati da ako primate plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, od ovrhe će vam biti izuzet iznos u visini dvije trećine te plaće.

Ako primate plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, od ovrhe će vam biti izuzet iznos u visini dvije trećine te plaće.

Ako primate neka od navedenih primanja, otvara vam se poseban račun na koji ćete primati sredstva izuzeta iz ovrhe uključujući i dvije trećine plaće.

 

 

kompare.hr na jednom mjestu nudi usporedbu gotovinskih kredita, kredita za vozila, stambenih kredita i klasične oročene štednje. Usporedi i izaberi najpovoljniju ponudu.

 

Usporedi usluge, kupi online i uštedi. Klikni!

 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Odjavi se s newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber