Šteti li bateriji punjenje mobitela preko noći

Ako stavljate mobitel na punjenje svake večeri prije spavanja, zasigurno ste barem jednom čuli da to baš i nije najbolje rješenje. Oštetit će bateriju, smanjiti životni vijek mobitela… Ima li punjenje mobitela preko noći zaista tako kobne posljedice?

punjenje mobitela

Naravno, postoje i oni koji govore kako su takve priče mit. Kao i obično, istina je negdje u sredini i nije toliko jednostavna. Prije svega, današnji uređaji koriste litij-ionske baterije za koje ne vrijede pravila koja su vrijedila za nikal-kadmijeve.

Punjenje mobitela automatski prestaje

Ostavite li mobitel na punjaču preko noći, jedno je sigurno – neće se „prepuniti“. Postoje sigurnosni čipovi koji zaustavljaju punjenje jednom kada mobitel „dođe“ na 100 posto. Takvi čipovi dio su standardne opreme mobitela, ali i drugih uređaja poput tableta, prijenosnika i slično.

Punjenje mobitela na pametnoj utičnici

Ipak, kada se mobitel napuni, a ostane na punjaču, nivo baterije past će na 99 posto, a onda će se ponovno početi puniti. Takvo punjenje nije dobro za bateriju. Možete ga spriječiti tako što ćete nabaviti pametnu utičnicu koja će se, primjerice, isključiti u ponoć i ponovno uključiti u šest sati ujutro.

Pregrijavanje može biti kobno

Bez obzira na doba dana, tijekom punjenja mobitela provjerite zagrijavaju li se mobitel ili punjač. Sasvim je uobičajeno da baterija mobitela, pa i punjač, budu nešto topliji na dodir prilikom punjenja. Međutim, ako su prevrući, može doći do problema.

Problem može biti u lošem punjaču, ali i u kablu za punjenje ili pak u bateriji mobitela. Iz toga razloga preporučuje se da mobitel ne ostavljate na površinama koje se mogu zapaliti. Tako, recimo, punjenje mobitela preko noći i čuvanje ispod jastuka nikako nisu dobra ideja.

Punjenje mobilnih uređaja

Baterije se pune po ciklusima

Kapacitet nikal-kadmijevih baterija padao bi ako bi se svako malo stavljale na punjač. Kod litij-ionskih nije baš tako. Baterije su predviđene za određeni broj ciklusa punjenja, s tim da se jedan ciklus punjenja može sastojati od više punjenja. Ako napunite bateriju s 50 na 100 posto, to nije čitav jedan ciklus, nego samo polovica ciklusa.

Ne čekajte da se baterija skroz isprazni

Još jedan savjet koji je vrijedio za stare baterije, a za litij-ionske svakako ne vrijedi, jest onaj da pričekate da vam se baterija skroz isprazni prije nego što je ponovno stavite na punjač. Ako imate taj običaj, nećete produljiti vijek trajanja baterije. Baš suprotno –  skratit ćete ga.

Ne punite bateriju do kraja

Općenito, baterija će vam najdulje trajati ako je na punjenje stavljate kada dođe otprilike na 30 posto i ako je punite do razine od 80 posto. Ipak, ako je punite do kraja, dakle ostavljate da se napuni preko noći, nećete joj drastično skratiti vijek trajanja.

Baterija će vam, s pravilnim punjenjem, početi slabiti tek nakon dvije do tri godine upotrebe. Inače je to otprilike i razdoblje kada obično razmišljamo o novijem modelu mobitela. Naravno, uvijek je moguće zamijeniti samo bateriju, a uređaj zadržati.

Odaberi, usporedi i kupi najpovoljniji paket telekom usluga! → 

KOMPARE SERVIS

Kompareovci Iskustva kupaca Za partnere Poslovi Poslovni podaci Uredi i kontakt

ONLINE KUPOVINA

Postupak ugovaranja Česta pitanja Načini plaćanja auto osiguranja Načini plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja Provjera police dopunskog zdravstvenog osiguranja Upute za refundaciju i ugovorne ustanove Općenita obavijest klijentima osiguranja o uvođenju eura

SIGURNOST KUPACA

Informacije o obradi osobnih podataka Pravne obavijesti Reklamacije i pritužbe Otkazivanje ugovora i raskid police Obavijest potrošačima Akcije u osiguranju Zakonski termini za vrstu osiguranja

Načini plaćanja

Jednokratno općom uplatnicom ili karticama do 12 rata bez kamata.
Trustmark webshop
Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

OBRADA PODATAKA
Upisane osobne podatke koristimo da te možemo kontaktirati, obavijestiti o ponudama i pomoći ti pronaći osiguranje ili telekom uslugu prema tvojim zahtjevima i potrebama. U svakom trenutku možeš se predomisliti i odbiti primanje naših e-mail poruka klikom na opciju “odjava” na kraju svake naše poruke ili popunjavanjem obrasca ili slanjem poruke na szop@kompare.hr. Pročitaj više u Informacije o obradi osobnih podataka

GOOGLE CAPTCHA ZAŠTITA
Stranica kompare.hr zaštićena je Google Captcha sustavom, a više o tome možeš pročitati kroz politiku privatnosti i uvjete korištenja.

Klikni ovdje za odjavu sa newslettera

Newsletter šaljemo našim korisnicima temeljem legitimnog interesa. Upiši svoju e-mail adresu ako ne želiš primati newsletter. Sve o obradi podataka pronađi u Informacije o obradi osobnih podataka

© 2012- kompare.hr

Distribuciju osiguranja omogućuje posrednik u osiguranju Custodia d.o.o za zastupanje u osiguranju
HANFA Datum dozvole za rad 09.08.2013.,Klasa dozvole za rad UP/I-453-02/13-37/38

whatsapp
Viber