NAGRADNA IGRA: Usporedi osiguranja ili telekom usluge, ugovori na kompare.hr i osvoji Opel Mokku!
Usporedi, kupi i osvoji Opel Mokku!

Kućni internet – o čemu ovisi brzina interneta

U današnje je vrijeme brzi internet jako važna stvar, a sada još i više kada radimo i školujemo se od kuće pa je puno više uređaja spojeno na kućnu mrežu. Svi razmišljamo o bržem internetu pa često dolazimo do sljedeće situacije…
Napokon ste ugovorili kućni internet, ali brzina nije onakva kakvu ste očekivali, tj. ne odgovara maksimalnoj brzini u ponudi?

Prije nego što okrivite teleoperatora za ugovorenu uslugu, u nastavku teksta provjerite koji sve faktori utječu na brzinu interneta. Također saznajte što sami možete učiniti da vam internet bude barem nešto brži. 🙂

Infrastruktura

Prva stvar koja najviše utječe na brzinu vašeg kućnog interneta je infrastruktura koja je provedena za vašu lokaciju.

Još je uvijek najčešća najstarija opcija, tzv. “parica” koju ćete prepoznati po telefonskoj utičnici. Ta opcija neće moći prelaziti brzine interneta od 60 Mbps. Točnije, upravo ta brzina će biti maksimalna ako živite blizu centrale, no često i puno manja. S druge strane, dosta brži internet (do 200 Mbps) možete dobiti ako u stanu ili kući imate opciju za koaksijalni kabel. Najbrži će uvijek biti optički internet (do 1 Gbps), no ta je opcija trenutno provedena samo u užim gradskim centrima.

Dostupnost na lokaciji

Za vašu lokaciju možemo vrlo lako i brzo provjeriti infrastrukturu i saznati koja je opcija dostupna za vas.

Nakon što nam javite svoju adresu, odrađujemo tehničku provjeru i za samo nekoliko trenutaka imate informaciju o maksimalnoj brzini interneta.

Blizina routera

Koliko god zvučalo neobično, blizina routera može dosta utjecati na samu brzinu interneta, pogotovo ako koristite bežični internet. Bežični se signal smanjuje s udaljenošću od routera. To znači da bi u idealnoj situaciji vaš router trebao biti u središtu svih uređaja koji su s njim povezani. Budući da to nije tako lako izvedivo, savjetujemo vam da router pozicionirate u središte svog doma, po mogućnosti na neku višu policu gdje signal neće imati fizičkih prepreka.

Kako biste bili sigurni koje je mjesto u vašem domu najbolja točka za položaj routera, isprobajte ih više i pritom testirajte brzinu pomoću nekog alata (npr. Speedtesta). Što manje zidova imate između routera i uređaja na kojem radite, to će brzina interneta biti bolja. Također, imajte na umu da router treba biti i što dalje od elektroničkih uređaja jer može doći do smetnji u signalu.

Mrežna kartica računala

Ako imate uređaje koji su izašli prije 2010. godine i na njima vam je brzina interneta dosta sporija od maksimalne u ponudi, vrlo je moguće da mrežna kartica utječe na to. Možda je pokvarena, a možda je samo stara.

Wi-Fi vs. Ethernet kabel

Ako nakon uključenja usluge odmah testirate brzinu interneta i niste zadovoljni s dobivenim, imamo rješenje. Uzmite Ethernet kabel, spojite ga na router i na vaš laptop i nakon toga ponovno provjerite brzinu.

Realna brzina interneta uvijek se mjeri putem žice, a ne wi-fi mreže. Također, kabelska je veza uvijek najstabilnija pa ako vam treba najveća moguća brzina interneta, preporučujemo korištenje kabla.

Ugovorite kućni internet putem kompare.hr

Srećom danas imamo više pružatelja usluga pa uvijek možete provjeriti kakve se cijene trenutno nude na tržištu i na kraju za sebe odabrati najbolju opciju. Upravo to možete učiniti uz Kompare uslugu jer radimo sa svim nacionalnim operatorima. Vrlo brzo i jednostavno ugovorite najbrži i najpovoljniji kućni internet za svoju lokaciju. Uz uslugu interneta, nudimo telefon i sve sadržaje TV paketa pa lako možete ugovoriti i najpovoljniji trio paket.

Zaboravite na stajanje u redovima i na jednom mjestu usporedite ponude svih operatora za najbolji kućni internet ili telekom uslugu koju želite.

Ako vam treba samo najjeftiniji internet bez ugovora ili kućni internet bez telefona, ne morate istraživati sami, već se slobodno obratite našim stručnjacima koji će vam rado pomoći u odabiru najbolje opcije.

Ako živite u mjestu gdje vam nije blizu centrala ili nemate dostupnu željenu brzinu fiksnog interneta, možete ugovoriti mobilni internet zbog dobro pokrivenog signala.

Ako želite saznati imate li trenutno najbolju opciju interneta, javite nam se na broj 01 555 0666 i sve riješite za čas. Tu smo za vas od ponedjeljka do petka od 8 do 20h ili subotom od 9 do 14h.

Uštedite svoje vrijeme i novac i već danas ugovorite najbolji kućni internet!