Što činiti u slučaju ovrhe?

Ponekad jedan zaboravljeni račun može dovesti do ovrhe. Iako se nadamo da nećemo doći u takvu situaciju, dobro je znati što treba činiti. Kako biste izbjegli dugotrajne telefonske pozive i posjećivanje raznih institucija, saznajemo što činiti u slučaju ovrhe.

Ovrha je postupak u kojem ovrhovoditelj uz pomoć suda ili javnog bilježnika nastoji naplatiti dugovanja. FINA je agencija zadužena za provedbu ovrhe nad građanima i poslovnim subjektima. U slučaju blokade računa, FINA blokira račune dužnika, uključujući i oročena sredstva u svim bankama.

Za sve informacije potrebno je otići u poslovnicu FINE. U poslovnici ćete dobiti informacije o kojem je dugovanju riječ, koliki je iznos duga i tko je ovrhovoditelj.

Provedba ovrhe

Ukoliko odobravate provedbu ovrhe na raspolaganju su vam tri opcije:

 1. Sva sredstva koja dolaze na vaš račun bit će korištena u svrhu otplate duga. Kada cjelokupan dug bude otplaćen, račun će se automatski deblokirati.
 2. Iznos dugovanja možete uplatiti na svoj račun. Banka će izvijestiti FINU o priljevu sredstava i tim iznosom će se podmiriti dugovanje. Kad dugovanje u cijelosti bude podmireno, FINA će deblokirati račun.
 3. Dugovanje možete podmiriti direktno ovrhovoditelju. Ako je riječ o izvansudskoj ovrsi, ovrhovoditelj izvješćuje FINU o naplati dugovanja. Ako se radi o sudskoj ovrsi, vi ili ovrhovoditelj biste trebali izvjestiti sud da je dug podmiren. Kada FINA bude obaviještena o podmirenju duga, račun će vam se deblokirati.

Ukoliko smatrate da se ovrha ne bi trebala provoditi, trebali biste se obratiti ovrhovoditelju ili nadležnom sudu.

U praksi se može dogoditi da platite više nego što dugujete. U tom slučaju od ovrhovoditelja tražite povrat više plaćenog iznosa. Ako ovrhovoditelj to odbije, možete tražiti rješenje putem suda.

Primanja izuzeta iz ovrhe

Ovrha se ne provodi nad sljedećim novčanim sredstvima:

 • primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja
 • primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju
 • primanjima po osnovi socijalne skrbi
 • primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti
 • primanjima po osnovi dječjega doplatka
 • primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima
 • naknadama za rad osuđenika
 • primanjima po osnovi odličja i priznanja
 • rodiljnim i roditeljskim novčanim potporama
 • ostalim primanjima izuzetima od ovrhe po posebnim propisima (npr. novčane potpore prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji)

Korisno je znati da ako primate plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, od ovrhe će vam biti izuzet iznos u visini dvije trećine te plaće.

Ako primate plaću koja je manja od prosječne neto plaće u Hrvatskoj, od ovrhe će vam biti izuzet iznos u visini dvije trećine te plaće.

Ako primate neka od navedenih primanja, otvara vam se poseban račun na koji ćete primati sredstva izuzeta iz ovrhe uključujući i dvije trećine plaće.

 

 

kompare.hr na jednom mjestu nudi usporedbu gotovinskih kredita, kredita za vozila, stambenih kredita i klasične oročene štednje. Usporedi i izaberi najpovoljniju ponudu.

 

Usporedi usluge, kupi online i uštedi. Klikni!

 

Prijavi se na newsletter i
ne propusti priliku za pravu uštedu

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Kontakt

ONLINE KUPOVINA

Kompare garancija Kompare poklon bon Postupak ugovaranja Načini plaćanja Česta pitanja

SIGURNOST KUPACA

GDPR Opći uvjeti Privole i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.

© 2012-2019 kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38